Πολλά τα κενά στα σχολεία της Δωδεκανήσου παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού

Ακόμα δεν άνοιξαν καλά καλά τα σχολεία, και σήμερα θα γίνει η πρώτη απεργία των δασκάλων για το νέο σχολικό καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην πολιτική της δημοσίας εκπαίδευσης. Επίσης, οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν μία παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με το Δ.Σ των δασκάλων για να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση, ο κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Δωδεκανήσου (Νότιο συγκρότημα), μίλησε στη Ροδιακή για τους λόγους που γίνεται η απεργία και για αιτήματα που έθεσαν αυτοί για τον νομό μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: « Η σημερινή απεργία, πραγματοποιείται για όλα αυτά, που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο μας.

Διαφωνούμε με τον ενιαίο τύπο ολοημέρου σχολείου, στον οποίο έχουμε τεράστιες αλλαγές και μείωση των ωρών στα διάφορα διδακτικά μαθήματα.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος στο ολοήμερο τμήμα, ο οποίος χρήζει για τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι μαθητές, όσο και για τις ανάγκες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι όποιος παιδαγωγικός ρόλος υπήρχε σε αυτό το θεσμό και εξυπηρετούσε και διάφορες κοινωνικές ανάγκες, τώρα δεν θα υπάρχει.
Πως θα λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο; Πλέον οι διδακτικές ώρες θα καλύπτονται από τις πλεονάζουσες ώρες των εκπαιδευτικών.

Επίσης υπάρχει αλλαγή στο τρόπο λειτουργίας των νηπιαγωγείων, στο οποίο το ολοήμερο τμήμα γίνεται προαιρετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει και στο νηπιαγωγείο ο εκπαιδευτικός ρόλος για το ολοήμερο».

Μία ακόμη σημαντική διαφωνία είναι για το θέμα της ειδικής αγωγής, όπου υπάρχει μία τροπολογία.
Για το θέμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά: «Αλλαγές σαφώς και χρειάζονται σε ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα, όπως αυτό της ειδικής αγωγής, απλά οι αλλαγές πρέπει να γίνονται με συνεννόηση και διάλογο, με τις εκπαιδευτικές κυρίως ομοσπονδίες».

Ενώ, πρόσθεσε: « Η κινητοποίηση γίνεται για αυτούς τους αγώνες. Στα αιτήματά μας, δεν έχουμε οικονομικούς όρους, ούτε άλλα θεσμικά αιτήματα. Έχουμε αιτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως την διατήρηση του ολοήμερου σχολείου δημοτικών και νηπιαγωγείων, την μείωση της διδακτικής ύλης, τις οργανικές θέσεις για τους εκπαιδευτικούς και την αλλαγή στην προσχολική αγωγή.

Γίνεται, για να έχουν τα παιδιά και οι μαθητές, μία καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, πόσο σημαντικό είναι αυτό που διεκδικούμε αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών».

Κενά στα σχολεία
Στα Δωδεκάνησα υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά στα σχολεία. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, όπως ήταν αυτονόητο αλλά υπάρχει έλλειψη δασκάλων. Στο σύνολο του νομού, υπάρχουν κενά στις εξής ειδικότητες:

• Νηπιαγωγοί: 2
• Δάσκαλοι Αγγλικών: 40
• Γαλλικών: 8
• Γερμανικών: 7
• Φυσικής αγωγής: 32

• Μουσικής: 21
• Θεατρικής αγωγής: 2
• Εικαστικών: 16
• Πληροφορικής: 21
• Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής: 180

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης, μία παράσταση διαμαρτυρίας των καθηγητών με το Δ.Σ των δασκάλων, για να  στηρίξουν τον αγώνα τους.

Ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, πρόεδρος της Α’ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, μίλησε στη Ροδιακή και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στα γυμνάσια και στα νησιά γενικά.
Πιο συγκεκριμένα είπε: «Τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πολλά. Παρόλο που ο Υπουργός λέει ότι κενά δεν υπάρχουν, υπάρχουν και είναι αρκετά. Διεκδικούμε συνεχώς μόνιμους διορισμούς για να μπορέσουν να καλυφθούν αυτά τα κενά που έχουν τα σχολεία.

Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερη δύσκολη, εξαιτίας των μικρών νησιών. Θωρούμε ότι αν καλυφθούν οι θέσεις αυτές τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλο το νομό. Διαμαρτυρόμαστε για να έχουμε απόψεις και θέσεις στον εκπαιδευτικό κλάδο.

Ένα σημαντικό θέμα είναι της ειδικής αγωγής, στο οποίο πρέπει να υπάρχει μία στήριξη.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει η περιοχή μας είναι το γεγονός με το μεταφορικό κόστος. Έρχονται άνθρωποι για τα μόρια μόνο, το οποίο βέβαια είναι σημαντικό να υπάρχουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Κάποιος πρέπει να τους στηρίξει σε τέτοιου είδους θέματα. Το νησιωτικό θέμα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο,  διότι είναι πολύ σοβαρό».