Στη Ρόδο θα διεξάγεται κάθε χρόνο η διάσκεψη ειρήνης (βίντεο-φωτογραφίες)

Η βάση για μία «θετική ατζέντα» ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, που δεν θέλουν παρέμβαση τρίτων στην περιοχή αλλά μπορούν να αναπτύξουν δίκτυα κοινών δράσεων σε τομείς από την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μπήκε τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τη διεξαγωγή της πρώτης Διάσκεψης της Ρόδου που, όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, συμφώνησαν να γίνεται κάθε χρόνο εδώ και μάλιστα να διευρυνθεί με τα υπόλοιπα Αραβικά Κράτη του κόλπου ενώ οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη βούλησή τους να πάρει τη μορφή θεσμού.

Με θετικά μηνύματα για μία πολυεπίπεδη συνεργασία των κρατών της περιοχής, έκλεισε, επιτυχημένα, τις εργασίες της χθες η πρώτη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, με τη συμμετοχή Υπουργών και υψηλών αξιωματούχων από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αραβικών κρατών η οποία διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Ρόδος-Πάλλας» κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο οικοδεσπότης Έλληνας ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε διεθνή, εθνικά και τοπικά ΜΜΕ και μίλησε για τους στόχους και το αντικείμενο της Διάσκεψης της Ρόδου. Ξεκίνησε, όμως, μιλώντας για το νησί και τους λόγους που επελέγη:

«Επιλέξαμε να γίνει αυτή η συνάντηση στη Ρόδο διότι, πρώτον, έχει μακρά ιστορία. Σας θυμίζω ότι οι πρώτες συναντήσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών και οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις για τη λύση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής στη δεκαετία του ’40 γίνανε στη Ρόδο, επίσης πάρα πολλές συναντήσεις τη δεκαετία του ’50 αλλά και του ’70, αρχές ’80,  που αφορούσαν την περιοχή έγιναν στη Ρόδο.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο διότι η Ρόδος είναι μία πόλη που συνδυάζει πολλούς πολιτισμούς μαζί, από τον αρχαιοελληνικό μέχρι την Ιταλική, όχι πάντα ευχάριστη, αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης. Η Ρόδος είναι ένα σημείο επαφής των πολιτισμών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ιδιαίτερα ανατολικής Ευρώπης. Κόμβος Δύσης-Ανατολής, Βορά-Νότου».

 

Στη συνέχεια, μάλιστα, θέλησε, επισήμως, να ευχαριστήσει την πόλη της Ρόδου, τον Δήμαρχό της, τον Περιφερειάρχη ο οποίος παρέθεσε και γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους, χθες το μεσημέρι, στο Καστέλο, για τη φροντίδα, όπως είπε που είχαν απέναντί τους καθώς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης «που εξασφάλισε ό,τι χρειαζότανε για να νιώθουν οι επισκέπτες μας οικεία», καθώς επίσης και τις Διευθύνσεις του Υπουργείου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ξεκίνησε αναφερόμενος σ’ αυτήν του την πρωτοβουλία, λέγοντας:
«Ο σκοπός αυτής της Συνδιάσκεψης, λοιπόν, ήταν να βρούμε ποιες ήταν εκείνες οι θετικές δράσεις που θα βοηθήσουν τις χώρες μας. Αυτά που συμφωνήσαμε μέχρι τώρα και που είναι και οι αρχές μας είναι ότι θα κάνουμε κάθε έτος στη Ρόδο αυτή τη Συνδιάσκεψη, ότι θα καλέσουμε και τα υπόλοιπα Αραβικά Κράτη του κόλπου, ότι πρέπει να στηρίζεται σε Αρχές: Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή, μπορούμε να συνεργαζόμαστε, μπορούμε να αξιοποιούμε βοήθεια από τρίτες πλευρές, αλλά η περιοχή αυτή πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις.

 

Στη βάση εμπιστοσύνης και μίας θετικής ατζέντας, δηλαδή μιας ατζέντας που θα αναπτύξει τα δίκτυα και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή, όπως είναι ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τις μάχες ενάντια στη διαφθορά, την ενέργεια, τις μεταφορές, τους θεσμούς, την εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανάγκες της νεολαίας και, βέβαια, απασχοληθήκαμε-όχι εκτεταμένα, γιατί το πρώτο θέμα, η θετική ατζέντα ήταν το κύριό μας θέμα-με τα θέματα της μετανάστευσης και των προσφυγικών κυμάτων, όπου όλοι συμφωνούμε στην περιοχή ότι άλλοι προκαλούν αυτά τα κύματα και άλλοι τα πληρώνουνε. Άλλοι βομβαρδίζουν και άλλοι αντιμετωπίζουν το προσφυγικό θέμα».

Επίσης, συζήτηση έγινε και για ορισμένα γεωστρατηγικά ζητήματα, ιδιαίτερα από την πλευρά των αραβικών κρατών που αφορούν στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, το πρόβλημα  της Συρίας και της Λιβύης, το πως μπορούμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση των συγκρούσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης και γενικότερα για το πως αναπτύσσεται η περιοχή.

Ακόμη, έκαναν συμφωνία για μία σειρά πρακτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος που ήταν παρόν στη Διάσκεψη χρεώθηκε με την προετοιμασία μίας κοινής δράσης ανάμεσα στα κράτη που συμμετείχαν. Οι κοινές αυτές δράσεις ξεκινούν από τη συνεργασία για την πράσινη τεχνολογία που την ευθύνη την έχει π.χ. η Λιβύη μαζί με την Ιταλία, τη συνεργασία των Πανεπιστημίων, τη διαμόρφωση στην Αίγυπτο ενός Φεστιβάλ κινηματογράφου των κρατών της περιοχής κ.α.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς πόσο εύκολο είναι να συνεργαστούν αυτές οι χώρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η συνεργασία είναι αναγκαία. Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι από τη μια μεριά έχουμε διαφορετικά πολιτικά συστήματα, μορφοποιημένα διαφορετικά αλλά, από την άλλη, έχουμε κοινά συμφέροντα για τη σταθερότητα και για την ασφάλεια του κόσμου. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όσο αφορά αυτή την οπτική γωνία, Ασφάλεια και Σταθερότητα, είναι κοινό συμφέρον όλων των κρατών της περιοχής. Και είναι και κοινό συμφέρον όλων των κρατών της περιοχής η ανάπτυξη εσωτερικών δικτύων και συνεννόησης διότι θα επαναλάβω τη βασική μου σκέψη που λέω και στα Ευρωπαϊκά φόρα: Άλλοι ξεκινάνε τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ και άλλοι αναγκάζονται να υποδέχονται και ν’ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών. Εδώ έχουμε κοινά συμφέροντα σε σχέση με υπόλοιπες χώρες».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Σλοβάκου ΥΠΕΞ ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα νέο μονοπάτι ειρήνης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Σλοβακική Προεδρία είναι μία Προεδρία φιλική απέναντι στις αραβικές χώρες και η Σλοβακία συντάχθηκε μαζί μας, όπως και μία σειρά κρατών, στο να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε διακρατικές σχέσεις, σχέσεις Ε.Ε., μαζί τους χωρίς τα στοιχεία της επέμβασης, της παρέμβασης και της…διδασκαλίας. Θύμισε, ακόμη, ότι η αρχική εισήγησή του ήταν ότι δεν πρέπει να εξαντλείται η συζήτησή μας στην περιοχή στους πολέμους και τις συγκρούσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς συνεργειών που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μετά από τη Διάσκεψη της Ρόδου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι σε ζητήματα ασφάλειας, συνεργασίες επιστημονικών κέντρων πάνω σε θέματα της περιοχής. Ειδικότερα, οι τομείς που εντόπισαν είναι της ιστορίας, του πολιτισμού της περιοχής και της τεχνολογίας ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για την Πράσινη Τεχνολογία. Το επόμενο είναι η συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Η πρόταση στην οποία συμφώνησαν προχθές είναι να κάνουν ένα δίκτυο με τουλάχιστον ένα Πανεπιστήμιο από κάθε μία από τις 12 χώρες που ήταν παρούσες.

Μεγάλο αντικείμενο ήταν η ενέργεια και είπε επ’ αυτού: «Πρέπει να σας πω ότι κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτύξει μια υψηλή τεχνολογία, όχι με φυσικό αέριο και πετρέλαιο όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά με ανανεώσιμες πηγές - και πιστεύουμε ότι είμαστε μια περιοχή που μπορεί να αναπτύξει τη δική της αντίληψη, το δικό της εμπόριο γύρω από μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.

Κάναμε μια ξεχωριστή συζήτηση για τις μεταφορές και ιδιαίτερα για την εμπορική ναυτιλία. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, που δεν έγιναν μόνο σήμερα, για τη διαμόρφωση ενός διαδρόμου που θα συνδέει την Ανατολική Αφρική, μέσω των λιμανιών της Αιγύπτου, με την Ανατολική Ευρώπη, μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, Μακεδονίας και Θράκης. Μιλήσαμε για τα ζητήματα της προστασίας των πληθυσμών».

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ελήφθησαν έξι αποφάσεις για συγκεκριμένες κοινές δράσεις, όπως η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για θέματα «πράσινης» τεχνολογίας, ενώ στην Αίγυπτο -και ειδικότερα στην Αλεξάνδρεια- αποφασίστηκε να στηριχθεί Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό από το οποίο τα νησιά μας έχουν δεχθεί πολύ μεγάλο βάρος και αν μπορούν να ασκηθούν κάποιες πιέσεις μέσω αυτής της Διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που συνδέει τις χώρες του αραβικού κόσμου με εμάς εδώ στην περιοχή, διότι και η Βουλγαρία υποδέχεται πρόσφυγες, η Αλβανία έχει μια μεγάλη ανασφάλεια, η Ιταλία δέχεται ροές από τη Λιβύη. Είπε, λοιπόν, ότι η Σλοβακία πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, γιατί είναι ένα από τα δυο θέματα της Σλοβακικής Προεδρίας, άρα υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές. Και δήλωσε:

«Κάναμε μια ανίχνευση του προβλήματος. Έχουμε πει ότι θα κοιτάξουμε να το κουβεντιάσουμε περισσότερο. Αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι να βοηθήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η κύρια πηγή της προσφυγιάς. Γιατί άνοιξε η πόρτα με τη συριακή προσφυγιά και επανήλθαν οι άλλες ροές από Αφγανιστάν, Πακιστάν, αλλά και από τις χώρες του Μαγκρέμπ, εκ των οποίων άλλες περνάνε απευθείας στις απέναντι πλευρές της Ευρώπης και άλλες μας έρχονται μέσω Τουρκίας.

 

Και μάλιστα το ιδιαίτερο νέο φαινόμενο που έχουμε είναι ότι υπάρχουν προσφυγικές ροές, όχι μεγάλες αλλά σταθερές, προς την Κύπρο. Είναι Σύριοι πρόσφυγες, που όμως δεν έρχονται από τη Συρία, παρ’ όλο που η απόσταση δεν είναι μεγάλη, αλλά φτάνουν από την Τουρκία.

Το πρώτο ζήτημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Το δεύτερο να δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια στην Ιορδανία και στον Λίβανο, όπου βρίσκονται πάνω από 3,5 με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η συνεργασία αυτή είναι πιο σύνθετη από ό,τι είναι μια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που διατυπώθηκαν για συνεργασία τέτοιου τύπου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά δεν έχουμε καταλήξει για το σχήμα. Χρειάζεται συζήτηση - από τη σκοπιά του Υπουργείου Εξωτερικών, εννοώ - με τις αραβικές χώρες».

Ο κ. Κοτζιάς, ανακοίνωσε, ακόμη, ότι σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου-Παλαιστίνης.

Τέλος, οι 11 συμμετέχουσες χώρες της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιταλία, Λίβανος, Λιβύη, Σλοβακία, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου, συνεχή συνεργασία και συγχρονισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Ευρωπαϊκής Γειτονίας (ΕΝΡ) και της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η εμπορία ανθρώπων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια νερού και τροφίμων, η ενέργεια και το κλίμα, η διασυνδεσιμότητα, η υποδομή και η διαχείριση καταστροφών.

Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος

Παρών, βέβαια, αυτές τις ημέρες στη Διάσκεψη ήταν και ο συμπατριώτης μας Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος δήλωσε στη «Ρ»:

«Αποτελέσματα απτά, ζωντανά, που μπορούμε να τα δούμε, ότι ήδη έχουμε συγκλίσεις μεταξύ των χωρών, συγκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και αραβικών κρατών. Έχουμε τη στήριξη των χωρών από τη νότια πλευρά της Ε.Ε. προς τις χώρες που πάσχουν από το κύμα των προσφύγων, έχουμε συγκλίσεις σε μορφές πράσινης ενέργειας με τη στήριξη της Ιταλίας, έχουμε πλέον μία στήριξη θετική στην προσπάθεια να μπλοκάρουμε την κακή μεταφορά σε ναρκωτικά, όπλα και ανθρώπινα μέλη που γινόταν μέχρι σήμερα και σκότωνε ανθρώπους και να δούμε τα δίκτυα που μας ενώνουν σε μεταφορές, τουρισμό, ενέργεια, έρευνα, νέες τεχνολογίες.

Και έχουμε και κάτι το οποίο, για μένα προσωπικά, που κατάγομαι από αυτό τον τόπο, το σταυροδρόμι όπως λέμε, των πολιτισμών αυτό που κάνει η μαγευτική Ρόδος, που φέρνει τα αποτελέσματά της τα απτά από την πρώτη ημέρα κιόλας, που ξεκίνησε από το μεσημέρι με την ανακοίνωση ότι καθιερώνεται η Σύνοδος της Ρόδου ως θεσμός, επαναλαμβανόμενος ανά χρόνο.

Που του χρόνου, πλέον, θα έχουμε και πολύ περισσότερους για ν’ αναπτυχθεί και να γίνει πιο ισχυρός ο θεσμός αλλά και η μαγεία του νησιού μας, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά που φέρνουν πιο πολύ κοντά τους ανθρώπους, να μπορέσει να έχουμε συγκλίσεις, πλέον φιλίες που χτίζονται σ’ αυτό εδώ το νησί και που θα μεγαλώσουν και θα ισχυροποιήσουν ακόμα τους δεσμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά θα δώσουν και ισχυρά μηνύματα, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα γενικότερα, ότι εμείς έχουμε αποφασίσει πλέον να προχωρήσουμε, να προχωρήσουμε ενωμένοι για να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο. 

 

ΦΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε από την πρώτη ημέρα, εδώ, στη Ρόδο, αλλά και το βράδυ στη Λίνδο που ήμασταν όλο μαζί: Ένα μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας στην περιοχή μας και ότι είμαστε υποχρεωμένοι γενικότερα και να το διατηρήσουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά να ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ στη Ρόδο και να το σταθεροποιούμε, να το κάνουμε θεσμό και να το διατρανώνουμε κάθε χρόνο και πιο δυνατά, με πιο δυνατές φωνές».