Χορωδία για παιδιά 5 έως 7 ετών απο τον ΔΟΠΑΡ

Από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου ανακοινώνεται ότι φέτος , για πρώτη φορά, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου, θα λειτουργήσει τμήμα Χορωδίας για παιδιά από 5 έως και 7 χρονών.

Στο τμήμα αυτό στο οποίο θα διδάσκει ο διευθυντής Χορωδιών και διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής κ. Γιώργος Σακελλαρίδης, τα παιδιά θα πλησιάσουν την μουσική  μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, τον ρυθμικό λόγο, το παιχνίδι, το ευχάριστο παιδαγωγικό κλίμα.
Σημαντική και επιθυμητή, κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων-μαθημάτων, είναι η παρουσία των γονέων. Το πρόγραμμα προβλέπει την συχνή συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία. Κάτι που θα ενθαρρύνει τα παιδιά και θα τα κάνει να νιώσουν όμορφα καθώς οι γονείς τους θα είναι εκεί,  μαζί τους σε αυτό που και εκείνα θα έχουν διαλέξει να κάνουν με χαρά.

Αυτό το τμήμα χορωδίας για παιδιά από 5 έως και 7 χρονών θα λειτουργεί από το  Σάββατο  17 Σεπτεμβρίου 2016- και κάθε Σάββατο- από τις 11.30πμ έως τις 12 .
• Για παιδιά ηλικίας  πάνω των 7 χρονών έως και τα 12 θα λειτουργεί χωριστό τμήμα Παιδικής Χορωδίας το απόγευμα κάθε Σαββάτου (από τις 17 Σεπτεμβρίου 2016), από τις 6.15μμ έως τις 6.45μμ.   Κι εδώ σημαντική είναι και πάλι η παρουσία των γονέων, όπως και στο τμήμα των μικρότερων παιδιών. Διδασκαλία, Γιώργος Σακελλαρίδης.

Οι συναντήσεις - μαθήματα και για τα δύο τμήματα γίνονται στην αίθουσα των Δημοτικών Χορωδιών που βρίσκεται στο Μανδράκι πίσω από το Δημαρχείο, χωρίς την ισχύ διδάκτρων.
Το τραγούδι σε μια Χορωδία, στην πρώιμη παιδική ηλικία, το πολύ δηλαδή έως τα 6, θα πρέπει να έχει την αίσθηση ενός μαθήματος Μουσικής Προπαιδείας.
Τα παιδιά όσο είναι μικρά -εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις- δυσκολεύονται να τραγουδήσουν  αρκετούς ήχους τον ένα μετά τον άλλο, στο σωστό τους  ύψος.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως τα παιδιά αυτά είναι παράφωνα. Όχι. Αυτό που χρειάζονται είναι χρόνο βιολογικής ωρίμανσης και καλλιέργεια των φωνητικών τους δεξιοτήτων.  

Ένα «μάθημα» στη Χορωδία, για  μικρά παιδιά, όπως εξ’ άλλου συμβαίνει και με τα μεγαλύτερα , είναι σημαντικό να περιλαμβάνει δραστηριότητες ρυθμικού λόγου. Για την εξάσκηση στο ρυθμικό λόγο διαλέγουμε στα πρώτα στάδια μικρές λέξεις εύηχες , ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν νοηματικό περιεχόμενο. Είναι μια δράση που αρέσει πολύ στα παιδιά.
Το άλλο που περιλαμβάνει ένα δημιουργικό μάθημα παιδικής χορωδίας στην πρώιμη παιδική ηλικία, είναι η σύνδεση του ρυθμικού λόγου με τις λεγόμενες ηχηρές ρυθμικές κινήσεις του τύπου, «παλαμάκια», «ελαφρά ποδοκτυπήματα», «χτυπήματα στους μηρούς» κ.α.

Ρυθμικός λόγος και ηχηρές ρυθμικές κινήσεις συνοδεύονται από ρυθμική κίνηση στο χώρο.
Χρησιμοποιούμε ακόμα στοιχειώδεις ασκήσεις για την φωνή και την αναπνοή, οι οποίες  περνούν μέσα από ιδιαίτερα παιγνιώδεις λογικές.
Τα τραγούδια που δουλεύονται με τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία  αντλούνται από το ρεπερτόριο εκείνο που επιτρέπουν στο δάσκαλο να τραγουδά  μια μικρή μελωδική φράση και τα παιδιά να την επαναλαμβάνουν με ευκολία, ανεξάρτητα από  την ποιότητα του φωνητικού αποτελέσματος.
Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που εφαρμόζονται κατά την διάρκεια των μαθημάτων στην Παιδική Χορωδία Δήμου Ρόδου, στο τμήμα παιδιών ηλικίας από 4-5 χρονών έως και 6. Το τμήμα αυτό λειτουργεί (από τις 17 Σεπτεμβρίου Σάββατο) και κάθε Σάββατο, από τις 11.30 πμ έως τις 12 , στην αίθουσα των Δημοτικών Χορωδιών που βρίσκεται στο Μανδράκι, πίσω από το Δημαρχείο.

Επ’ ευκαιρία ανακοινώνεται ακόμη, ότι κάθε Σάββατο (από 17 Σεπτεμβρίου 2016), από τις 6.15μμ έως τις 6.45μμ (στην αίθουσα των Δημοτικών Χορωδιών), λειτουργεί το τμήμα προετοιμασίας Χορωδίας για παιδιά από 7 έως και 12 χρονών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μιλήσετε με τον διδάσκοντα κύριο Γιώργο Σακελλαρίδη, στο τηλέφωνο 697 6968055 ή να επικοινωνήσετε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, g.sakellaridis@hotmail.com