Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις άδειες στις λαϊκές αγορές της Ρόδου

Στις ενέργειες που έχει προβεί αυτό το διάστημα για τα πιο σημαντικά θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι υπηρεσίες που προΐσταται, αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η Δημοτική Αρχή «έχει ανοίξει πολύ μεγάλα ζητήματα τα οποία για χρόνια δεν είχαν ανοίξει».

Αναλυτικά, αναφέρθηκε στα παρακάτω:
Για τους ελέγχους
Πέρα από τον αναλυτικό απολογισμό που θα κάνει όταν τελειώσει η σεζόν, ο Αντιδήμαρχος θέλησε, χθες, να αναφερθεί στην πορεία των ελέγχων του Τμήματος Ελέγχων που έχει στη διάθεσή του στη Διεύθυνση Εμπορίου.

Έτσι, θέλησε να επισημάνει ότι, καθημερινά, από τη Διεύθυνση Εμπορίου  υπάρχει, πρωινό και μεσημεριανό και βραδινό (σ.σ. μέχρι τις 2:00 το πρωί), κλιμάκιο, το οποίο βρίσκεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση (σ.σ. Παλιά Πόλη, Λίνδο, Φαληράκι, τις παραλίες και σε όλα τα πανηγύρια), και, μ’ αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν, με τις δυνατότητες που έχουν, στη διασφάλιση της νομιμότητας όσο αφορά αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, στο βαθμό που μπορούν, ωστόσο, στη συνέχεια, επανέλαβε αυτό που είχε πει στο δημοτικό συμβούλιο: Ότι ο ίδιος προσωπικά και η Δημοτική Αρχή θα περίμεναν καλύτερη δουλειά και καλύτερη συνεργασία με την Αστυνομία, «η οποία έχει τον κύριο έλεγχο για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας πάνω στο νησί», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν, νομίζω ότι, ούτε η ίδια η ηγεσία της Αστυνομίας πρέπει να είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε αυτή την περίοδο».

Από εδώ και πέρα θα προετοιμάσουν την καινούργια σεζόν η οποία στόχος τους είναι να είναι καλύτερη όσο αφορά την ευνομία και την ευταξία τόσο στην πόλη όσο και σε όλο το νησί.

Ο κ. Πόκκιας, ενημέρωσε, ακόμη, ότι μετά από ελέγχους της αστυνομίας σε συγκεκριμένες καντίνες, ο Δήμος προχώρησε τη διαδικασία για σφράγιση κάποιων καντινών στις παραλίες. Όμως, θέλησε να επισημάνει ότι καντίνες δεν κλείνουν αφού οι συγκεκριμένοι οι οποίοι είναι παράνομοι σύμφωνα με την Αστυνομία, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και παίρνουν αναστολή εκτέλεσης απόφασης.

Και είπε: «Αυτό για να μην υπάρχει η εικόνα στην πόλη της Ρόδου και στους δημότες ότι ο Δήμος δεν έχει τα κότσια να κλείσει κάποιους οι οποίοι είναι παράνομοι. Εμείς ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία και υπάρχουν αποφάσεις αναστολών από τη Δικαιοσύνη που είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε».

Για τις λαϊκές
Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει ο έλεγχος της τριμελούς Επιτροπής για την ανανέωση των αδειών στις λαϊκές αγορές, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα δίμηνο.

Υπήρξε ένα θέμα με τη συγκρότηση της Επιτροπής ωστόσο από τη Δευτέρα πιάνει δουλειά και έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι 120-130 παραγωγοί περίπου που έχουν  άδεια στη λαϊκή θα δεχθούν αυτούς τους ελέγχους και από εκεί και πέρα θα τους δοθεί και η νόμιμη άδεια για να μην υπάρχει ζήτημα. Μέσα σ’ αυτούς είναι και οι 10-15 καινούργιοι παραγωγοί που προέκυψαν από την προκήρυξη των αδειών πριν από δύο μήνες.

Ερωτηθείς, χθες, ο Αντιδήμαρχος σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής της Ανάληψης για τη λαϊκή αγορά στην οδό Πτολεμαίων, είπε ότι το θέμα τους έχει απασχολήσει και έχουν κάνει αρκετές συναντήσεις.

Εκείνο που θέλησε να ξεκαθαρίσει είναι ότι, όταν ανέλαβαν υπήρχε απόφαση χωροθέτησης και λειτουργίας των λαϊκών για δύο μέρες στον Άγιο Δημήτριο, για μία ημέρα στην οδό Πτολεμαίων στην Ανάληψη και για μία ημέρα στην οδό Βύρωνος. Ελέγχοντας τους φακέλους για όλες τις λαϊκές, βρήκαν αποφάσεις του Νομάρχη που ήταν ο αρμόδιος να τις χωροθετεί.

Επειδή όμως, εξήγησε ο κ. Πόκκιας, τότε που λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις οι περιοχές ήταν ενδεδειγμένες μια και δεν υπήρχαν σπίτια, κάτοικοι κτλ. αλλά τώρα άλλαξαν οι προϋποθέσεις, όπως στην Πτολεμαίων, το έχουν βάλει σε προτεραιότητα να βρουν εναλλακτικές. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, συνεννόηση, άδεια από την Περιφέρεια κτλ. και όλα αυτά τα κινούν αφού και ο ίδιος και ο Δήμαρχος πιστεύουν ότι πρέπει να επανασχεδιάσουν και τη λειτουργία και το χώρο των λαϊκών.

Είπε, ακόμη, ότι οι κάτοικοι μπορεί να έχουν εν μέρει δίκιο, αφού πρόκειται για μία οχλούσα δραστηριότητα αλλά επειδή απευθύνονται στο Δήμο τους λένε ότι υπάρχει άδεια χωροθέτησης από τον τότε Νομάρχη ο οποίος είχε την αρμοδιότητα, άρα δεν υπάρχει ζήτημα ούτε νομικό ούτε τυπικό αλλά υπάρχει ουσιαστικό και πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος.

Για το Νεώριο
Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτήσεων για τους μικροπωλητές που βρίσκονται στο Νεώριο, στον καινούργιο χώρο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος. Θύμισε ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, και μετά από ομόφωνη απόφαση του δ.σ. και ονομαστικά, κλήθηκαν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου αυτοί οι οποίοι βρίσκονται εκεί και είχαν κάποια στιγμή άδεια αλλά δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις με το γράμμα του νόμου, με ειδική διαδικασία, να καταθέσουν τα όποια δικαιολογητικά.

Αυτά, όπως είπε, ελέγχονται, από τη διαδικασία θα προκύψουν κάποιοι που είναι δικαιούχοι και οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν ενώ οι κενές θέσεις, με νεώτερη απόφαση, θα προκηρυχθούν.
Αυτό το επεσήμανε επειδή υπάρχουν οχλήσεις σε όλους τους καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στη συγκεκριμένη περιοχή και κάπου αλλού.

«Άρα ένα μεγάλο ζήτημα που ταλάνισε επί είκοσι χρόνια, νομίζω  ότι έχει μπει πια στην τελική ευθεία ουσιαστικά, κυριολεκτικά», τόνισε ο κ. Πόκκιας και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «όσοι πια, μετά από αυτή τη διαδικασία, δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις, θα αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη περιοχή και από όλες τις άλλες περιοχές».

Για τα πανηγύρια
… «Ραβασάκια» ξεκινάει να στέλνει από σήμερα ο κ. Πόκκιας προς όλους τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων όπου γίνονται τα πανηγύρια. Θύμισε ότι, στις αρχές της σεζόν, είχε πει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία νομιμοποίησης όλων των πανηγυριών για να μην υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα που ακούγονται για λέγονται.

«Είναι ένα θέμα που για πρώτη φορά ανοίγει, για πρώτη φορά φέτος υπήρξε δυστυχώς ένα πανηγύρι που πήρε άδεια. Η επιστολή αυτή θα λέει ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου όλα τα τοπικά συμβούλια θα χωροθετήσουν τα πανηγύρια και τις όποιες εκδηλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους για το 2017.

Εάν μέχρι τις 31 του Οκτώβρη δεν υπάρξουν αποφάσεις τ.σ., εμείς με εντολή και του Δημάρχου, προχωράμε τις όποιες διαδικασίες και θα επιδιώξουμε να μην υπάρχει κανένα πανηγύρι, καμιά μεγάλη μαζική εκδήλωση σε κοινόχρηστο χώρο που δεν θα έχει τη νόμιμη άδεια. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικροπωλητές και οι σύλλογοι και όλοι οι οποίοι κινούνται σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, θα έχουν τη νόμιμη άδεια και θα πληρώνουν και το νόμιμο ενοίκιο.

Για τη σούμα
Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια για την παραγωγή της παραδοσιακής σούμας της Ρόδου. Βγήκε μία ανακοίνωση από το Δήμο, επειδή υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι στα χωριά οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή σούμας με καζάνια κτλ. και θέλησε να ενημερώσει ότι, όσοι συμπατριώτες μας θέλουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα, να πάρουν την άδεια και έχουν αμπέλια ή σταφύλια μέχρι ενός στρέμματος, απευθύνονται στο Δήμο για να πάρουν τη σχετική άδεια και με την παραγωγή μέχρι 130 κιλών σούμας. Πάνω από 1 στρέμμα απευθύνονται στη Διεύθυνση πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας.

Το Συνέδριο
Με την ευκαιρία του Συνεδρίου των νέων αγροτών που πραγματοποιείται στη Ρόδο την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ο Δήμος σε συνεννόηση με την πανελλήνια Ένωση νέων αγροτών, διοργανώνει την επόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του δ.σ. στις 7:00 το βράδυ, ημερίδα-συνάντηση με τους νέους αγρότες αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα στη Ρόδο, για να έχουν μία άμεση ενημέρωση από την Ομοσπονδία για τις δυνατότητες που ανοίγονται και με τη νέα ΚΑΠ αλλά και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα.