Με 567.000 ευρώ, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διασφαλίζει την λειτουργία του κέντρου «Ελπίδα» για διάστημα τριών ετών

Αναγνωρίζοντας το ανεκτίμητο κοινωνικό έργο που επιτελεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Ελπίδα», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την ένταξη της λειτουργίας του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με το ποσό των 567.000 ευρώ για διάστημα τριών ετών.

 Έτσι εξασφαλίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου, η πλήρης χρηματοδότηση του συνόλου των υπηρεσιών που παρέχει στα παιδιά που φιλοξενεί, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς τους, απαλλάσσοντας τους υπευθύνους αλλά και τις οικογένειες των παιδιών από το άγχος της βιωσιμότητας της δομής.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του Κέντρου από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στην διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα , Τετάρτη, στο γραφείο του, με την Πρόεδρό του κα Σταυρούλα Καπούλα, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και η Κοινωνική Λειτουργός του «Ελπίδα» κα Γεωργία Ρηγοπούλου.

Το Κέντρο «Ελπίδα» της Ρόδου, η κοινωνική συνεισφορά του οποίου είναι αναγνωρισμένη, φιλοξενεί σήμερα 21 παιδιά με νοητική στέρηση και Σύνδρομο Down. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι:

* Μεταφορά των παιδιών από και προς το Κέντρο, με δικό του μεταφορικό μέσο

* Διαμονή (τις εργάσιμες ημέρες, από τις 7:00πμ έως τις 3:00 μμ)

* Πρόγραμμα πράξεων ειδικής αγωγής, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ΑμεΑ (φυσικοθεραπείες και άλλα)

* Παροχή ατομικής ή και ομαδικής άσκησης

* Εκπαίδευση των παιδιών στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής

* Δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες κοινωνικοποίησής τους

* Συμμετοχή τους σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε πως βασικό μέλημα και στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η στήριξη, με κάθε τρόπο των κοινωνικών δομών, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν το πολύτιμο κοινωνικό έργο τους, παρά τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν από την πολυετή οικονομική κρίση.

«Στηρίζουμε εκείνους που φροντίζουν όσους έχουν την ανάγκη μας. Στόχος μας είναι, καμία κοινωνική δομή στα νησιά μας να μην οδηγηθεί στην υπολειτουργία και τελικά στο κλείσιμο. Αντιθέτως, φροντίζουμε για την στήριξή τους, με τρόπο που να διασφαλίζει την βιωσιμότητά τους στο παρόν και στο μέλλον, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διαθέτουμε. Στηρίζουμε και ενισχύουμε το Κέντρο «Ελπίδα» για πρώτη φορά με ένα τόσο γενναίο ποσό και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε και οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται να ανακουφιστούν από την αγωνία για το μέλλον του Κέντρου, αλλά και οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα παιδιά του «Ελπίδα» να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κέντρου κα Σταυρούλα Καπούλα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στον περιφερειάρχη, για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αμέριστη, έμπρακτη υποστήριξή του στο «Ελπίδα», καθώς και την ευγνωμοσύνη της, λέγοντας ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το Κέντρο δέχεται ένα τόσο μεγάλο ποσό από οποιονδήποτε φορέα, που θα επιτρέψει στο Κέντρο να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του και την παροχή των υπηρεσιών του, στα παιδιά που τις έχουν ανάγκη.