Την Κυριακή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού μουσείου Κω

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου Κω, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ενώ πρόκειται να παραστεί και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

Το έργο “Αποκατάσταση-επανέκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Κω εκτελέστηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007-2013”.

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση εντός του Αρχαιολογικού μουσείου.
Θα παρουσιαστεί συγκεκριμένα “Η Ωδή του Ανακρέοντα” που πρόκειται για αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους από τον Σταμάτη Παυλούς (κόντρα τενόρο) και Στάθη Σκανδαλίδη (αναγγενησιακό λαούτο).

Το πρόγραμμα
Η αναβίωση των κλασικών ιδανικών την εποχή της αναγέννησης στην Ευρώπη ενέπνευσε σπουδαίους συνθέτες τραγουδιού να αντλήσουν θέματα από την ελληνική μυθολογία. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης ήταν ανέκαθεν από τα πιο δημοφιλή θέματα και τον συναντάμε τόσο στην όπερα όσο και στα τραγούδια με συνοδεία λαούτου, το κατεξοχήν όργανο συνοδείας τραγουδιού της αναγέννησης. Μια άλλη σπουδαία πηγή έμπνευσης ήταν οι ωδές από τα Ανακρεόντεια ποιήματα με θέμα το κρασί, την ομορφιά, τον έρωτα, το Διόνυσο κ.α.

Οι Σταμάτης Παυλούς και Στάθης Σκανδαλίδης εξειδικεύονται στην ερμηνεία της μουσικής με αναγεννησιακό λαούτο, μελέτησαν το ρεπερτόριο και παρουσιάζουν ένα σύντομο ανθολόγιο μουσικής για λαούτο και τραγουδιών σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους για το Μουσείο της Κω. Οι δυο καλλιτέχνες συνεργάζονται σταθερά από το 2009 έχοντας εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Σύλλογο λαούτου της Αγγλίας στο Λονδίνο, στο Λέιντεν και στο Διεθνές Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Toccata 19
Alessandro Piccinini (1566-c.1638)
Ορφέας και Ευρυδίκη
William Boyce (c.1711 – 1779)
Toccata 24

Alessandro Piccinini (1566-c.1638)
Λέγουσιν αἱ γυναῖκες
Henry Lawes (1595 – 1662)
Toccata Arpeggiata
Giovanni Girolamo Kapsberger (c.1580-1651)
Θέλω λέγειν Ἀτρείδας

Henry Lawes (1595 – 1662)
A Fancy P.73
John Dowland (1563-1626)
When to her lute Corinna sings
Όταν η Κόριννα τραγουδά στο λαούτο της

Thomas Campion (1567 – 1620)
A Fantasy P.1
John Dowland (1563-1626)
When Phoebus first did Daphne love
Όταν ο Φοίβος αγάπησε τη Δάφνη
John Dowland (1563-1626)

Ο Ρόδιος κόντρα τενόρος Σταμάτης Παυλούς συνεργάζεται ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και σύνολα παλαιάς και σύγχρονης μουσικής ερμηνεύοντας ρόλους στην όπερα (Bertarido/Handel, Farnace/Mozart, Ottone/ Monteverdi κ.α.), παρουσιάζοντας ορατόρια (Μεσσίας/Handel, κατά Ιωάννη Πάθη/Bach, Μυστικός Δείπνος – πρώτη παρουσίαση/Τσαλαχούρης κ.α.) και δίνοντας ρεσιτάλ σε όλη την Ευρώπη με βάση την Ολλανδία.

Ανακάλυψε αργότερα την κλίση του στη μουσική έχοντας αρχικά σπουδάσει Οικονομικά στο Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακά στο Groningen της Ολλανδίας. Σπούδασε μονωδία με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου και τον Άρη Χριστοφέλλη στο Ωδείο Kodály της Αθήνας αποφοιτώντας με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί” και Πρώτο Βραβείο. Στη συνέχεια προσεκλήθη από τον Βρετανό κόντρα τενόρο Michael Chance στη Βασιλική Ακαδημία της Ολλανδίας, στη Χάγη όπου εξειδικεύθηκε στην Παλαιά Μουσική, κερδίζοντας υποτροφία από το ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Σπούδασε με τους Michael Chance, Rita Dams, Jill Feldman και Peter Kooy αποφοιτώντας με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Early Music. Επιλέχθηκε παράλληλα στο Opera Studio της Φλάνδρας συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην όπερα της Γάνδης και της Αμβέρσας και μελετώντας ρεπερτόριο μεταξύ άλλων με τους Dame Ann Murray, SirThomasAllen και Malcolm Martineau. Φέτος θα κάνει το ντεμπούτο του στο ρόλο του Όθωνα στην ομώνυμη όπερα του Χέντελ.

Ο Στάθης Σκανδαλίδης έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς κιθάρας κι έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία και Ιταλία προσκεκλημένος από πανεπιστήμια, ωδεία, διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ κιθάρας και λαούτου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Robert Schumann Düsseldorf (ειδίκευση στην κιθάρα, υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης), του Πανεπιστημίου Mozarteum Salzburg (μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κιθάρα), του Ελληνικού Ωδείου (πτυχίο κιθάρας), του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης (δίπλωμα κιθάρας). Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά και παρακολουθήσει μαθήματα για την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία στην κιθάρα και το αναγεννησιακό λαούτο.

Έχει ηχογραφήσει και κάνει πρώτες εκτελέσεις έργων αφιερωμένων σε αυτόν από τους συνθέτες Μιχάλη Κουμπιό, Gilbert Isbin και Brian Wright.

Μέρος αυτών των έργων έχει εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους της Lute Society (UK), Lantro και Dohr, με δική του εκδοτική επιμέλεια και δακτυλοθεσία, ενώ οι μεταγραφές του Seven Medieval Pieces κυκλοφορούν από την Lathkill Publishers. Μέσα στο 2015 κυκλοφόρησε από την Βελγική εταιρεία Tern το Stathis Skandalidis PlaysGilbert Isbin, ένα CD με έργα για λαούτο του Gilbert Isbin ερμηνευμένα από τον Στάθη Σκανδαλίδη. Tο 2016 κυκλοφόρησε από την F.M. Records το Dama-dama, ένα CD με έργα για κιθάρα του Μιχάλη Κουμπιού.