Σε εξέλιξη η μάχη της Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε εξέλιξη η μάχη της Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε εξέλιξη η μάχη της Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 425 ΦΟΡΕΣ

Εντείνονται σε όλα τα επίπεδα οι προσπάθειες του δήμου Ρόδου

«Μία εξαιρετική καταγραφή της πολιτιστικής δυναμικής του τόπου μας», είναι η ιστοσελίδα που κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε χθες για την υποψηφιότητα της Ρόδου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) το 2021 και παράλληλα η Δημοτική Αρχή μας σύστησε τη νέα συντονίστρια της ομάδας διεκδίκησης της Ρόδου, την κα Λουκία Αντωνιάδου.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έγινε η παρουσίαση της ιστοσελίδας της Ρόδου για την ΠΠΕ 2021 με ηλεκτρονική διεύθυνση www.rhodes2021.eu, από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, την κα Αντωνιάδου, παρουσία της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου και την κα Βάσω Καρυδάκη από το γραφείο υποψηφιότητας, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια του ψηφιακού υλικού.

Προλογίζοντας την παρουσίαση ο Δήμαρχος, ανέφερε ότι οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά για να ετοιμαστεί ο φάκελος της υποψηφιότητας της Ρόδου για τη β’ φάση της ΠΠΕ 2021. Και τόνισε: «Όλο το καλοκαίρι, αξιοποιήσαμε όσο μπορέσαμε όλους τους ομίλους τους καλλιτεχνικούς, όλους τους ανθρώπους της τέχνης που πέρασαν ή εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να στηρίξουν τη ΠΠΕ, έχει συγκεντρωθεί ένα πλούσιο υλικό αλλά όλα αυτά πρέπει να υπάρχει μία ομάδα συγκροτημένη, με γνώση, με εμπειρία, που θα τα συγκεκριμενοποιήσει».

Σημειώνεται ότι όλη αυτή η δουλειά, το λεγόμενο bidbook δηλαδή, θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 5 Οκτωβρίου ενώ η τελική, καθοριστική, κρίση θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου. Πριν από εκείνη την ημερομηνία, όμως, θα έρθουν εδώ, στις 7 Νοεμβρίου, μέλη της Επιτροπής προκειμένου να δουν από κοντά εάν αυτά που περιέχονται στο φάκελο της υποψηφιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κατά τον Δήμαρχο, δύο είναι τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα: Πρώτον, η δουλειά που γίνεται αυτό τον καιρό από τις ομάδες εργασίας, παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες, και δεύτερον η χαρισματική Ρόδος. Εκείνο που επιδιώκουν, λοιπόν, να παρουσιαστούν όσο γίνεται καλύτερα στα έγγραφα αυτά τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως τόπος και να επαληθευθούν στις 7 Νοεμβρίου από την Επιτροπή, ούτως ώστε στην τελική κρίση να πάρει η Ρόδος αυτό που της αξίζει.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο και τις ομάδες εργασίας που, όπως είπε, δουλεύουν νυχθημερόν, αθόρυβα, και την κα Αντωνιάδου που, έστω και κάτω από τις ασφυκτικές προθεσμίες, «με τη δική της εμπειρία, τις γνώσεις της και την αγάπη για τον τόπο ήρθε και τέθηκε επικεφαλής του συντονισμού των ομάδων, ποντάροντας και η ίδια στις αξίες και στα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ρόδου σε πολλούς τομείς αλλά και τα γύρω νησιά που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο της υποψηφιότητας», όπως είπε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του δηλώνοντας σίγουρος ότι θα είναι αίσιο το αποτέλεσμα όσο αφορά στην επιλογή της Ρόδου αλλά, από εκεί και πέρα, σημείωσε, όπως και να ‘ρθουν τα πράγματα, η δουλειά που γίνεται θα αξιοποιηθεί για να έχουμε χαράξει όχι μόνο την πενταετία μέχρι το 2021 αλλά και μετά μία πολιτιστική στρατηγική και γι’ αυτό η συμβολή όλων είναι πολύτιμη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηιωάννου, επειδή, όπως είπε, κατά καιρούς λέγονται διάφορα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι αυτοί που αξιολογούν την πορεία του έργου της πολιτιστικής είναι οι εμπειρογνώμονες. Αυτοί στη διατύπωση της υποψηφιότητας των ελληνικών πόλεων έδωσαν πολύ σημαντικά θετικά στοιχεία στην υποψηφιότητα της Ρόδου και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή την προσέγγιση. Δηλαδή, ότι ο Δήμος δεν έδωσε σε μία Εταιρία να κατασκευάσει την ιστοσελίδα αλλά αυτή ήταν μέρος ενός συνολικού πολιτιστικού σχεδιασμού και γι’ αυτό είχαμε έναν ιδιαίτερο έπαινο.

Ο κ. Χατζηιωάννου έκανε, επίσης, γνωστό ότι, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του δ.σ. θα ακολουθήσει και η τυπική έγκριση του νέου bidbook. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία εξαιρετική ιστοσελίδα και από πλευράς αισθητικής και είπε ότι είναι σημαντικό ότι η Επιτροπή, για την προεπιλογή αλλά και για την επιλογή, θα βασιστεί στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει κάθε πόλη και όχι στην ιστορική της κληρονομιά. «Δηλαδή, η Ρόδος διαγωνίζεται γι’ αυτό για το οποίο προτείνει το 2021 και όχι για τα μνημεία, όχι για τους χώρους όχι για την ιστορία της», όπως εξήγησε και ανέφερε ότι η πρόταση που έχει ετοιμάσει η Ρόδος είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε, ακόμη, στην πολλή δουλειά που γίνεται αφού πολλές ομάδες εργασίας προσπαθούν να θωρακίσουν την υποψηφιότητα και επίσης η Ρόδος είναι από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις, προφανώς τις τρεις, οι οποίες είχαν μία πολιτιστική στρατηγική που ξεπερνούσε τη διάρκεια της Δημοτικής Αρχής και αυτό ήταν κάτι που επαινέθηκε και γι’ αυτό περάσαμε στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, κάθε μία από τις τρεις πόλεις έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν και έτσι είναι ζήτημα επιλογής των εμπειρογνωμόνων ποιο μοντέλο των τριών πόλεων θέλουν να ακολουθήσουν.

Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, χθες, ρωτήθηκαν σχετικά με το αν, μέχρι στιγμής, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας και ο κ. Χατζηιωάννου δήλωσε: «Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Α.Ε., υπάρχει η πολιτική συμφωνία-ήταν επίσημη ανακοίνωση-και μία διαδικασία από την Περιφέρεια και από τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, και γίνεται και μία συστηματική δουλειά διότι και το κομμάτι το χορηγικό είναι ένας ιδιαίτερος φάκελος».

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, εξήγησε στη συνέχεια, είναι ότι, όλη αυτή η διαδικασία έχει μία τεχνική εξέλιξη. Δεν είναι, δηλαδή, μία διαδικασία πάρα πολύ γρήγορη, διότι απαιτεί μία οργανωμένη δουλειά. «Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι, τουλάχιστον, σε αυτή τη διαδικασία, έως τις 11 Νοεμβρίου, θα βρούμε συμμάχους», είπε και τόνισε ότι, αυτό το οποίο προέχει για τους ίδιους, είναι οι δεσμευτικές επιστολές από κάποιους πολύ μεγάλους Οργανισμούς τις οποίες έχουν εξασφαλίσει προφορικά, θα το κάνουν και εγγράφως, διότι μία ακόμα θωράκιση της υποψηφιότητας στο κλιμάκιο της Επιτροπής το οποίο θα έρθει και στη Ρόδο (σ.σ. θα πάει και στην Ελευσίνα και την Καλαμάτα) και θα ζητήσει πάρα πολλά τεχνικά στοιχεία αφού έχει μελετήσει για έναν ολόκληρο μήνα την αίτηση υποψηφιότητας, δηλαδή το λεγόμενο bidbook.

Σημείωσε, ακόμη, ότι εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιασθούν οι άξονες του καλλιτεχνικού προγράμματος και των πιλοτικών δράσεων από τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Νίκο Χατζηπαππά.

Η κα Αντωνιάδου
Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε την κα Αντωνιάδου αναφέροντας το βιογραφικό της και, όπως είπε, έχει λαμπρές σπουδές και για το χώρο του πολιτισμού αλλά και της οικονομικής επιστήμης αφού έχει χειριστεί μεγάλα ζητήματα, δηλαδή έχει εκείνα του εχέγγυα που δίνουν στην υποψηφιότητα της Ρόδου την απαραίτητη δυναμική.

Η Λουκία Αντωνιάδου – Chismar μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Τεχνών από το Columbia University της Νέας Υόρκης και πτυχίου Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μακρά επαγγελματική της εμπειρία στη Διαχείριση Τεχνών περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης σε σημαντικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων των Museum of Contemporary Art (Publications),Museum of Visual Aids (Fundraising), Guggenheim Museum (Visitor Services), New York City Opera (Guild Associate), Joffrey Ballet (Director of Membership), Art Athina (Fundraising - Marketing), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Υπεύθυνη Πολιτισμού), Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 (Διευθύντρια Πολιτισμού και Διευθύντρια Τελετών Έναρξης και Λήξης), Μεσογειακοί Αγώνες Βόλος-Λάρισα 2013 (Διευθύντρια Πολιτιστικού-Προγράμματος), Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (Διευθύντρια), ArtsLift και Applaud! Productions (Ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια).

Η ίδια, αφού τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν είπε ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό και μια μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας και διαβεβαίωσε ότι δουλεύουν νυχθημερόν όλοι μαζί και θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προκριθεί η Ρόδος και στη δεύτερη φάση.

Η ιστοσελίδα
Η ιστοσελίδα της υποψηφιότητας, προϊόν πρωτοβουλίας ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αποτέλεσε αντικείμενο εργασίας της θεματικής ενότητας «Πληροφορική & πολυμέσα» του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα». Μέλη της ομάδας αυτής ήταν ο Νίκος Οικονόμου, η Βεατρίκη Ντόβα, η Ξανθή Σωτηράκη, η Κική Συντιχάκη και ο Γιάννης Τσόλκας και επιβλέπων καθηγητής ο κ. Γιώργος Στυλιαράς.

Η θεωρητική προσέγγιση της υλοποίησης, με όλα τα στάδια σχεδιασμού μιας αντίστοιχης εφαρμογής, οδήγησαν σε ένα πρωτότυπο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την υλοποίηση της επίσημης έκδοσης της ιστοσελίδας της υποψηφιότητας. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανέλαβε η Βεατρίκη Ντόβα, μέλος της ομάδας του ανοικτού Πανεπιστημίου, σχεδιάστρια του λογότυπου της υποψηφιότητας και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η ιστοσελίδα σε απόδοση ελληνική και αγγλική, διαρθρώνεται σε έξι ενότητες, για την υποψηφιότητα, το καλλιτεχνικό όραμα, το θεσμό, την ιστορία και τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και τους υποστηρικτές της προσπάθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλοηγούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση και να αντλούν υλικό και χρήσιμες πληροφορίες, να γίνουν κοινωνοί αυτής της μεγάλης προσπάθειας και να «συμπλεύσουν» σε αυτό το …ταξίδι στο φως!

Αναφερόμενη στους στόχους για τη δημιουργία της ιστοσελίδας, η κα Καρυδάκη που την παρουσίασε, είπε ότι ο πρώτος είναι η ενημέρωση των πολιτών, των χρηστών και κάθε ενδιαφερόμενου, ενημέρωση σχετικά με τον θεσμό της ΠΠΕ, με την παρουσίαση του στόχου και του οράματος της ομάδας διεκδίκησης της Ρόδου και βέβαια η παρουσίαση των δυνατών σημείων της υποψηφιότητάς της.

Ακόμη, η συγκέντρωση των σχετικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στον τύπο μέχρι σήμερα, οι χρήσιμοι σύνδεσμοι των ιστότοπων των Δήμων του νησιωτικού μας συμπλέγματος, των προξενείων, των φορέων και του θεσμού της ΠΠΕ, χάρτες της περιοχής στα χρώματα της υποψηφιότητας της Ρόδου και περιγραφή της κεντρικής ιδέας, του σχεδιασμού, του λογότυπου και των συμβολισμών του. Αναφέρεται ακόμη τι έχουν πει για την υποψηφιότητα από τα βιβλία των υπογραφών.

Δεύτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση. Δηλαδή, η ενημέρωση και το κάλεσμα προς τους εθελοντές, το εγχειρίδιο του εθελοντή και η φόρμα εγγραφής. Υπάρχει η δράση «your journey» που ενθαρρύνει τους πολίτες να ανεβάζουν τη δική τους οπτική της υποψηφιότητας μέσω Instagram ώστε να κοινοποιείται απευθείας στην ιστοσελίδα.

Ο τρίτος στόχος είναι η προβολή, δηλαδή η παρουσίαση του τόπου σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας αλλά και τους πολίτες με πολύ πλούσιο υλικό υφιστάμενων φορέων και δομών πολιτισμού του Δήμου, που έχουν καταγραφεί ίσως για πρώτη φορά. Επίσης, η ιστορία της περιοχής μας και πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες θα ανανεώνονται.

Ακόμη, καταγραφή και παρουσίαση όλων των χώρων του πολιτισμού του νησιού και των νησιών, κάτι που έχει γίνει για πρώτη φορά. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δράσεων μπορούν όσοι θέλουν από εδώ και στο εξής να παραχωρήσουν υλικό για ν’ ανεβαίνει. Είπε, τέλος, ότι αυτός ο διαδικτυακός τόπος αποτελεί μία εξαιρετική καταγραφή της πολιτιστικής δυναμικής του τόπου μας και εννοείται ότι θα αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η ιστοσελίδα.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»