Προφυλακίστηκαν οι δύο Γεωργιανοί για τη μεταφορά μεταναστών στο νησί

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο Γεωργιανοί ηλικίας 35 και 25 ετών που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη των Λιμενικών ανοικτά της Ρόδου.

Οι δύο άνδρες συνοδευόμενοι από το συνήγορό τους κ. Δημήτρη Αντώνογλου πέρασαν χθες την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι φίλοι και συμπατριώτες και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο και εργάζονται στο ίδιο ξενοδοχείο στην Τουρκία. Ο 35χρονος είναι φίλος πολλά χρόνια με τον 33χρονο, τον οποίο και θέλησε να βοηθήσει ώστε να πάει στη Γεωργία για να δει το άρρωστο παιδί του και την οικογένειά του, καθώς έχει δύο χρόνια να τους συναντήσει.

Ο 35χρονος είπε πως δεν γνώριζε ότι η είσοδος δεν ήταν ελεύθερη από την Τουρκία στην Ελλάδα καθώς αυτό ισχύει για την πατρίδα του, ενώ διευκρίνισε ότι ο 25χρονος είχε πλήρη άγνοια του τι γινόταν και κοιμόταν λόγω μέθης καθόλη της διάρκεια του ταξιδιού.
Τέλος και οι δύο επεσήμαναν πως η πράξη τους σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει το παραμικρό με παράνομη διακίνηση αλλά με την βοήθεια που θέλησαν να δώσουν σε έναν συμπατριώτη τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο Γεωργιανοί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Σημειώνεται πως ο 33χρονος συγκατηγορούμενός τους είχε απολογηθεί προχθές και είχε ισχυριστεί ότι πράγματι ήθελε να μεταβεί στην Τουρκία καθώς από εκεί είναι ευκολότερο να πάει κάποιος στην πατρίδα του καθώς δεν απαιτείται βίζα, προκειμένου να δει την οικογένειά του.
Ο 33χρονος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, ο εντοπισμός των τριών διακινητών έγινε πέντε λεπτά πριν από τις 4 τα ξημερώματα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στη θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο διενεργούσε περιπολία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη Σύνοδο των Υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αραβικών κρατών που διεξαγόταν στο νησί μας, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος με τρεις επιβάτες να κινείται χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας.

Άμεσα το πλωτό του Λιμενικού πλησίασε το ταχύπλοο και με τη χρήση αρχικά σειρήνας και οπτικών και ηχητικών σημάτων του ζήτησε να σταματήσει να κινείται. Το ταχύπλοο όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες των λιμενικών τις οποίες και αγνόησε, αλλά επιχείρησε και να διαφύγει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Ακολούθησε καταδίωξη του ταχυπλόου, το οποίο αποπειράθηκε και να εμβολίσει επανειλημμένα το σκάφος του Λιμενικού.

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και τους συριγμούς, το ταχύπλοο δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και συνέχισε τις προσπάθειες εμβολισμού που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών προς την εξωλέμβια μηχανή του σκάφους από στελέχη του Λιμενικού– όπως υπαγορεύουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις – με αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό σφαίρας και τον τραυματισμό του ενός εκ των επιβαινόντων αλλοδαπών διακινητών στο χέρι.

Το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθηκε, επιβιβάστηκαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος και συνέλαβαν τους τρεις αλλοδαπούς.
Ο 25χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ρόδου και νοσηλεύτηκε εκτός κινδύνου και φρουρούμενος, ενώ οι άλλοι δύο, 33 και 35 ετών συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, το οποίο διενήργησε και τη σχετική προανάκριση.