Το πρακτορείο «ΣΠΑΡΤΑ» ανήκει στην τουριστική  ιστορία του νησιού…

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Στο άκουσμα της λήξης λειτουργίας του πρακτορείου «ΣΠΑΡΤΑ» αισθάνθηκα την οφειλή να γράψω δύο κουβέντες ενθύμησης και εκτίμησης.

Γνώρισα τον μπαμπά τον κ. Δανιήλ να εργάζεται στο πρακτορείο με την γεμάτη ευγένεια συμπεριφορά του. Εξυπηρετικός, ζεστός, άνθρωπος του Τουρισμού.

Αλλά εκτός αυτής της ενασχόλησης, ενεργός πολίτης με  τα άρθρα του για τα τεκταινόμενα στη πόλη του και κυρίως για τα πονήματα για τις δύο πατρίδες καταγωγής, την Αίγυπτο και το Καστελλόριζο. Λόγιος, ταπεινός με μια γλυκύτατη φωνή παρείχε τις γνήσιες του γνώσεις σε κάθε συνομιλητή ανοίγοντας δρόμους γνώσης και ήθους. Η συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης γενναία και συμβολική.

Τα χρόνια πέρασαν και η διαδοχή από το γιο Ευάγγελο αναπόφευκτη. Ο ίδιος συνέχισε με πιστότητα την «προίκα» του μπαμπά. Εξυπηρετικός, έψαχνε πάντα να βρει λύσεις για τον πελάτη χωρίς να σκέπτεται το στενό επιχειρηματικό όφελος,  προσαρμόστηκε στις νέες απαιτήσεις της οικογενειακής τουριστικής επιχείρησης και στις δυναμικές προκλήσεις της εποχής.

Συνεπής με τους πελάτες του, ευπροσήγορος απολαμβάνοντας την ίδια συμπάθεια με τον μπαμπά. Μετέχει και αυτός στα γεγονότα της πόλης με την σεμνότητα που τον διακρίνει σε όλη του την παρουσία.

Οικογένεια με αυθεντικότητα, απόσταγμα της πνευματικότητας και της ηθικότητας. Στοιχεία που εξαφανίζονται στην πάροδο του συμφεροντολόγου χρόνου.

Και ήλθε το πλήρωμα του επαγγελματικού κύκλου των 44 πλέον χρόνων στην υπηρεσία του Τουρισμού και στην εξυπηρέτηση του Ροδιακού Ταξιδιωτικού Κοινού, για να παροπλιστεί ένα σπουδαίο «τουριστικό τρεχαντήρι», που μας ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, που μας φυγάδεψε από τις καθημερινές σκοτούρες αλλά και μας συντρόφεψε στα δύσκολα, την ώρα της ιατρικής περίθαλψης. Ήταν σαν το δεύτερο σπίτι μας, ήταν η γωνία της υπεύθυνης μετακίνησης μας.

Γνωρίζω ότι ο Τουρισμός σήμερα βρίσκεται στη διαχείριση της τεχνολογίας και του ιντερνέτ, των απρόσωπων παραγόντων, των ατόμων που βρίσκονται κάτω από την επήρεια του μάρκετινγκ και οδεύει πάνω στις ράγες της ανταγωνιστικότητας, του κέρδους και της μεγέθυνσης.

Γνωρίζω ότι οι προσωπικές επιχειρήσεις δύουν η μια μετά την άλλη. Οι συνθήκες της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών και επιβίωσης σ΄ένα μοντέλο της μικρομεσαίας επιχείρησης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λαίλαπα της παγκοσμιοποιημένης  οικονομίας, παρά τις ατομικές προσπάθειες για συνειδητό εκσυγχρονισμό.

Θα μπορούσα να υποθέσω ότι και το πρακτορείο «ΣΠΑΡΤΑ» είναι ένα από τα θύματα αυτής της εξέλιξης. Η τεχνολογία απέναντι στην ευαισθησία και αισθητική.
Η μάχη άνιση υπέρ της πρώτης.
Το κέρδος του χωροχρόνου αφήνει πίσω την φιλοξενία και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Και αυτό αντανακλάται περισσότερο στην οικονομία όπου οι όροι είναι στεγνοί και οι δείκτες αμείλικτοι.

Οφείλουμε να διερευνήσουμε την επιστροφή των ανθρωπιστικών – ευγενών δεικτών και όχι μόνο του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον οικονομικό πλουτισμό. Η εξαγγελλόμενη ποιότητα ζωής είναι εδώ…και όχι στα funds και στις χρηματαποστολές.

Ευχαριστούμε για την συνεισφορά σας κ. Δανιήλ και κ. Ευάγγελε στο τουριστικό τοπίο της πόλης μας, στην επιχειρηματική υπευθυνότητα που επιδείξατε τέσσερις δεκαετίες τώρα και κυρίως στο ήθος που εκπέμψατε σε εμάς για να μπορούμε να έχουμε φάρους και αγκωνάρια στο σύγχρονο ασταθές δομούμενο κοινωνικό οικοδόμημα.