Το εργαστήριο «The strange in us»

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου «The strange in us», που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Σεπτεμβρίου 2016 από τα μέλη του Συμβουλίου Συγγραφέων και Μεταφραστών των Τριών Θαλασσών και την Ένωση Λογοτεχνών Αμβούργου που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου, οι συγγραφείς και ποιητές Dalia Staponkute (Λιθουανία/Κύπρος), Emina Kamber (Βοσνία/Γερμανία), Gino Leineweber (Γερμανία), Ananya Azad (Μπαγκλαντές), Λίλυ Εξαρχοπούλου (Ελλάδα), Mesut Senol (Τουρκία), Uwe Friesel (Γερμανία), Γιώργος Χουλιάρας (Ελλάδα), καθώς και διακεκριμένοι Ρόδιοι όπως ο ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσαλίκ, παλιό μέλος του Δ.Σ. του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., ο νομικός και υποψήφιος διδάκτορας Αναστάσιος Χαμουζάς και η Έλενα Γιαννίκη, δικηγόρος εξειδικευθείσα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, με εμπειρία στο διεθνές προσφυγικό δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 


Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των ομιλητών περιλάμβαναν εισηγήσεις, σύντομα δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα.

Μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανθρώπων που προέρχονται από ποικίλα πολιτισμικά περιβάλλοντα, καθώς και μέσα από τη ζύμωση που προέκυψε από αυτές, κατέστη εμφανές πόσο εποικοδομητική μπορεί να γίνει η επικοινωνία μεταξύ των λαών τόσο σε επίπεδο λογοτεχνικής δημιουργίας όσο και γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη, τη γνώση και την αντίληψη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση σύντομων λογοτεχνικών κειμένων που δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας δημιουργικής γραφής του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. «Αγέρι» (Δημήτρης Αρβανίτης, Αργύρης Κόσκορος, Φαίδρα Μαλανδρή, Ρούλα Σκουμιού, Μαίρη Χατζηαντωνίου, Καλλιόπη Χρήστου και Ειρήνη Χιώτη), οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το κεντρικό θέμα του Εργαστηρίου «The strange in us».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης. Η συνολική αυτή δράση εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Ρόδου για την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.