Συναντήσεις με περιφερειάρχη και δήμαρχο είχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ στη Ρόδο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος και στην περιοχή μας ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά τη συνάντησή που είχε χτες με τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και το δήμαρχο Ρόδου Φ. Χατζηδιάκο.

Προηγήθηκε συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κατά την οποία τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που απασχολούν τα μέλη του τμήματος, και ακολούθως ο κ. Στασινός προχώρησε σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του τοπικού τμήματος ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε τα εξής: «Σκοπός της συνάντησης ήταν να δούμε τα πολλά προβλήματα που έχει ο τεχνικός κόσμος και πως θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με τις καθυστερήσεις για τις δημοπρασίες έργων και μελετών που παρουσιάζονται λόγω της αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο και να συζητήσουμε θέματα που θα προκύψουν από το νομοσχέδιο το οποίο υπάρχει για διαβούλευση σχετικά με τις τροποποιήσεις στο νέο οικοδομικό κανονισμό και στο νόμο των αυθαιρέτων. Επίσης να δούμε πως προχωρούν τα έργα ΕΣΠΑ τα οποία θα πρέπει να επιταχυνθούν γιατί είναι τα μοναδικά χρήματα τα οποία φέρνουν αυτή την περίοδο δουλειά, στους μηχανικούς».

Παράλληλα μιλώντας για το κυριότερο πρόβλημα του κλάδου την ανεργία είπε «Ο κλάδος μας είναι ίσως αυτός που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την ανεργία, και προσπαθούμε να δούμε πως μπορούν αυτές οι λίγες μελέτες και αυτά τα λίγα έργα μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
Ίσως να μην μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ζητήματα των μηχανικών ούτε να παράξουμε έργα και να λύσουμε τα ασφαλιστικά θέματα, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις για όλα αυτά, σε μία ρεαλιστική βάση. Το σημαντικό όμως είναι να λύνουμε καθημερινά προβλήματα παρέχοντάς τους εργαλεία νομική και φοροτεχνική υποστήριξη ή θέματα ερμηνείας της νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό το 2015 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 4.000 μηχανικοί και φέτος θα φύγουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 6.000 μηχανικοί οι οποίοι θα διαγραφούν από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ για να μην πληρώνουν εισφορές. «Αν συνεχίσουμε έτσι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχουν μηχανικοί» είπε για να προσθέσει ότι, ανάπτυξη χωρίς μηχανικούς δε γίνεται.

Παράλληλα μιλώντας για το καθεστώς στον κατασκευαστικό τομέα υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο απλές και διαφανείς οι διαδικασίες για την αδειοδότηση γιατί όπως είπε έρχονται πολλοί βάζουν τα χρήματά τους αλλά άδεια δε βγάζουν ποτέ. «Αυτά πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και με ξεκάθαρους όρους για όλους. Οι επενδυτές έρχονται για να βγάλουν χρήματα.

Άρα θα πάνε όπου τους συμφέρει. Για να έρθουν πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο δηλαδή να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο και το θέμα των αδειοδοτήσεων» είπε. Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, αυτό βάζει σε ένα… τσουβάλι πολλούς νόμους μαζί, όπως είπε. «Περιγράφονται κάποιες ιδέες που θα ήθελαν να γίνουν πράξη αλλά επί της ουσίας δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί αν θα πρέπει να ισχύσει αύριο. Είναι ανεφάρμοστο πρακτικά γιατί δεν έχει γίνει πρόβλεψη γύρω από το πώς θα εφαρμοστεί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης με αφορμή την επίσκεψη του κ. Στασινού δήλωσε τα εξής: «Η αγωνία μας είναι σε μία δύσκολη περίοδο να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας σε ζητήματα πρακτικά και καθημερινά που αντιμετωπίζουν αλλά ταυτόχρονα να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας στα ζητήματα που αφορούν σε θέματα ανάπτυξης, γραφειοκρατίας, διαδικασιών κ.α.» Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή συζητήθηκαν επίσης οργανωτικά και λειτουργικά θέματα.

Επίσκεψη στην περιφέρεια
Για την επίσκεψη του κ. Στασινού εκδόθηκε από την περιφέρεια η παρακάτω ανακοίνωση «Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρόντες ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Μιχάλης Τσουβαλάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας «Ενεργειακή ΑΕ», κ. Λούης Σορωνιάτης,  τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον τρόπο παραγωγής και εκτέλεσης δημοσίων έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον νέο  νόμο 4412/ 2016 για την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος έχει οδηγήσει σε αδράνεια την όλη διαδικασία εκτέλεσης δημοσίων έργων, δεδομένου ότι για την εφαρμογή του απαιτείται πλήθος υπουργικών αποφάσεων, διευκρινιστικών εγκυκλίων και υποδειγμάτων εγγράφων, που προβλέπονται από τον ίδιο το νόμο και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Επιπλέον, έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες δημοπράτησης έργων του ΕΣΠΑ, καθώς   όλα τα τεύχη δημοπρασιών συντάχθηκαν με βάση τα προ του νόμου 4412/2016 ισχύοντα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σύνταξη νέων τευχών για όσα δεν είχαν προκηρυχτεί.

Θέματα που αφορούν γενικότερα τον κλάδο των μηχανικών όπως η απασχόληση, τέθηκαν στη συνάντηση, όπου κοινός τόπος ήταν ότι η πορεία του κατασκευαστικού κλάδου επηρεάζει καθοριστικά την πολυσυζητημένη ανάκαμψη της οικονομίας που η χώρα έχει ανάγκη και που χωρίς εκλογίκευση της υπέρογκης φορολόγησης των ακινήτων και της επιχειρηματικότητας, επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των δημοσίων έργων, αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου και γενικά διαμόρφωση φιλόξενου οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας του κεντρικού φορέα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου η συνεργασία αυτή να γίνει περισσότερο ουσιαστική και αποτελεσματική.

 Ήδη ο κ. Στασινός, εξέφρασε την ευαρέσκεια και το έντονο ενδιαφέρον του φορέα που εκπροσωπεί για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει τον προσεχή Οκτώβριο στην διενέργεια εννέα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών και δήλωσε ότι επ’ αυτού θα υπάρξει στενή συνεργασία της Περιφέρειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ανακοίνωση δήμου Ρόδου
«Την συνδρομή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Γιώργου Στασινού ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί ζήτησε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, για τρία μεγάλα έργα στο νησί: την περιμετρική οδό, τη νέα είσοδο της πόλης και τις χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον πρόεδρο του ΤΕΕ στο γραφείο του στο δημαρχείο όπου τον συνόδεψε ο γενικός γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Γιαννικουρής και του έθεσε τους προβληματισμούς του για την περαιτέρω πορεία των τριών εμβληματικών έργων για τη Ρόδο.

Ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΤΕΕ εκτενώς  για τη μελέτη της περιμετρικής και τη μελέτη της νέας εισόδου της πόλης που θα συνδέσει το αεροδρόμιο με την πόλη, τη λεγόμενη μεσογειακή χάραξη η οποία θα ανακουφίσει τον υφιστάμενο παραλιακό άξονα.  «Οι μελέτες αυτές είναι σε πολύ καλό επίπεδο και η ωρίμανσή τους θα επιτρέψει την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα για χρηματοδότηση, αφού εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν» τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες αυτής της χρονικής συγκυρίας για τη χώρα και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του δημάρχου Ρόδου στην κατεύθυνση της ταχύτερης ολοκλήρωσης των μελετών και της ένταξής τους στα απαιτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα. «Η Ρόδος έχει γερασμένες υποδομές» τόνισε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε στις συνεχείς ενέργειες και επαφές του στα συναρμόδια υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται».