Οι «Αθηναίοι» και πάλι στη Ρόδο !..

Πενήντα χρόνια μετά οι «Αθηναίοι» και πάλι στη Ρόδο !..Το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα που άφησε τη σφραγίδα του στη νυχτερινή ζωή του νησιού μας στις αρχές της δεκαετίας του 1960  θα βρίσκεται και πάλι εδώ. Τρία από τα μέλη του –ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου, ο Γιώργος Πετσίλας και ο Κώστας Τρούπσιος- θα  ξαναθυμηθούν τα παλιά και θα συναντηθούν με  φίλους με τους οποίους μοιράστηκαν τις μοναδικές βραδιές στον κήπο του ξενοδοχείου «Θέρμαι» εκείνα τα μαγικά καλοκαίρια.

Η παρουσία τους  στη Ρόδο γίνεται με την ευκαιρία της παρουσίασης  του βιβλίου του Φίλιππου Παπαθεοδώρου-του πιανίστα των «Αθηναίων» - «Οι μουσικές μου διαδρομές …μπροστά και πίσω από τα φώτα» που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Θέρμαι» .Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο γνωστός δικηγόρος Μανώλης Κουτσούκος και θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης και ο συγγραφέας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Θανάσης Καραναστάσης. Φυσικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θ΄ακουστούν αυθεντικές ερμηνείες των «Αθηναίων» από τις ιστορικές εμφανίσεις τους στον κήπο του «Θέρμαι», παράλληλα δε θα προβληθεί και βίντεο από την αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στον «Ιανό» της Αθήνας όπου πήραν μέρος οι καλλιτέχνες Μαρινέλα, Κώστας Χατζής, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός και άλλοι.

Το μουσικό συγκρότημα οι  «Αθηναίοι» εμφανίστηκε  στη Ρόδο τρία καλοκαίρια. Το 1962, το 1963 και το 1966. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Ρόδο ξεκίνησαν ως φωνητικό σύνολο για να κατακτήσουν αργότερα την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και άλλες χώρες. Ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1950 ως «Τρίο Καντσόνε» που αποτελούσαν οι Παπαθεοδώρου,Πετσίλας και Τρούπτσιος και όταν αργότερα με την προσθήκη δύο ακόμη μουσικών-του Κλεάνθη Μανταμόπουλου και του Σπύρου Λιβιεράτου- δημιούργησαν το μουσικοφωνητικό συγκρότημα οι «Αθηναίοι» με νονό τον Μάνο Χατζηδάκη.

Στη Ρόδο τα τρία καλοκαίρια, ήταν πραγματικά ένας θρίαμβος για τους «Αθηναίους». Κάθε βράδυ ο κήπος του «Θέρμαι» ήταν ασφυκτικά γεμάτος από Ροδίτες και ξένους τουρίστες που απολάμβαναν τη μουσική πανδαισία που πρόσφερε το καταπληκτικό αυτό συγκρότημα.. Μετά τη Ρόδο οι «Αθηναίοι» ,-όπως λέει ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου- «άλλαξαν πορεία» με τη συνεργασία τους με τη Νάνα Μούσχουρη όπου ήταν μια περίοδος παγκόσμιας αναγνώρισης στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Στο συγκρότημα είχε μετάσχει και Γρηγόρης Σουρμαίδης, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή όπως και ο σαξοφωνίστας Κλεάνθης Μανταμόπουλος και ο ντράμερ Σπύρος Λιβιεράτος που και αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

Το βιβλίο του  Φίλιππου Παπαθεοδώρου  (445 σελίδες-εκδόσεις ARCO)είναι ένα βιογραφικό αφήγημα στο οποία περιγράφει όλη την πορεία του «Τρίο Καντσόνε» των «Αθηναίων» με σημαντικές αναφορές στη Ρόδο και  φυσικά πολλά σημαντικά γεγονότα που αφορούν τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας.