Επιστολή για την καταγραφή της συγκομιδής σταφυλιών

Την άμεση έναρξη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης δηλώσεων συγκομιδής για τους σταφυλοπαραγωγούς της περιοχής μας, ζήτησε από το υπουργείο ανάπτυξης και τροφίμων ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Ειδικότερα με επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στον υπουργό Μάρκο Μπόλαρη μετά από διαμαρτυρίες που δέχτηκε από ντόπιους παραγωγούς, ο αντιπεριφερειάρχης επεσημαίνει ότι αν δεν γίνει αυτή η δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση απόσταξης από της διεύθυνση αγροτικής οικονομίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους και αυτά να κινδυνεύουν με αλλοίωση.

Σημειώνεται ότι αργά χτες το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο κ. Ζαννετίδης είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νικόλαο Αντώνογλου ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για την επίλυσή του. Πράγματι λίγες ώρες αργότερα άνοιξε η εφαρμογή και οι παραγωγοί ξεκίνησαν το ίδιο απόγευμα τις δηλώσεις τους.

Αναλυτικά η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:  
«Με αφορμή διαμαρτυρίες που δεχόμαστε από αμπελουργούς και διήμερους αποσταγματοποιούς των νησιών μας σχετικά με την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Δυσκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων για το έτος 2016, θεωρούμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ως γνωστό η κατάθεση της Δήλωσης Συγκομιδής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της Βεβαίωσης Απόσταξης από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδ/σου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η απόσταξη στεμφύλων στα διήμερα αποσταγματοποιεία.

Συγκεκριμένα τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής:
1. Λόγω της εφετινής πρωιμότητας του τρύγου, τα στέμφυλα ήδη από τις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου είναι έτοιμα για απόσταξη. Κάθε ημέρα που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος για υποβάθμιση της πρώτης ύλης από οξείδωση και ανεπιθύμητες μεταβολές με αποτέλεσμα το απόσταγμα που θα παραχθεί να είναι κακής ποιότητας.
2. Η επιπλέον καθυστέρηση θα δημιουργήσει συμφόρηση των Υπηρεσιών και ταλαιπωρία των αμπελουργών οι οποίοι θα απαιτήσουν άμεσα να εξυπηρετηθούν.

Προκειμένου λοιπόν να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που ήδη έχουν προκύψει θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης Δηλώσεων Συγκομιδής, ώστε να χορηγηθούν οι απαραίτητες Βεβαιώσεις Απόσταξης.

Με τιμή ο αντιπεριφερειάρχης
Φιλήμονας Γ. Ζαννετίδης»