Σε συνέδριο για το διαδίκτυο των  πραγμάτων ροδίτισσα δικηγόρος

Μία πολλά υποσχόμενη Ροδίτισσα δικηγόρος συμμετέχει ως ομιλήτρια στο – καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα-  2ο συνέδριο για το διαδίκτυο των πραγμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Πρόκειται για την κα. Χρυσή Χρυσοχού, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών (LL.M. in Information Technologyand Telecommunications Law), η οποία θα μιλήσει για την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών και των προσωπικών –και όχι μόνο- δεδομένων που διακινούνται μέσω των συσκευών αυτών, εξηγώντας το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα αυτό και προσφέροντας τις κατάλληλες λύσεις στους κατασκευαστές/προμηθευτές σχετικά με τη νόμιμη  συλλογή και διαχείριση των δεδομένων που αποθηκεύονται στις συσκευές που διοχετεύουν στην αγορά.

H Χρυσή Χρυσοχού είναι δικηγόρος με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στο δίκαιο και στις νέες τεχνολογίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα προσωπικά δεδομένα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το Κυβερνοέγκλημα.
Εκτός από τη μάχιμη δικηγορία, ασκεί συμβουλευτική δικηγορία σε start-ups με καινοτόμες ιδέες, σε e-shops με εγχώριες και κοινοτικές συναλλαγές και σε εταιρίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του «Εthemis.gr» και του Κέντρου μελέτης του εγκλήματος και συμμετέχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια ως ομιλήτρια για θέματα διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.

Το συνέδριο
Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Ιnternet of Things) είναι ένα εγχείρημα, μία ιδέα, που έχει την βάση του στην σύνδεση διάφορων μικρών και μεγάλων συσκευών ή και οχημάτων με ενσωματωμένους αισθητήρες και εξοπλισμό διασύνδεσης (tablets, τηλέφωνα, ηχεία, wearables, κάμερες, αισθητήρες, λευκές συσκευές, αυτοκίνητα και αναρίθμητες άλλες συσκευές) τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κατασκευαστή, για να λαμβάνουν και να μεταδίδουν σχετικά δεδομένα με στόχο να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες και πρόσθετη αξία.
Δηλαδή, πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των καθημερινών αντικειμένων - από τις βιομηχανικές μηχανές έως τα καταναλωτικά αγαθά -που μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες και να ολοκληρώνει εργασίες, ενώ εσείς είστε απασχολημένοι με άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να είστε στη δουλειά, ή στο γυμναστήριο ή ακόμη και να κοιμάστε.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει εξελιχθεί σε μεγάλη βιομηχανία καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την κατασκευή τέτοιων συσκευών, βασίζοντας τα κέρδη τους όχι μόνο στην πώληση αυτών των συσκευών αλλά και στη συλλογή και την επεξεργασία των προσωπικών –και όχι μόνο- δεδομένων που διακινούνται μέσω αυτών (Βig Data). Oι παρακάτω αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους:
1) Η συνολική προστιθέμενη αξία από το IoT σε όλους τους κλάδους, θα φτάσει τα 1.9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 παγκοσμίως, σύμφωνα με την Gartner.
2) Πενήντα δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν με το Internet μέχρι το 2020, προβλέπει η Cisco.
3) Η βιομηχανία του διαδικτύου θα μπορούσε να προσθέσει 10-15 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, διπλασιάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ, λέει η GE.
4) Το 75% των ηγετών του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου, διερευνούν τις οικονομικές δυνατότητες του Ίντερνετ των πραγμάτων, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού The Economist.
5) Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε πρόσφατα £ 45 εκατομμύρια, στη χρηματοδότηση έρευνας για τις τεχνολογίες του Internet of Things
6) Οι πόλεις επρόκειτο να δαπανήσουν $41 τρισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, στην αναβάθμιση των υποδομών του Internet of Things σύμφωνα με την Intel.

Η μεγάλη επιρροή του Διαδικτύου των Πραγμάτων στην οικονομία έφτασε και μέχρι τη χώρα μας ήδη από το 2015 όταν διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1ο διεθνές συνέδριο για το Διαδίκτυο των πραγμάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν και επιχειρήσεων, ειδικευμένους αναλυτές σε θέματα τεχνολογίας και διαδικτύου, ερευνητές και καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων κτλ.
Μετά την επιτυχία του πρώτου συνεδρίου, αποφασίστηκε η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου IoTστις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Radisson Blu Hotel Athens.
Το παρόν συνέδριο εστιάζει κυρίως στην πολιτική της ΕΕ. Στον τομέα των ΙοΤ, στο νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη συλλογή και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται μέσω των συσκευών αυτών αλλά καλύπτει επίσης και πρακτικά ζητήματα που αφορούν το οικοσύστημα των ΙοΤ. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές είναι οι εξής:
Visionary
•    Gerard Van der Hoeven,
Founding Partner, IoT Gurus
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
•    Mechthild Rohen,
Head of Unit for Internet of Things, Directorate General for Communications Networks, Content and Technology, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    Μέσω video
•    Gregor Novak, Project Adviser, Executive Agency for Small & Medium-sized Enterprises (EASME), European Commission
IoT Experts & Analysts
•    Δημήτρης Καλογεράς, Ερευνητήςστο ΕΜΠ
•    George Karagiannis, Vice Chair του Standards working group του Alliance for Internet of Things Innovation (AIOTI)
•    Χριστίνα Πατσιούρα, IoT Market Research Analyst
•    Γιάννης Σκοπούλης, ιδρυτής Internet of Things Accelerator, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
•    Ιωάννης Σολδάτος, Associate Professor AIT, Honory Research Fellow University of Glasgow
•    Stijn Schuermans, founder of Innovictory
Research
•    Νικόλαος Βογιατζής,
IT Department, Municipality of Sofades, Smart Cities Expert
Case studies
•    Χριστίνα Διακάκη,
Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης, Πολυτεχνείο Κρήτης
•    Ηλίας Β. Κοσματόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
•    Dr. Andreas Menychtas, , R&D Manager, BioAssist S.A.
•    Μανώλης Νικηφοράκης, CEO της Weather ex Machina
•    Chiara Petrioli, Καθηγήτρια στον τομέα του Computer Science, Director of SENSES laboratory and of the Cyber Physical Systems laboratory of University of Rome “La Sapienza”
Data Privacy
•    Χρυσή Χρυσοχού,
δικηγόρος Ρόδου με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών (LL.M. in Information Technologyand Telecommunications Law)