Ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε επίσημη επίσκεψη στο Καστελλόριζο για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού

Εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη στο Καστελλόριζο με αφορμή την επέτειο μνήμης για την απελευθέρωση του νησιού.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το Καστελλόριζο είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται και η ελληνική σημαία που ύψωσε το πλήρωμα του αντιτορπιλικού "Κουντουριώτης", κυματίζει ελεύθερα στο Αιγαίο.

Η τελευταία αυτή ανατολική γωνιά της Ελλάδας, άντεξε ηρωικά μέσα από βιαιότητες Γερμανών και Ιταλών, έχοντας σαν σύμβολο την κυρά της Ρω και την αυτοθυσία των κατοίκων του.

 

 

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απεύθυνε το παρακάτω μήνυμα:

«Σήμερα στο Καστελλόριζο γιορτάζουμε την επέτειο απελευθέρωσης ενός τόπου μικρού αλλά με μεγαλείο και αντιστρόφως ανάλογη, με το μέγεθός του, βαρύτητα για την Ιστορία. Με την ελληνική σημαία πάντα υψωμένη στο νησί της Ρω, να θυμίζει στους κατακτητές ότι το ηθικό των Ελλήνων δεν νικιέται, το Καστελλόριζο, γίνεται το πρώτο ελεύθερο κομμάτι στην Ελλάδα.

Με την ιδιότητά μου, ως βουλευτής της Δωδεκανήσου, αλλά και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δεκάδες Καστελλοριζίτες που βρέθηκαν ανέστιοι και κυνηγημένοι από τους κατακτητές.

Στους λιγοστούς αυτούς κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες, άλλοι στις τουρκικές ακτές, και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Η ιστορία αυτού του νησιού είναι γεμάτη πόνο και περηφάνια, και εμείς, καλούμαστε να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην νιώσουν ποτέ ξανά οι Καστελοριζίτες αβοήθητοι».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καστελόριζου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με τους οποίους αντάλλαξε σκέψεις για τα καίρια προβλήματα του νησιού όπως η υδροδότηση του νησιού και η υγειονομική κάλυψη.

 

 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοιήκησης σχετικά με τις κυβερνητικές ενέργειες για ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών μέσω προσλήψεων προσωπικού αλλά και ειδικών κινήτρων σε γιατρούς ώστε να επιλέξουν τις άγονες νησιωτικές περιοχές για το αγροτικό τους.

Για το σοβαρό ζήτημα της υδροδότησης του νησιού ο βουλευτής Δωδεκανήσου ενημέρωσε ότι έχει γίνει ήδη προκήρυξη για την εγκατάσταση και τη λειτουργία νέας μονάδας αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί το νησί.

 

 

Ενδελεχής συζήτηση έγινε, επίσης και το ενδεχόμενο επιδιόρθωση της λιμνοδεξαμενής του νησιού, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός να προσφέρει την βοήθεια και στήριξή του στα αιτήματα του Δήμου.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, σε θερμό κλίμα, με πολλούς κατοίκους του νησιού και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για θέματα της επικαιρότητας.