Πότε επιτέλους θα συζητήσουμε ειλικρινά;

Μήπως είναι επιτέλους καιρός να συζητήσουμε ειλικρινά και σοβαρά για την προστασία της Παλιάς Πόλης;

Ενώ πράγματι κάθε χρόνο, επισημαίνονται δεκάδες από τα κακώς κείμενα, που καλύτερα από όλους γνωρίζουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης,  στο τέλος η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

Και θα γίνεται ακόμα χειρότερη, χρόνο με τον χρόνο εάν συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με απαξίωση το πιο σημαντικό μνημείο του τόπου και το κυριότερο “όπλο” του ροδιακού τουρισμού.

Εύκολες λύσεις βέβαια δεν υπάρχουν και αυτό το ξέρουν όλοι. Χρειάζεται όμως να συζητήσουμε γι’ αυτές σοβαρά, με υπευθυνότητα και κυρίως με ειλικρίνεια.
Και ο δήμος έχει ευθύνες και οι υπηρεσίες (αστυνομία, αρχαιολογία κ.λπ.) και οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι.

Έχουν ευθύνες και γι’ αυτά που κάνουν και γι’ αυτά που δεν κάνουν.
Με δεδομένο όμως ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, και υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθεί η Παλιά Πόλη, θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Και να πάρουν σκληρές αποφάσεις, τις οποίες όμως και θα πρέπει να εφαρμόσουν, διότι αλλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια.
Προτάσεις προφανώς υπάρχουν και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί,  είτε επισήμως είτε ανεπισήμως.

Αυτό που λείπει είναι η αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που πλήττουν βάναυσα την εικόνα του ροδιακού τουρισμού.

Είτε αυτές είναι τα σκουπίδια, είτε η δυσωδία, είτε οι καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων,  είτε η έλλειψη συντήρησης, είτε τα τροχοφόρα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα κ.λπ.

Σε ένα πράγμα πρέπει να συμφωνήσουμε. Ότι η Παλιά Πόλη έχει ανάγκη από προστασία και φροντίδα,  ακριβώς για να συνεχίσει να έχει την αίγλη και την αξία που έχει.
Διαφορετικά είναι θέμα χρόνου η απαξίωσή της, που πιθανόν να έχει αρχίσει κιόλας.