Αύξηση του επιδόματος ανεργίας ζητά το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Για την παρουσία αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) στο πρόσφατο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη καθώς και για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενημέρωσε, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Πρόεδρός του κ. Σάββας Χατζησάββας, πλαισιωμένος από μέλη της Διοίκησης.

Θεσσαλονίκη
Καταρχήν, όπως είχαν προαναγγείλει, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΕΚΡ, η οποία λόγω των στενών οικονομικών τους δυνατοτήτων ήταν τριμελής, αποτελούμενη από τον κ. Χατζησάββα, τον κ. Παναγιώτη Εγγλέζο που είναι εκπρόσωπος τύπου και το μέλος της Διοίκησης κ. Μιχάλη Ροδίτη, συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις της ΓΣΣΕΕ και του ΕΚ Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, πήραν μέρος στην ημερίδα που έγινε για τα εργασιακά θέματα και στήριξαν την κινητοποίηση των ένστολων που έγινε την προηγούμενη του δικού τους συλλαλητηρίου.

«Ήταν μία ελάχιστη υποχρέωση δική μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους οι οποίοι, με ελάχιστα χρήματα κα με συνεχείς περικοπές, φροντίζουν για την ασφάλειά μας, είναι δίπλα μας και εμάς σαν πολίτες και στο ΕΚΡ σαν συνδικαλιστική εκπροσώπηση», είπε ο κ. Χατζησάββας και ανέφερε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου είναι πάντα παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΕΚΡ και είναι μία από τις πιο δυναμικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων πανελλαδικά, όπως και εκείνες των λιμενικών και των πυροσβεστών.

Ακολούθως, πήραν μέρος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Προεδρείο της ΓΣΕΕ την παραμονή του συλλαλητηρίου και, βέβαια, στο ίδιο το συλλαλητήριο το οποίο, όπως είπε, ήταν «μαζικό, δυναμικό, αγωνιστικό και βέβαια ειρηνικό».

Όσο αφορά στην ημερίδα που έγινε, όλα τα στελέχη των ΕΚ περιέγραψαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτά που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας σε όλους τους χώρους, και στη Ρόδο.

Αποκάλυψαν ότι, μετά τις υπογραφές των τριών μνημονίων και του τελευταίου, φαίνεται ότι στόχος και της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών είναι η αποδυνάμωση του θεσμικού ρόλου και της παρέμβασης των συνδικάτων, μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό τοπίο το επόμενο διάστημα, είναι η εξουδετέρωση των εργαλείων συλλογικής δράσης υπέρ των εργαζομένων, η οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσα από απόψεις και του ίδιου του Υπουργού, που λένε ότι τα συνδικάτα δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Κράτος αλλά μόνο από τους εργαζόμενους.

Όπως είπε, απώτερος στόχος αυτών των απόψεων που εκπορεύονται, βέβαια, από τους εργοδότες και από το ΔΝΤ, είναι η εξαφάνιση των συνδικάτων, η αποδυνάμωση της συλλογικής εκπροσώπησης και οι εργαζόμενοι να μείνουν μόνοι τους απέναντι στο Κράτος και τους εργοδότες, δίχως συμπαραστάτες, δίχως σωματεία.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, εξήγησε ότι όλα αυτά που ακούγονται περί χρηματοδότησης των συνδικάτων από το Κράτος, είναι ένα μεγάλο ψέμα αφού χρηματοδοτούνται από έναν λογαριασμό ο οποίος τροφοδοτείται με εισφορές μόνο των εργαζομένων μια και όλοι οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καταβάλουν 1% επί των αποδοχών τους υπέρ της παλιάς Εργατικής Εστίας και σήμερα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του κορβανά του ΟΑΕΔ, δεν αποδίδονται στα συνδικάτα, και ως εκ τούτου δεν γίνονται εκδρομές, εκδηλώσεις, η Εργατική Εστία δεν χτίζει εργατικές κατοικίες κτλ.

Από τα 250-300 εκατ. ευρώ περίπου που εισπράττει ο ΟΑΕΔ μόνο τα 15 εκατ. ευρώ κατευθύνονται συνολικά στα ΕΚ και τις Ομοσπονδίες και καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο λειτουργικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΕΚΡ στέλνουν 600 ευρώ το μήνα για τα λειτουργικά έξοδα και θέλουν να τους τα κόψουν. «Αυτά όλα οδηγούν στο κλείσιμο των συνδικάτων, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, εμείς θα είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους εργαζόμενους», τόνισε ο ίδιος.

Η «ατζέντα»
Πρωτοβουλίες θα αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΕΚΡ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, για δύο πολύ κορυφαία ζητήματα για τους εργαζόμενους της περιοχής μας.
Το πρώτο είναι, ενόψει του τέλους της σεζόν, να επαναφέρουν το αίτημά τους για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων άμεσα.

Θύμισε, μάλιστα, ότι πέρυσι τέτοια εποχή συναντήθηκαν με τον Υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, μόλις είχε αναλάβει και ζήτησαν από τότε να αυξηθεί το επίδομα, τόσο ως προς το ύψος του όσο και ως προς τη διάρκειά του αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό εκατομμύρια ευρώ και είναι η μόνη δραστηριότητα που αυτή τη στιγμή προσφέρει στη χώρα, να φυτοζωούν έχοντας ένα εισόδημα όχι πάνω από 6-7 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Ζητούν, ακόμη, να αποσυνδεθεί το επίδομα ανεργίας από το βασικό μισθό αφού ως γνωστόν έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Μάλιστα, προτείνουν να κατευθυνθούν στους ανέργους και τους εποχιακά εργαζόμενους ένα μέρος των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες.

Το δεύτερο θέμα που έχει σχέση με το επίδομα ανεργίας αφορά έναν μεγάλο κλάδο εργαζομένων στην περιοχή μας, τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, αυτοί δεν χαρακτηρίζονται ως εποχιακοί αφού στην υπόλοιπη χώρα τα πρακτορεία δουλεύουν δώδεκα μήνες.

Αυτό, όμως, συμπαρασύρει και τους δικούς μας εργαζόμενους αφού δεν χαρακτηρίζεται εποχιακό το επάγγελμα αλλά η επιχείρηση. Παλαιότερα δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα γιατί ήταν πολύ μικροί πράκτορες που έκλειναν το χειμώνα ενώ τώρα πρόκειται για μεγάλες Εταιρίες που κρατούν προσωπικό το χειμώνα, οπότε δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές.

Έτσι, ζήτησαν από τον Διευθυντή του ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου να τους κάνει ένα σημείωμα που να τεκμηριώνει τη θέση τους αυτή, θα αποστείλουν υπόμνημα στον Υπουργό, θα ζητήσουν συνάντηση μαζί του ακριβώς για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Το υπόμνημα θα αποσταλεί και στους βουλευτές μας.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Διοίκηση του ΕΚΡ,  μέχρι τέλος του μήνα θα συγκαλέσουν και το γενικό συμβούλιο για να πάρουν αποφάσεις γιατί αυτά που άκουσαν στη Θεσσαλονίκη κάθε άλλο παρά τους καθησυχάζουν και για το μέλλον των συνδικάτων και για το μέλλον των εργαζομένων.

Κλείνοντας, ερωτηθείς σχετικά με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και την κατάσταση που επικρατεί, ο Πρόεδρος είπε ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα όπως μεμονωμένες περιπτώσεις απλήρωτων και καθημερινά δέχονται καταγγελίες στο ΕΚΡ, για τις οποίες παρεμβαίνουν.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που είχαμε κινητοποιήσεις, φέτος δεν είχαμε και αυτό ίσως οφείλεται και στη μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και επειδή έχουν φροντίσει να υπάρχουν πολλά κλιμάκια ελέγχου στη Ρόδο από το ΣΕΤΕ, πολλές φορές και με έξοδα του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως άριστη», είπε και έκανε λόγο για τους «συνήθεις υπόπτους» που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους τους εργαζόμενους και όχι μόνο και μάλιστα είπε ότι επειδή κυνηγούν τους κακοπληρωτές δέχονται και απειλές. Εξέφρασε, όμως, φόβο για τους τελευταίους μήνες της σεζόν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί απλήρωτοι εργαζόμενοι.