Φυλάκιση 51 ετών και πρόστιμο 78.000 ευρώ σε 64χρονο

Συνολική ποινή φυλάκισης 51 ετών και 8 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 78.000 ευρώ, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 64χρονο Σύριο που κατηγορείται για την μεταφορά 151 προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Αλιμιά.

Η σύλληψη του 64χρονου είχε γίνει πέρυσι τον Σεπτέμβρη από λιμενικούς, μαζί με 48χρονο συμπατριώτη του και χθες οι δύο άνδρες κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου όπου ο πρώτος κρίθηκε ένοχος χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για την μεταφορά και με ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο καθώς και φυλάκιση 4 μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 51 έτη και 8 μήνες (από τα οποία βάση νομοθεσίας θα εκτίσει τα 10 χρόνια) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 78.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον 48χρονο αθωώθηκε για την μεταφορά και κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 μηνών η οποία αναστέλλεται επί τριετία.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση ήταν η κα Νινέτα Κατσιμπρή.

Όπως είναι γνωστό στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χάλκης ότι ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «ECENAZ» σημαίας Αμερικής αποβιβάζει σε δύσβατη βραχώδη περιοχή επί της νήσου ΑΛΙΜΝΙΑΣ σημαντικό αριθμό αλλοδαπών.

Άμεσα για την περιοχή απέπλευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και τα αλιευτικά σκάφη «ΝΙΚΟΛΑΣ» και «ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» στα οποία επέβαιναν λιμενικοί. Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο (02) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 64 και 48 ετών αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή των αλιευτικών σκαφών  προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή από τη νήσο ΑΛΙΜΝΙΑ  των 151 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χάλκης, συνελήφθησαν επίσης διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από τη Λιμενική Αρχή Χάλκης που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο, ενώ σε βάρος των δύο Σύριων που συνελήφθησαν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και προσήχθησαν στην ανακρίτρια Ρόδου για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Σύριοι είχαν αρνηθεί απολογούμενοι τα όσα τους καταλογίζονταν και παρά το γεγονός ότι έγιναν αντιληπτοί την ώρα που αποβίβαζαν στην Αλιμιά τους μετανάστες, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με την όποια μεταφορά και πως έκαναν απλώς  εκδρομή στα νησιά μας.

Μετά τις απολογίες τους και οι δύο Σύριοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Μετέφερε πρόσφυγες στη Ψέριμο
Ένοχος με ελαφρυντικό κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και 24χρονος από την Αλγερία που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ Καλύμνου και Ψερίμου να μεταφέρει με ιστιοφόρο σκάφος 38 πρόσφυγες από τη Συρία.

Η σύλληψη του 24χρονου αλλοδαπού είχε γίνει από λιμενικούς τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου 2015 και με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του παραπέμφθηκε σε δίκη η οποία έγινε χθες στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σεβαστιανού Κούρκουλου έκρινε ένοχο τον 24χρονο με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών για τη μεταφορά και την παράνομη είσοδο στη χώρα και του επέβαλλε ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 28.500 ευρώ.