Alekos Vretos Quartet το Σάββατο  στο Παλάτι του  Μεγάλου Μαγίστρου

Ένα κράμα αραβικής, jazz και latin μουσικής, με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. Η κυριαρχία των μουσικών σχημάτων και του αυτοσχεδιασμού ενισχύεται από την άμεση συνεργασία των μουσικών επί σκηνής, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Ο Αλέκος Βρέτος φροντίζει να δίνει μεγάλη ελευθερία στους συνεργάτες του, πιστεύοντας ακράδαντα στην έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για μουσική. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνει και το κοινό, το οποίο, ακολουθώντας μια φυσική διαδικασία, συνδιαλέγεται και επικοινωνεί με τη μουσική και τους μουσικούς που την δημιουργούν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το νέο CD του Αλέκου Βρέτου, K. on top, αλλά και από προηγούμενες δουλειές του (Mergin', Yunan), καθώς επίσης και κομμάτια άλλων συνθετών.
Έχει ήδη παρουσιασθεί  σε πολλούς συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Richmix - London, Roxy - Istanbul, Pannonica - Bodrum, Afrikana - Athens, Τζια, Καστοριά, Άργος, Ναύπλιο (Φουγάρο jazz fest), Tinos Jazz Fest, Womex (Denmark, Spain) κ.α.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
10, 12, Σεπτεμβρίου, 2016
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Καλλιτεχνική & Γεν.Διεύθυνση
Πηνελόπη Σερδάρη

 


Πληροφορίες
www.facebook.com/rhodesinternationalfestival
www.rhodes.com.gr/festival
Συνδιοργάνωση: Δ.Ο.Π.Α.Ρ
Υπό  την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού, Ελληνική Εθνική Επιτροπή Ουνέσκο, Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο, Αθήνα
Με την υποστήριξη: ΕΟΤ, Ρόδος 2021 /Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Χορηγοί φιλοξενίας: Mitsis Grand Hotel, Cosmopolitan Hotel, Rodos Palace
Χορηγοί επικοινωνίας:Rhodes on line, Λυχνάρι FM , Εφημερίδα Ροδιακή
Χορηγία-θεματική πλαισίωση: “Μεσαιωνικό Ρόδο”
Χορηγοί:    “ Yachting Club Cafe” ΝΕ  Νεανική Επιχειρηματικότητα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου στηρίζει την υποψηφιότητα:
Ρόδος 2021 /Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Βιογραφικό
Αλέκος Βρέτος

Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, την λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς.
Ο Αλέκος Βρέτος έχει αναπτύξει μία μοναδική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην μουσική του, κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή και αναπτύσσοντάς τον μέσα από τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη.


Κοινό και κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο “K on Top”, την δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2014, μετά από το άλμπουμ  “Mergin’” το 2009 και το “Yunan” με το Meliti Ensemble ήδη από το 2004. Το “K on Top”, το οποίο βραβεύθηκε με την 2η θέση για το καλύτερο album στο Critics Poll 2014 του Jazzonline.gr, πηγαίνει το ούτι σε αχαρτογράφητες γι’ αυτό περιοχές, αφήνοντας μία έντονη τζαζ γεύση μαζί με ένα ελαφρό άρωμα αραβικής μουσικής παράδοσης, μέσα από την τριβή μουσικών από διαφορετικούς κόσμους.
Ο Αλέκος Βρέτος έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές - και πολύ πρόσφατα συμπεριλήφθει στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή - για τις συνθέσεις και την δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλον τον κόσμο, από το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Αρχαίο Θέατρο Άργους, έως στο Berklee Performance Center, το Mount Holyoke College και το The Tombs of Kings της Παλαιστίνης.


Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Φακανά, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Gilad Atzmon, Λάκη Χαλκιά, Simon Shaheen, Bassam Saba, Καμεράτα (Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.

Πρόγραμμα
1. Idea - Alekos Vretos
2. Parfume de gitane - Anuar Brahem
3. K on top of the piano - Alekos Vretos
4. Foud - Alekos Vretos
5. Invisible Lover - Ara Dinkjian
6. Cactus - Alekos Vretos
7. Waving Sands - Simon Shaheen