Τα παιχνίδια του ανέμου στον αγώνα «Χάλκη 2016»

Συνεχίστηκε το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου το πρωτάθλημα που διοργανώνει για το 2016 ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου με τον αγώνα ΧΑΛΚΗ 2016, στον οποίο έλαβαν μέρος 14 ιστιοπλοϊκά σκάφη και 70 ιστιοπλόοι.

Η πρώτη ιστιοδρομία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Η εκκίνηση δόθηκε από την περιοχή Κάτω Πέτρες Ρόδου στις 5:10 το απόγευμα. Τα σκάφη έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση περίπου 17 μιλίων και να τερματίσουν στη νησίδα Σεσκλί της Σύμης.

Ο αγώνας αποδείχθηκε τελικά πολύ δύσκολος αφού ο άνεμος που έπνεε ήταν ασθενής βορειοδυτικός που όσο νύχτωνε εξασθένησε ακόμη περισσότερο και τελικά τις πρώτες βραδινές ώρες επικράτησε άπνοια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουν να τερματίσουν μόνο τα τρία μεγαλύτερα σκάφη του στόλου, ενώ τα μικρότερα που είχαν μείνει πιο πίσω, δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τερματισμό.

 Την πρώτη θέση της κλάσης 1 πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Κώστα  Ιμσιρίδη, την δεύτερη θέση το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σταμάτη Σταύρα και την τρίτη θέση το BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Τάσο Φώτη, ενώ όλα τα σκάφη της κλάσης 2 δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Στη συνέχεια ελλιμενίστηκαν στον Πανορμίτη όπου οι ιστιοπλόοι ξεκουράστηκαν για λίγες ώρες.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 2η ιστιοδρομία. Τα σκάφη εκκίνησαν στις 11:00 το πρωί από το ακρωτήρι Πάτο έξω από τον όρμο του Πανορμίτη με προορισμό τη Χάλκη. Ο άνεμος έπνεε ασθενής από δυτικά – νοτιοδυτικά και τα σκάφη κινήθηκαν στα όρτσα. Τελικά τις πρώτες μεσημεριανές ώρες άρχισαν να τερματίζουν στην περιοχή Περιστέρα της Χάλκης.

Την πρώτη θέση της κλάσης 1 πήρε το σκάφος ESTELLA, τη δεύτερη θέση το BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Σταμάτη Σταύρα και την τρίτη θέση το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση 2 την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, δεύτερο ήταν το DAS BOOT με κυβερνήτη τον Σταμάτη Σταματά και τρίτο το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη.

Μετά τον ελλιμενισμό των σκαφών στο λιμάνι της Χάλκης, ακολούθησε μια όμορφη γιορτή που είχε ετοιμάσει η Δημοτική Αρχή του νησιού, και παρουσία του δημάρχου της Χάλκης κου Μιχάλη Πατρού και του τοπικού Λιμεναρχείου, δόθηκαν τα έπαθλα στου νικητές των δύο πρώτων ιστιοδρομιών του αγώνα.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 3η και τελευταία ιστιοδρομία του τριήμερου αγώνα. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12:30 από την περιοχή Κάμειρο Σκάλα. Η επιτροπή έστησε μια offset σημαδούρα και τα σκάφη κινήθηκαν για μισό μίλι στα όρτσα κάτω από τον δυτικό άνεμο που έπνεε περίπου με ένταση 15 κόμβους.

Στη συνέχεια γύρισαν πρίμα και έβαλαν πλώρη για Ρόδο σηκώνοντας τα μπαλόνια τους. Αφού κινήθηκαν παράλληλα με τη δυτική ακτογραμμή της Ρόδου, χαρίζοντας όμορφο θέαμα στους λουόμενους και σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στις ακτές του νησιού, άρχισαν να τερματίζουν σχετικά γρήγορα και λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Ενυδρείο Ρόδου.

Την πρώτη θέση της κλάσης 1 πήρε το σκάφος ESTELLA, την δεύτερη θέση το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα και την τρίτη θέση το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση 2 την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο ήταν το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη και τρίτο το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή.

Μετά την ολοκλήρωση και των τριών ιστιοδρομιών, στα συνολικά αποτελέσματα (overall) του αγώνα ΧΑΛΚΗ 2016, στην κλάση 1 την πρώτη θέση κατέλαβε το ESTELLA, δεύτερο ήταν το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ και τρίτο το BLUE SHARK. Στην κλάση 2 πρώτο κατετάγη το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και τρίτο το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματά του αγώνα ΧΑΛΚΗ 2016, αλλά και οι πληροφορίες για τους επόμενους αγώνες του ΑΣΙΑΘΡ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΙΑΘΡ – www.asiathr.gr.

Επόμενο ραντεβού για τους ιστιοπλόους του ΑΣΙΑΘΡ, ο αγώνας ΝΕΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει δύο παράκτιες ιστιοδρομίες στη Ρόδο. Στον αγώνα την διακυβέρνηση των σκαφών θα αναλάβουν νέοι κυβερνήτες, απόφοιτοι από την σχολή ιστιοπλοΐας του συλλόγου.