Η Ρόδος δικαιώνει τη φήμη  και τις δυνατότητές της

Τη διαχρονική παράδοσή της, που τη θέλει να είναι ένας ιδανικός τόπος διεξαγωγής συνομιλιών για τη συνεργασία και την αρμονική συνύπαρξη λαών και διαφορετικών πολιτισμών, δικαίωσε αυτές τις ημέρες, για ακόμα μία φορά η Ρόδος, με την πραγματοποίηση εδώ, χθες και σήμερα, της πρώτης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, με τη συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αραβικών κρατών, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά.

Ο Έλληνας Υπουργός, ως οικοδεσπότης, υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο του «Ρόδος-Πάλλας» όπου διεξάγεται η Διάσκεψη, Υπουργούς Εξωτερικών, όπως και Αναπληρωτές Υπουργούς αλλά και αξιωματούχους από τις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν ενώ κάποιοι αναμένεται να προσέλθουν σήμερα το πρωί, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών.

Συγκεκριμένα, στη Διάσκεψη αυτή που φιλοδοξία είναι να μείνει ως «Διάσκεψη της Ρόδου» αλλά και να γίνει θεσμός, κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, συμμετέχουν Υπουργοί και αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Το γεγονός, βέβαια, ότι Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και υψηλοί αξιωματούχοι από τις χώρες αυτές εξήραν την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ, τη χώρα μας ως τόπο που σήμερα μπορεί να γίνει ένας τέτοιος διάλογος ανάμεσα στους λαούς, και τη Ρόδο ως ένα μέρος που ρίχνει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τους φέρνει πιο κοντά, μπορεί να αναδείξει και πάλι το νησί ως ιδανικό τόπο συνομιλιών διεθνούς εμβέλειας.  

“Αστακός” το νησί!
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες, ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη Ρόδο. Οι εκατοντάδες αστυνομικοί που ήρθαν εδώ τις προηγούμενες ημέρες από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, για τη φύλαξη των υψηλών φιλοξενούμενων, έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το νησί.

Κυριολεκτικά…. “φρούριο” θυμίζει το ξενοδοχείο «Ρόδος-Πάλλας» όπου έχουν καταλύσει οι Υπουργοί, οι υψηλοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους, όπως και η γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα, επί 24ωρου βάσεως, περιπολικά, μοτοσικλέτες και ένστολοι αστυνομικοί καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτικά, περιφρουρούν το ξενοδοχείο σε ακτίνα χιλιομέτρου.

Την ίδια ώρα, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο ήρθε για το σκοπό αυτό, πραγματοποιεί από προχθές πτήσεις πάνω από το νησί, ελέγχοντας διεξοδικά κάθε σημείο στο οποίο βρίσκονται και κινούνται οι υψηλοί προσκεκλημένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, προχθές το βράδυ  που είχαν ξεκινήσει οι αφίξεις των υψηλών προσκεκλημένων, για αρκετές ώρες περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.  έκαναν τη διαδρομή «Ρόδος-Παλλάς»-αεροδρόμιο, διαμέσου Ιαλυσού και Κρεμαστής, συνοδεύοντας τα πολυτελή αυτοκίνητα που τους μετέφεραν. Η εικόνα αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκαλούσε την έντονη απορία επισκεπτών αλλά και ντόπιων που πιθανόν δεν γνωρίζουν για τη Διάσκεψη.

Και φυσικά στο εσωτερικό του ξενοδοχείου δεν περνάει…κουνούπι χωρίς να ελεγχθεί με συνθήκες παρόμοιες του αεροδρομίου ενώ σε κάθε γωνιά υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά και στους χώρους διεξαγωγής της Διάσκεψης δεν κυκλοφορεί κανείς δίχως σχετική άδεια ή διαπίστευση.

Σε γενικές γραμμές, το νησί της Ρόδου έχει μετατραπεί σε «αστακό» με αυστηρούς ελέγχους να διενεργούνται στις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, πρόσωπο ή αντικείμενο το οποίο οι υπεύθυνοι ασφαλείας, που  έχουν την ευθύνη, θεωρήσουν ύποπτο.

Ν. Κοτζιάς: «Πρώτιστο αγαθό για την περιοχή η ειρήνη»
Την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης, ανάληψης πρωτοβουλιών για το κοινό όφελος, τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη. «Με κινητήρια δύναμή μας»-συνέχισε-«το όραμα που μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού για μια Ανατολική Μεσόγειο ασφαλή και σταθερή. Περιοχή ανάπτυξης συνεργειών και ειρήνης».

«Αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση» όπως είπε, «αποτελούν το θεμέλιο, προκειμένου να αναζητήσουμε κοινές στάσεις και κοινές λύσεις απέναντι στα προβλήματα της περιοχής».
«Θεμέλιο μιας τέτοιας συνεργασίας» - σημείωσε, ακόμη- «είναι οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Σχέσεις εμπιστοσύνης που θέλουμε να επεκταθούν με όλη τη ΝΑ Ευρώπη».

Ο κ. Κοτζιάς, επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να προσδιορίζει ο καθένας τη στάση του έναντι των δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά να έχει ως αφετηρία τα κοινά του συμφέροντα και με βάση αυτά να κρίνει τη στάση των υπολοίπων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με πρώτιστο αγαθό για την περιοχή, την ειρήνη, όποιος την θέλει πρέπει να πολεμά την τρομοκρατία, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαών και να προωθεί τη διεθνή συνεργασία, σημειώνοντας ότι βασικές προϋποθέσεις για την ειρήνη είναι ο τερματισμός της κατάστασης χάους στη Λιβύη και η εδραίωση εθνικής κυβέρνησης. Επίσης, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ. Να επιτευχθεί μία συνθήκη ειρήνης που θα επιτρέψει στον πληθυσμό της περιοχής να επιστρέψει στις εστίες του και να υπάρξει ένα μεγάλο ορθολογικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης αυτών των χωρών.

Να σταθεροποιηθούν οι περιοχές αστάθειας και να λυθεί το κουρδικό ζήτημα, με τρόπο ειρηνικό και μακρόχρονο. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δύο κρατών στην Μέση Ανατολή που θα ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια, με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διαφορετικού.

Επισήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να αναγνωριστεί το μεγάλο έργο που προσφέρουν η Ιορδανία και ο Λίβανος, δύο κράτη που πληρώνουν τις επιλογές τρίτων, και να ενισχυθούν οικονομικά -ιδιαίτερα από την ΕΕ- καθώς ο στόχος δεν είναι μόνο η περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και η δημιουργία νέων οικονομικών υποδομών.

Παράλληλα, έθιξε το θέμα της περιβαλλοντικής ασφάλειας στη Μεσόγειο και της ανεξέλεγκτης επιβάρυνσής της και πρότεινε την ανάπτυξη κοινών δράσεων, έρευνας και παραγωγής, πράσινων τεχνολογιών προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και μεταφοράς παραδοσιακών μορφών ενέργειας.

Έθεσε δε ως μείζον ζήτημα, την ασφάλεια των μεταφορών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης ενός σύγχρονου δικτύου, καθώς η περιοχή της Μεσογείου διακινεί το 40% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων και αποτελεί από τους πιο σημαντικούς κόμβους θαλάσσιας επικοινωνίας από το Σουέζ, το Χορμούς, το 'Αντεν, μέχρι το Γιβραλτάρ.

«Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Κύπρος την αντίστοιχη της ΕΕ, αποτελώντας το όριο, αλλά, ταυτόχρονα, και τον κρίκο σύνδεσης των δύο υποσυστημάτων, ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Είναι η περιοχή που μπορεί να δώσει ενέργεια και να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου για την ΕΕ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο Ισλάμ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο ισλαμισμός δεν είναι εχθρός του χριστιανισμού, ούτε το αντίστροφο, αλλά ο φανατισμός, και τόνισε την ανάγκη της συμβολής όλων στο διαθρησκειακό διάλογο καλώντας τους συναδέλφους του -όσοι το επιθυμούν- να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, που θα διοργανωθεί το 2017 σε συνέχεια της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην Αθήνα.

Σχετικά με το προσφυγικό - με το οποίο «οι χώρες της βαλκανικής πληρώνουν έναν πόλεμο στον οποίο δεν συμμετέχουν»- ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας έρευνας και δράσης, που να συντονίζει αιτήματα και πρακτικές της περιοχής καθώς και τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να μπορούν να προταθούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν διασυνοριακά προγράμματα και ειδικές περιφερειακές και ευρύτερα διεθνείς συνεργασίες ώστε να κατατίθενται από κοινού προτάσεις στην ΕΕ και τον ΟΗΕ, ιδιαίτερα στα πεδία όπου καταγράφονται ανθρωπιστικές κρίσεις.

Βασική πρόταση που απηύθυνε ο κ. Κοτζιάς ήταν το κοινό μέτωπο συνεργασίας και συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών και αστυνομιών κατά της τρομοκρατίας και των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, που απαιτούν σκληρές απαντήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη νέα γενιά, επισημαίνοντας ότι «το πλέον ανησυχητικό στην τρομοκρατία της μαζικής βίας και του εξτρεμισμού είναι ότι φορέας της είναι ακόμα και νέα παιδιά», και πρότεινε να βρεθούν τρόποι ειρηνικής συνεργασίας της νέας γενιάς όλης της περιοχής, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης που να καθιερωθούν μακρόχρονα.

Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της περιοχής και κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν στο παρατηρητήριο που συγκροτήθηκε μετά τη διεθνή διάσκεψη της Αθήνας

«Κεντρική φιλοσοφία μας είναι ότι την περιοχή μας δεν πρέπει κανείς να την αντιμετωπίζει από την οπτική μόνο του μεσανατολικού προβλήματος, αλλά και από τις δυνατότητες, τη δυναμική της» είπε, προσθέτοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η προώθηση κουλτούρας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί μέσω δικτύων συνεργασίας και άμεσων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε πολλαπλούς τομείς.

«Οι δράσεις μας και η ανάπτυξη περαιτέρω της συνεργασίας μας στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι αραβικές χώρες, στους θεσμούς αυτής της συνεργασίας» κατέληξε, προτείνοντας η Διάσκεψη αυτή να γίνει ένας μόνιμος θεσμός διαλόγου ειρήνης και ασφάλειας για όλη την περιοχή.

Δηλώσεις
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις, ανάμεσά τους και οι παρακάτω:

Ο κ. Ν. Κοτζιάς
«Στη Ρόδο, σταυροδρόμι πολιτισμών που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τον Αραβικό κόσμο, κάνουμε την πρώτη σύσκεψη-συνδιάσκεψη της Ρόδου, με σκοπό να αναπτύξουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου και στον Αραβικό κόσμο, με τους οποίους μας συνδέουν αιώνες φιλίας, συνεργασίας και πολιτιστικής ανταλλαγής».

Ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου)
«Προσβλέπω με μεγάλο ενδιαφέρον στην επιτυχία αυτής της Διάσκεψης και θέλω να συγχαρώ τον φίλο και ομόλογο Νίκο Κοτζιά που έχει πάρει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της.
Ξέρετε, οι οργανωμένοι θεσμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και ο διάλογος με τον Αραβικό Σύνδεσμο ή με το Συμβούλιο των χώρων του κόλπου, η Ευρωμεσογειακή συνεργασία, η Ένωση για τη Μεσόγειο,  όλοι αυτοί οι Οργανισμοί, περιέχουν σχεδόν όλες τις χώρες των μελών τους και εκείνο που λείπει είναι μία πολυμερής, άτυπη, συνεργασία, στην οποία θα έχει περισσότερη σημασία η ουσία και λιγότερο οι δομές που οι χώρες οι άμεσα εμπλεκόμενες της Μεσογείου, και από τη μια πλευρά και από την άλλη της όχθης της Μεσογείου, θα χρειάζεται να συνεργάζονται, να συντονίζονται και να συζητούν για τα θέματα που αφορούν κυρίως τις ίδιες.
Η πρώτη γραμμή της μετανάστευσης πρέπει να έχει και πρώτο λόγο αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ και στις χώρες της άλλης όχθης.

Όπως και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η ασφάλεια από τις κλιματικές αλλαγές. Αυτά είναι τα θέματα που θα δούμε και στο τέλος της Διάσκεψης τα ξαναλέμε».

Ο κ. Μπαζίλ Γκεμπράν (ΥΠΕΞ Λίβανου)
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είμαι εδώ. Εννοώ ότι όλοι έχουμε τη βούληση να συνδέσουμε τους πολιτισμούς και τις περιοχές μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ενωθούμε για ν’ αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και αυτός είναι ένας τρόπος το Λίβανο να έχει ένα ρόλο σε ένα μοντέλο ανοχής και συνύπαρξης…
Η Ελλάδα είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και ν’ αντιμετωπίσουν αληθινές προκλήσεις».

 Ο κ. Ντανιέλ Μίτοφ (ΥΠΕΞ Βουλγαρίας)
«Είναι ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης που είναι εξαιρετικά σημαντική με πολλούς τρόπους, όπως είπε, και συνέχισε: «Αλλά, ίσως, ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες από τις περιοχές αυτές πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως στο πλαίσιο της ασφάλειας που πρέπει να αναπτυχθεί. Για την ασφάλεια έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε κυρίως όταν αφορά τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και τη συνεργασία, το μεταναστευτικό και πως να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, επίσης την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και άλλες παραμέτρους της ασφάλειας.

Σήμερα, η Ευρώπη έχει ένα έργο, να επανιδρύσει τον εαυτό της  και να επιτύχει περισσότερη ενσωμάτωση…
Πρέπει να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τις ιδέες που πρέπει να έχουν οι χώρες μας για να σταθεροποιήσουμε την περιοχή»…