Σοβαρές οι ευθύνες για την υποβάθμιση της Παλιάς Πόλης της Ρόδου

Εικόνες που δεν αρμόζουν καθόλου σε ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, εξακολουθεί να παρουσιάζει η Παλιά Πόλη, που αυτή την περίοδο και λίγο πριν το τέλος της σεζόν, τα δεκάδες προβλήματα αγανακτούν κατοίκους, επιχειρηματίες, τουρίστες αυτού του νησιού.

Γεμάτη σκουπίδια είναι και η τάφρος στο μεγαλύτερο μήκος τηςΓεμάτη σκουπίδια είναι και η τάφρος στο μεγαλύτερο μήκος της

Δίκυκλα τροχοφόρα που κινούνται όλη μέρα σε όλα τα στενά της Παλιάς Πόλης και ανάμεσα στους τουρίστες, σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα σπίτια, σπασμένες πλάκες,  χαλασμένα ψηφιδωτά, χορταριασμένα δρομάκια είναι κάποιες απο τις εικόνες που αντικρίζει όποιος επιλέξει να κινηθεί στην Παλιά Πόλη, όλες τις ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης, μιλώντας στη "Ροδιακή", τα προβλήματα που τον τελευταίο καιρό διογκώνονται, είναι πάρα πολλά και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να διορθωθεί η κατάσταση.

Στη βιτρίνα της Ρόδου, την πιο ακριβοθώρητη περιοχή της, οι κανόνες της οποίας θα έπρεπε να τηρούνται στο έπακρον, φαίνεται να υπάρχουν  δεκάδες άλυτα προβλήματα, αφού η αδιαφορία των αρμοδίων επιτρέπει στον κόσμο να παρανομεί, με τον "ωχαδελφισμό" να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Το κυκλοφοριακό, ακόμα και μετά τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μπαρών εξακολουθεί να αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Παλιά Πόλη, αφού παρά το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί σε όλες σχεδόν τις πύλες της φύλακες, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη διέλευση των δίκυκλων τροχοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται σε πύλες όπως αυτή που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, όπου τα δίκυκλα διέρχονται αυτής σχεδόν κάθε λεπτό χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος για το αν δικαιούνται να εισέλθουν.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει τόσο, που η πλειονότητα των οδηγών των δικύκλων, αυξάνει την ταχύτητα, περνώντας "ξυστά" απο τους δεκάδες τουρίστες που περνούν καθημερινά από τα στενά της Παλιάς Πόλης.

Σπασμένες πλάκες τοποθετημένες μπροστά από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριοΣπασμένες πλάκες τοποθετημένες μπροστά από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός οτι σε όλα τα στενά υπάρχουν δεκάδες πλάκες "ξηλωμένες", αφού η συνεχόμενη διέλευση των τροχοφόρων σε  συνδυασμό με την ταχύτητα που αναπτύσσεται από τα Ι.Χ., ενώ μάλιστα, όταν αυτές φτιαχτούν απο τους αρμόδιους, δεν δίνεται ο κατάλληλος χρόνος (24 ώρες) προκειμένου να στεγνώσει το υλικό που τοποθετείται στις πλάκες για να κολλήσουν, αφού περνούν από πάνω τροχοφόρα, με αποτέλεσμα αυτές να ξεκολλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ένα μικρό οδοιπορικό στα στενά της Παλιάς Πόλης, όπως αυτά της οδού Πυθαγόρα, Κλεισθένους, Κλεοβουλίνης κ.λπ. στα ερειπωμένα σπίτια αντικρίζεις πληθώρα σκουπιδιών, αφού δεν υπάρχουν κάδοι, σπασμένες πλάκες, χόρτα και χαλασμένα ψηφιδωτά.

Χαλασμένα βοτσαλωτά και γεμάτα χόρτα είναι τα στενά της Παλιάς ΠόληςΧαλασμένα βοτσαλωτά και γεμάτα χόρτα είναι τα στενά της Παλιάς Πόλης

Όμως ακόμη και σε σημεία που έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, εκεί η αποκομιδή δεν γίνεται όσο συχνά πρέπει, με αποτέλεσμα το σημείο που βρίσκεται γύρω απο αυτούς να είναι γεμάτο σκουπίδια, τα οποία... ευωδιάζουν στην περιοχή, ενώ τους θερινούς μήνες στη διάρκεια της σεζόν, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.

Προβλήματα εντοπίζονται και σε πλατείες που βρίσκονται μέσα στο Μνημείο, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Λεωνίδα Ροδίου, η παιδική χαρά της οποίας μετατράπηκε εδώ και αρκετά χρόνια σε πάρκινγκ, ένα πάρκινγκ μάλιστα στο οποίο υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια και στις ρίζες των δέντρων.

Εγκαταλελειμμένα κτίρια γεμάτα σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα στην Παλιά ΠόληΕγκαταλελειμμένα κτίρια γεμάτα σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα στην Παλιά Πόλη

Δεκάδες είναι και τα σκουπίδια που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε διάφορα σημεία της Τάφρου, ορατά απο τις γέφυρες που βρίσκονται στις πύλες της Παλιάς Πόλης, ενώ η γενικότερη εικόνα που επικρατεί στο Μνημείο Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, κάθε άλλο παρά όμορφη είναι. Μια γενική απαξίωση από τους τοπικούς φορείς, τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους, που στην πλειονότητα τους δεν δείχνουν να σέβονται ένα μνημείο που θα έπρεπε να φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, αρχικά απο εμάς τους ίδιους.

Η κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων, η παντελής έλλειψη τροχαίας, η δυσκολία να βρεθεί λύση σε απλά θέματα, αλλά και η πλήρης παραμέλησή της, είναι πλέον μια "παγιωμένη" κατάσταση που θλίβει τους κατοίκους και τους τουρίστες αυτού του νησιού που πλέον... σηκώνουν τα χέρια ψηλά!