Τρεις μέρες θα μείνει στη Ρόδο το ιστιοφόρο “Μιρτσέα”

Tρεις μέρες θα παραμείνει στη Ρόδο το εκπαιδευτικό πλοίο της Ρουμανικής ναυτιλίας «Μίρτσεα» (Bricul Mircea) που κατέπλευσε στο νησί μας χτες το πρωί. Μετά τη Ρόδο θα επισκεφτεί τα λιμάνια του Ηρακλείου από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου και του Πειραιά από 27 έως 28 του μήνα.

Το πλοίο που μεταφέρει περίπου 200 άτομα ( αξιωματικούς και ναύτες) κατασκευάστηκε μεταξύ 1938-1939 στα ναυπηγεία "Blohm und Woss" του Αμβούργου της Γερμανίας και ναυπηγήθηκε για πρώτη φορά το 1939.

Πρόκειται για ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, με βάρος 1650 τόνους, 84 μ. μήκος, 12,5 μ. πλάτος και με 5,2 μ. βάθος βύθισης. Είναι φτιαγμένο από χάλυβα διαθέτει τρία κατάρτια και 23 πανιά, έκτασης 1750 τ.μ. που μπορούν να δώσουν στο σκάφος μια μέγιστη ταχύτητα 11 κόμβων. 

Η κύρια μηχανή του εξασφαλίζει μια προωστική δύναμη με  ταχύτητα των 10 κόμβων. Στον κόσμο υπάρχουν σήμερα πέντε πλοία αυτού του τύπου: Το "Αετός" (ΗΠΑ), το "Gorch Fock» (Γερμανία), το «Gorch Fock ΙΙ" (Γερμανία), το "Sagres" (Πορτογαλία) και  το «Μίρτσεα» (Ρουμανία).

Το ρουμανικό εκπαιδευτικό πλοίο, πέραν του ότι είναι ένα  σύμβολο του στόλου της Ρουμανίας, είναι ταυτόχρονα και ένας αξιοθαύμαστος πρεσβευτής του ρουμανικού λαού σε θάλασσες και ωκεανούς.

 Με την δραστηριότητά του για εκπαίδευση όλων των ρουμάνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και της Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο «Μίρτσεα» απόκτησε μια θέση κορυφής ανάμεσα στα ρουμανικά πολεμικά πλοία.