Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

> Αμυγδαλωτά άσπρα
• 640 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα,
• 480 γραμμάρια ζάχαρη,
• 1-2 σταγόνες λάδι του ανθόνερου.

Ζεματούμε τ' αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε αμέσως για να μη σκουρήνουν. Τα ξεπλύνουμε και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα, για να στεγνώσουν. ΄Επειτα τα ψιλοκοπανίζουμε. Δένουμε τη ζάχαρη σε σιρόπι πυκνό με ένα φλιτζάνι νερό. Λίγο πριν δέσει, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και το λάδι του ανθόνερου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε στα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα και τυλίγουμε σε χοντρή ζάχαρη. "Αν δεν έχουμε λάδι του ανθόνερου, μπορούμε ν" αντικαταστήσουμε το νερό με ανθόνερο.

Χαρακτηριστικό σχήμα είναι το αχλαδάκι, πού το στολίζουμε μπήγοντας ένα φύλλο ρακί μυρτιάς στο πάνω μέρος κι ένα γαρύφαλλο στο κάτω.

> Ασούρες ή Αχιουρές
• 3 φλυτζάνια ζουμί. άπο βρασμένο σιτάρι
• 1/2 φλυτζάνι αλεύρι,
• 3-4 κουταλιές κοφτές ζάχαρη, μοσχοκάρυδο, σησάμι, κανέλλα, λίγες σταφίδες

Κρατούμε μισό φλυτζάνι από το σιταρόζουμο και το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τις σταφίδες και τη ζάχαρη. ΄Οταν χοχλάσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά καί ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο-λίγο το αλεύρι, πού έχουμε διαλύσει στο κρύο σιταρόζουμο. Ξαναβάζουμε στη φωτιά καί ανακατεύουμε συνέχεια, ώσπου να πήξει.
Σερβίρουμε σε βαθιές κούπες και ρίχνουμε από πάνω μπόλικο σησάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο και κανέλλα ή μοσχοκάρυδο.

 * Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.