Αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση του Κτηματολογίου

Αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση του Κτηματολογίου

Αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση του Κτηματολογίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 794 ΦΟΡΕΣ

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, επεσήμαναν σε συνέντευξή τους το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και οι σύλλογοι μηχανικών

Τον εκσυγχρονισμό και την άμεση στελέχωση του κτηματολογίου της Ρόδου με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό ζητούν οι επιστημονικοί φορείς που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις των πελατών τους υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο κτηματολόγιο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20.000 και αφορούν πράξεις αναλογισμού, απαλλοτριώσεις κ.α.
Στη λειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν από την υποστελέχωση και την αδιαφορία που δείχνει διαχρονικά η κεντρική εξουσία για το κτηματολόγιο αναφέρθηκαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος του συλλόγου τοπογράφων Παναγιώτης Τσιράκος, ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Νίκων Κοψιάς και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Σωτήρης Αριστείδου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κτηματολόγιο της Ρόδου είναι το αρχαιότερο κτηματολόγιο που λειτουργεί στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς το 1929 και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε ότι αφορά την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας δημόσιας ή ιδιωτικής.

Πως έχει η κατάσταση
Μιλώντας για το κτηματολόγιο ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο με βάση το οποίο μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός για χρήσεις γης και εργαλείο για την απονομή δικαιοσύνης. Σε αυτό συστεγάζονται τα υποθηκοφυλακεία Τήλου και Χάλκης κάτι που δίνει στην υπηρεσία μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.
Σύμφωνα με τον κ. Γρύλλη, ενώ υπηρετούσαν τρεις τεχνικοί υπάλληλοι στο κτηματολόγιο σήμερα υπάρχει μόνο ένας ο οποίος πολύ σύντομα κατοχυρώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπηρετεί ούτε ένας τεχνικός εκεί.

«Δυστυχώς η υποστελέχωση κυρίως σε τεχνικό αλλά και διοικητικό προσωπικό υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με αποτέλεσμα να μένουν πίσω σημαντικά θέματα που αφορούν το νησί της Ρόδου.
Συγκεκριμένα αναφέρω ότι μετά τον αναδασμό της Απολακκιάς που έχει ολοκληρωθεί από το 2008 δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταγραφής των νέων ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο Ρόδου, εκκρεμούν από το 1980 και το 1983 αποδόσεις και εξαγορές με το νόμο 719. Η μερίδα 5003 της Κατταβιάς και η μερίδα 1 του Μεσαναγρού, η πράξη εφαρμογής του σχεδίου της Σορωνής εκκρεμεί και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από το 2004. Διανομές του υπουργείου Γεωργίας όπως για παράδειγμα ο Καλαμώνας από το 1980, πολλές τεχνικές πράξεις που μένουν αμετάγραφες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πόσο πίσω είναι οι υποθέσεις στο κτηματολόγιο. Για τα ζητήματα αυτά θα έπρεπε η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δείξει μεγαλύτερη μέριμνα.
Οι καθυστερήσεις σημαίνουν σημαντική απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Πολλοί πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλες ενέργειες».

«Μας κατηγορούν και από πάνω»!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ υπάρχει μία εξοργιστική αδιαφορία για θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από τη γραφειοκρατική αντίληψη ορισμένων παραγόντων του υπουργείου που δημιουργούν επιπλέον ζητήματα.
Όπως εξήγησε «ως ΤΕΕ ξεκινήσαμε προσπάθεια εξυπηρέτησης συναδέλφων και των δικηγόρων για τη χορήγηση αντιγράφων των κτηματολογικών μερίδων. Οι φωτοτυπίες είχαν παραμορφώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις χωροθετήσεις. Εμείς προμηθευτήκαμε εξοπλισμό και τοποθετήθηκε συνάδελφος που συγκέντρωνε αυτές τις μερίδες και στις έστελνε σε όσους συναδέλφους τις ζητούσαν.
Αυτό δεν επιβάρυνε οικονομικά το κτηματολόγιο και ταυτόχρονα διευκόλυνε όλους. Όμως πρόσφατα δόθηκε εντολή να σταματήσει αυτή η συνεργασία χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πως θα εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι.
Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα μας κατηγορούν ότι με αυτή τη διαδικασία το… δημόσιο έχει απώλεια εσόδων. δηλαδή ενώ αδιαφορούν για τα προβλήματα, μας κατηγορούν και από πάνω».

Σκάνδαλο με τη… ψηφιοποίηση
Παράλληλα ο κ. Γρύλλης αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τη ψηφιοποίηση του κτηματολογίου που τελικά κατέληξε σε… φιάσκο αφού τίποτα δεν άλλαξε στη λειτουργία του.
«Πρόκειται για προκλητική περίπτωση κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος καθώς ενώ προκηρύχθηκε διαγωνισμός προϋπολογισμού 2.300.000€ για την ψηφιοποίηση και επεξεργασία των κτηματολογικών στοιχείων Δωδεκανήσου, το έργο που παράχθηκε ουδέποτε κατέστη λειτουργικό» είπε ενώ έκανε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρχουν συνεχείς τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και λήψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων του.
Σημειώνεται ότι χτες στάλθηκε επιστολή επί του θέματος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα επιδιωχθεί συντονισμός ενεργειών με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο Ρόδου και άλλους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της λειτουργικότητας του Κτηματολογίου Ρόδου.

Οι άλλοι ομιλητές
Επί του θέματος εκ μέρους του συλλόγου των τοπογράφων ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσιράκος δήλωσε ότι οι τοπογράφοι είναι οι άμεσα θιγόμενοι και πρόσθεσε ότι από το κτηματολόγιο εκ της ίδρυσής του το κράτος μόνο εισπράττει χωρίς να έχει επιστρέψει τίποτα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει εκσυγχρονιστεί έως σήμερα.
«Οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί κάνουν τη διαδικασία όπως την… έκαναν οι Ιταλοί, για να μπορέσουν να αντιγράψουν κάποιο σχεδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Το 2005 ξεκίνησε η ψηφιοποίησή του χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των επιστημόνων που ασχολούνταν με αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά και να συνεχίσει να γίνεται η δουλειά… χειρόγραφα. Δηλαδή έγινε μία τρύπα στο νερό» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Σωτήρης Αριστείδου επεσήμανε ότι έρχονται κάθε καλοκαίρι στη Ρόδο πολλοί συμπατριώτες μας που είναι κάτοικοι εξωτερικού. Αυτοί προσπαθούν είτε να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους είτε να κάνουν πράξεις αγοραπωλησίας είτε να οριοθετήσουν τις ιδιοκτησίες τους ώστε να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους.
«Φέτος δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα από αυτά, κανένας από τους έλληνες του εξωτερικού δεν τα κατάφερε. Άρα δεν ήταν μόνο απώλεια για τους τοπογράφους αλλά και για άλλους κλάδους ενώ χάθηκαν και έσοδα για το κράτος. Και όλα αυτά γιατί το κράτος δεν μπόρεσε να βρεί έναν τρόπο να δίνει αξιόπιστα σχεδιαγράμματα στους μηχανικούς» είπε ο κ. Αριστείδου.

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου των πολιτικών μηχανικών Νίκων Κοψιάς δήλωσε ότι σήμερα το κτηματολόγιο Ρόδου υφίσταται απαξίωση και μίλησε για προσπάθεια υποβάθμισης του τεχνικού τομέα του κτηματολογίου και κατ’ επέκταση της υποβάθμισης των υπηρεσιών των μηχανικών προς τους πολίτες.
Μάλιστα είπε ότι υπάρχουν μηχανικοί που σκέπτονται να σταματήσουν να παραδίδουν δουλειές σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους κάτι που θα έχει συνέπειες καθώς όλα είναι μία αλυσίδα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί και όλο το νησί θα έχει πρόβλημα σε αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, και οτιδήποτε έχει σχέση με την ιδιοκτησία και τα ακίνητα.

Οι κ.κ. Σ. Αριστείδου, Π. Τσιράκος, Ι. Γρύλλης και Ν. Κοψιάς στη χτεσινή συνέντευξηΟι κ.κ. Σ. Αριστείδου, Π. Τσιράκος, Ι. Γρύλλης και Ν. Κοψιάς στη χτεσινή συνέντευξη

Η επιστολή
Η επιστολή που στάλθηκε χτες από τον κ. Γρύλλη ,στον υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο έχει ως εξής:
«Το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καλύπτει ολόκληρη την έκταση του νησιού και περιέχει όλες ανεξαιρέτως τις ιδιοκτησίες, δημόσιες ή ιδιωτικές καθώς και την κοινόχρηστη ζώνη παραλίας και αιγιαλού. Λειτουργεί από το 1929 βάσει του Κτηματολογικού Κανονισμού (Ιταλικό διάταγμα 132/1.9.29).

Το Κτηματολόγιο διαχειρίζεται ένα σύστημα πληροφοριών γης που τεκμηριώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη γεωμετρία και τη χρήση των ακινήτων και η λειτουργία του είναι απαραίτητη για:
- Την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας
- Το σχεδιασμό της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος
- Τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής γης
- Την διευκόλυνση του έργου της Δημόσιας Διοίκησης
- Την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης

Στο Κτηματολόγιο Ρόδου συστεγάζονται και τα δύο Υποθηκοφυλακεία Τήλου – Χάλκης, γεγονός το οποίο δίνει πρόσθετη επιβάρυνση στους πόρους της Υπηρεσίας.
Ενώ πριν από μερικά χρόνια στο κτηματολόγιο Ρόδου υπηρετούσαν 3 μηχανικοί, σήμερα εργάζεται μόνο ένας, ο οποίος μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με ορατό κίνδυνο η υπηρεσία να μείνει χωρίς τεχνικό προσωπικό.

Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού αποτελεί δυστυχώς ένα διαχρονικό πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου. Παραθέτουμε στοιχεία από εκκρεμότητες που υπάρχουν λόγω της υποστελέχωσης:
1) Αναδασμός Απολακκιάς (2008)
2) Αποδόσεις και εξαγορές με το ν. 719 π.χ. Μ.Γ. 5003 Κατταβιάς, Μ.Γ. 1 Μεσσαναγρού κλπ (1980 και 1983)
3) Πράξη εφαρμογής Σχεδίου Πόλης Σορωνής (2004)
4) Διανομές του υπουργείου Γεωργίας π.χ Καλαμώνας (1980)
5) Πάρα πολλές πράξεις οι οποίες παραμένουν με μολύβι στους τόμους του κτηματολογίου.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι καθυστερήσεις αυτές που ξεπερνούν κάθε όριο κοινής πρακτικής και λογικής, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε μεταβιβάσεις, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στην αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, δημιουργούν δυσεπίλυτα ιδιοκτησιακά προβλήματα. Άμεσο επακόλουθα της κατάστασης αυτής είναι:
- η δημιουργία σημαντικών προβλημάτων σε μεγάλο αριθμό πολιτών από το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει τυπικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.
- ανασταλτική επίδραση για την ανάπτυξη του τόπου μας
- η απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος από τη μη υλοποίηση των προβλεπόμενων υπηρεσιών του Κτηματολογίου
- προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία εξοργιστική αδιαφορία της πολιτείας για όλη αυτή την κατάσταση και, δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αντιλήψεις ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων, όχι μόνο δεν βελτιώνουν, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα: οι συνάδελφοι μηχανικοί προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε οριοθετήσεις ακινήτων έπρεπε να έχουν τις κτηματολογικές μερίδες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει με απλές φωτοτυπίες των κτηματολογικών μερίδων γιατί συχνά υπήρχαν σημαντικές αλλοιώσεις με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην ορθότητα των οριοθετήσεων.

Έτσι λοιπόν το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προμήθευσε στο Κτηματολόγιο Ρόδου υπολογιστή και ειδικό σαρωτή ακριβείας προκειμένου να σκανάρονται οι μερίδες. Λόγω της υποστελέχωσης του κτηματολογίου αλλά και της αναγκαιότητας εξειδικευμένου χειριστή τοποθετήθηκε μηχανικός προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συναδέλφων για αντίγραφα κτηματολογικών διαγραμμάτων τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της άμεσης χορήγησης, της ακρίβειας και των ψηφιακών δεδομένων.

Από τις αρχές Αυγούστου του 2016, μετά από σχετική εντολή σταμάτησε η συνεργασία αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε μισθοδοτική επιβάρυνση του Κτηματολογίου και χωρίς μάλιστα να έχει προταθεί εναλλακτικός τρόπος χορήγησης των κτηματολογικών μερίδων στους ενδιαφερόμενους. Άμεσο αποτέλεσμα της επιλογής αυτής, είναι η αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος για μεγάλο αριθμό από συναδέλφους αλλά και η δημιουργία ανυπέρβλητων εμποδίων σε πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις ακινήτων, να εκδώσουν οικοδομική άδεια κλπ.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε, ότι κατά την διάρκεια το 2005 η Κτηματολόγιο ΑΕ προκήρυξε το διαγωνισμό ¨Ειδικά κτηματολόγια: Ψηφιοποίηση, επεξεργασία και καταχώρηση σε βάση δεδομένων των κτηματολογικών στοιχείων του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου¨ προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ. Η αξιοποίηση του αποτελέσματος του έργου και η χρήση των αρχείων αυτών θα αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο για την καθημερινή λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και της εξυπηρέτησης όσων πολιτών - επαγγελματιών συναλλάσσονται με αυτή.

Δυστυχώς, ενώ το έργο “ολοκληρώθηκε” το 2009, όχι μόνο το σύστημα για το οποίο δαπανήθηκαν πολύτιμοι πόροι του δημοσίου παραμένει ανενεργό, αλλά απαξιώνεται δεδομένου ότι οι μετέπειτα πράξεις έχουν σταματήσει να ψηφιοποιούνται και ο εξοπλισμός παραμένει αχρησιμοποίητος. Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί μία κλασσική περίπτωση κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης πολύτιμων πόρων, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή απώλειας περαιτέρω πόρων για το δημόσιο.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
ζητείστε ενημέρωση για τα έσοδα που παράγει κάθε έτος το δημόσιο από το Κτηματολόγιο Ρόδου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εκπλαγείτε!

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Την άμεση έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών για την στελέχωση του Κτηματολογίου Ρόδου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. 4 μηχανικοί κρίνουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητοι προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η υπηρεσία.
Το κόστος για την μισθοδοσία τους να είστε σίγουροι ότι θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος.
Επειδή όμως στην παρούσα φάση υπάρχουν οξύτατα προβλήματα, ιδίως από την υποστελέχωση, που δεν μπορούν να περιμένουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται την ολοκλήρωση των προσλήψεων, ζητούμε την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση αυτών.
Από την πλευρά μας υπάρχει απόλυτη διαθεσιμότητα για τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης αυτής».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου