Γιατί είναι συχνότερη  η αϋπνία στις γυναίκες

Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνότερες στις γυναίκες επειδή το βιολογικό τους ρολόι λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι εκείνο των ανδρών, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

«Είναι σαν να λειτουργούν οι γυναίκες σε διαφορετική ζώνη ώρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νταϊάν Μπουαβέν, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.

«Μπαίνουν για ύπνο σε βιολογική ώρα μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα ρολόγια του σπιτιού, διότι το εσωτερικό “ρολόι” του οργανισμού τους είναι δύο ώρες μπροστά».
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι γυναίκες είθισται να ξυπνούν συχνότερα από τους άνδρες στη διάρκεια της νύχτας και νωρίτερα από αυτούς το πρωί.

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), συμμετείχαν 15 άνδρες και 11 γυναίκες, μέσης ηλικίας 25 ετών.
Στη διάρκεια χρονικής περιόδου 36 ωρών, άνδρες και γυναίκες απομονώνονταν σε ένα δωμάτιο δίχως παράθυρα ώστε να μην ξέρουν τι ώρα είναι και να μπορούν οι ερευνητές να καταγράφουν απερίσπαστοι τις διακυμάνσεις στην σωματική θερμοκρασία, τα επίπεδα της μελατονίνης, στον ύπνο και στο επίπεδο της εγρήγορσής τους.

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό όταν κοιμόμαστε.
Στο πλαίσιο του πειράματος, εναλλάσσονταν διαρκώς ώρες κατά τις οποίες οι εθελοντές μπορούσαν να κοιμηθούν, με ώρες που έπρεπε να μένουν ξύπνιοι. Όταν ήσαν ξύπνιοι, το δωμάτιο φωτιζόταν με χαμηλό φωτισμό, ενώ όταν έπρεπε να κοιμηθούν τα φώτα έσβηναν εντελώς.

«Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά προγραμματίσαμε το ωράριο ύπνου και αγρυπνίας των εθελοντών μας για να έχουμε πολλές ευκαιρίες παρακολούθησης και καταμέτρησης των παραμέτρων που θέλαμε», εξήγησε η δρ Μπουαβέν.

Όπως έδειξαν οι μετρήσεις τους, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερους δείκτες εγρήγορσης τις ώρες που αντιστοιχούσαν στο νυκτερινό ύπνο. Το εύρημα αυτόμπορεί να εξηγεί γιατί οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται νύχτα νιώθουν εντονότερη κούραση και υπνηλία και έχουν αυξημένο κίνδυνο εργασιακών ατυχημάτων, λένε οι ερευνητές.

Αντιθέτως, προς το τέλος της νυκτερινής περιόδου οι γυναίκες φάνηκε να έχουν μειωμένα μηνύματα ύπνου και να ξυπνούν νωρίτερα απ’ ό,τι οι άνδρες.

Μάλιστα οι διαφορές αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από το στάδιο του έμμηνου κύκλου στο οποίο βρίσκονταν οι γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ισχύει η άποψη ότι οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν τον ύπνο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ