Καθησυχαστικός για τον χθεσινό σεισμό ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 της κλίμακας ρίχτερ που έγινε αισθητή χθες το πρωί στη Ρόδο.

«Ο σεισμός ήταν ένας συνήθης σεισμός-δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε, χθες, ο ίδιος από τη Ρόδο όπου βρίσκεται από προχθές το βράδυ και βέβαια αισθάνθηκε και ο ίδιος τον σεισμό.

Όπως είπε, ήταν ένας σεισμός με σχετικά μικρό εστιακό βάθος, 25 χλμ., μικρός σεισμός, μεγέθους 4,3 της κλίμακας ρίχτερ, και έγινε αντιληπτός μόνο σε υψηλές κατασκευές.
Ο ίδιος, όταν γίνονται τέτοιοι σεισμοί θεωρεί ότι είναι προς το καλύτερο, δεδομένου ότι εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται σταδιακά σε όλο το υπέδαφος.
Ήταν, τέλος, κατηγορηματικός λέγοντας ότι «ο σεισμός αυτός και η σεισμικότητα στην Ελλάδα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ιταλία».

Άσκηση ετοιμότητας
Για την προετοιμασία της πολύ μεγάλης άσκησης ετοιμότητας για αντιμετώπιση φυσικών και όχι μόνο καταστροφών που θα γίνει για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο στη Ρόδο, 7 με 12 Οκτωβρίου, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Ρόδο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Την άσκηση αυτή διοργανώνουν δύο κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων» που είναι υπεύθυνος ο ίδιος και το «Ιατρικής μαζικών καταστροφών» που είναι υπεύθυνος ο καθηγητής κ. Κουκουλής.

Όπως εξήγησε, χθες, σε δηλώσεις του ο ίδιος, τα δύο αυτά μεταπτυχιακά ενώνουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να κάνουν μία πολύ μεγάλη άσκηση στη Ρόδο, μία άσκηση που πρώτη φορά γίνεται στον Ελλαδικό χώρο.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν και είναι συνδιοργανωτές, ο Δήμος Ρόδου, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο, το Λιμενικό. Δηλαδή, όλες οι υπηρεσίες εκείνες που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης και δεν έχει να κάνει μόνο με σεισμό αλλά για οποιαδήποτε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή και, παράλληλα, για την ανθρωπιστική κρίση που είναι και τόσο επίκαιρη.

Έτσι, η Ρόδος θα «μεταμορφωθεί» σε ένα πεδίο άσκησης για έξι ημέρες. Μιας άσκησης που θα περιλαμβάνει γεγονότα σε ξενοδοχείο (σ.σ. σεισμό και πυρκαγιά), ατύχημα στο αεροδρόμιο, μαζικό ατύχημα με εμπλοκή του νοσοκομείου, στο λιμενικό χώρο θα είναι μία τρομοκρατική επίθεση σε ένα τουριστικό σκάφος ενώ θα κάνουν και μία προσομοίωση εκκένωσης της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ενός τμήματος της πόλης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκεί συσσωρεύονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, και όπως λέει ο κ. Λέκκας πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μία προσομοίωση άσκησης που θα μας δείξει σε ποιο βαθμό ετοιμότητας είναι και οι υπηρεσίες θα αποκτήσουν εμπειρία. Και είπε στη συνέχεια:

«Έτσι, λοιπόν, όλοι αυτοί οι φορείς που προανέφερα, όλα αυτά τα γεγονότα που θα λάβουν μέρος στις 7 με 12 του μηνός στη Ρόδο, θα είναι γεγονότα τα οποία ουσιαστικά έχουν σαν στόχο την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την ενημέρωση του κόσμου, προκειμένου να είμαστε σε μία θέση να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα μία ενδεχόμενη απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται».

Όπως είπε, υπάρχει το επιστημονικό background το οποίο έχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών δια μέσου του Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών αλλά και της Σχολής της Ιατρικής.

Υπάρχει εμπειρία την οποία έχουν οι φορείς εδώ από διάφορα γεγονότα και θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να κάνουν την άσκηση με βάση τα σενάρια που υπάρχουν, με βάση τα απρόσμενα σενάρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του βασικού σεναρίου και πιστεύουν ότι και μέσα από τις αδυναμίες που θα εντοπιστούν-αυτό άλλωστε είναι το θέμα της άσκησης-να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Επίσης, θα προσπαθήσουν να βάλουν και ένα σχολείο στη μέση, ωστόσο θύμισε ότι, κατ’ επανάληψη έχουν κάνει ασκήσεις μόνο για τα σχολεία. Καταρχήν, η αρχική σκέψη είναι να μην εμπλέξουν σχολείο σε αυτή την άσκηση γιατί το σχολείο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος με ιδιαίτερα προβλήματα και από τον ΟΑΣΠ έχουν κάνει πολλές φορές και στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα ασκήσεις στα σχολεία. Παράλληλα, σ’ αυτά θα συνεχίσουν την προσπάθεια που έκαναν τον περασμένο χρόνο, για την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών κτλ., μέσα από διάφορες δράσεις.

Αντισεισμικός έλεγχος
Όσον αφορά στον αντισεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, καταρχήν ο κ. Λέκκας θέλησε να πει ότι, προσωπικά, ως Πρόεδρος του ΟΑΣΠ έχει αφήσει κάθε άλλη ασχολία και ασχολείται μόνο με την προώθηση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
Στα σχολικά κτίρια και τα νοσοκομεία, ο έλεγχος είναι πλήρης, διαβεβαίωσε στη συνέχεια.

«Σχολεία και νοσοκομεία είναι απόλυτα ελεγμένα σε όλη τη χώρα», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε ότι αυτό αποδεικνύεται και από τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς και της Λευκάδας όπου κανένα σχολείο δεν είχε κάποιο σημαντικό πρόβλημα και στατική επάρκεια δεν έχασε κανένα σχολείο.

Το δεύτερο είναι ότι, στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια, εκτός από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι καθώς από 80 χιλιάδες κτίρια δημόσια που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ή ανήκουν σε δημόσιους φορείς, έχουν ελεγχθεί 15 χιλιάδες κτίρια αυτή τη στιγμή, είναι τα κτίρια στα οποία δόθηκαν προτεραιότητες ελέγχου γιατί εκεί συγκεντρώνουν κόσμο, έχουν υπηρεσίες, αποδεικνύονται να έχουν κομβικό ρόλο σε περίπτωση καταστροφών.

Συνεπώς, έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των κτιρίων που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Από εκεί και πέρα, όμως, μένει ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων που κάθε χρόνο προσπαθούν μέσα από πολύ ενοχλητικές εγκυκλίους να αφυπνίσουν Δήμους, Περιφέρειες,  Οργανισμούς να κάνουν οι ίδιοι τους ελέγχους.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στη Ρόδο και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έχουν ελεγχθεί πάρα πολλά κτίρια, κάτι που δεν έχει γίνει σε άλλους Δήμους της χώρας.