Δ. Κρεμαστινός: Αποτελεί μονόδρομο η κυβέρνηση συνεργασίας

Δεν βγήκε κάτι θετικό από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μονόδρομος για να βγει η χώρα από την κρίση.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Κρεμαστινός είπε, καταρχήν, ότι εκείνο που προέκυψε από τη ΔΕΘ, ήταν ότι όλοι υποσχέθηκαν προγράμματα που είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Την ανάπτυξη.  Είπε, όμως, στη συνέχεια: «Όμως, φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται διότι η ανάπτυξη δεν έρχεται…αυτόματα.  Για να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα τη φέρουν.

Και, πρώτα απ’ όλα, ένας νόμος που να είναι ελκυστικός για τον επενδυτή. Και δεύτερον, ένας νόμος που θα φέρει επενδύσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς. Δηλαδή, επενδύσεις οι οποίες θα δώσουν προϊόντα τα οποία θα τα εξάγει η χώρα και θα μπορέσει μ’ αυτό τον τρόπο να ανασυγκροτήσει την οικονομία μας».

Διότι-συνέχισε-οι δανειστές όταν λένε για στόχους δεν τους ενδιαφέρει από πού θα είναι και αν δεν είναι από επενδύσεις και από ανάπτυξη, τότε ενεργοποιούν τον κόφτη και τότε τους στόχους τους επιτυγχάνουν μέσω των φόρων και των περικοπών  στους μισθούς και τις συντάξεις.

Και συνέχισε λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, δεν μας έδωσε κάτι το ιδιαίτερα συγκλονιστικό  διότι το μυστικό παραμένει το ίδιο από την πρώτη στιγμή, που είναι η έλευση επενδύσεων. Εάν, δηλαδή, η χώρα αυτή, από το 2009 είχε επενδύσεις, σήμερα δεν θα ήμασταν αναγκασμένοι να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις. Και αυτό είναι το νέο, αν θέλετε, που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος από τη Θεσσαλονίκη και να μην παρασύρεται από τις υποσχέσεις».

Όσο αφορά στην κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Κρεμαστινός, είναι κατανοητό ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι όχι μόνο δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε αλλά είναι υποχρεωμένη να κάνει ακριβώς τα αντίθετα μέχρι τώρα και οι υποσχέσεις που δίνει έχουν ένα ακροατήριο πολύ περιορισμένο.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να πει ότι «εάν συνεχίσουμε έτσι τότε σίγουρα θα πάμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο» και ευχήθηκε να μην επιβεβαιωθεί και σ’ αυτό. Όπως είπε, δυστυχώς, χωρίς επενδύσεις, χωρίς παραγωγικές εργασίες, ουσιαστικά θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε πάλι δανεικά, κάτι που σημαίνει νέες υποχρεώσεις και νέους όρους.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι, αυτή την εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή, ο περίφημος νόμος για το υπερταμείο, που ουσιαστικά παραδίδει προς εκμετάλλευση τη χώρα για έναν αιώνα. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι με το υπερταμείο θα στοχεύεται μία ορισμένη περιοχή, ένας συγκεκριμένος στόχος και θα δίνεται για εκμετάλλευση και «αυτοί οι οποίοι θα θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ασημικά της χώρας είναι φυσικά οι δανειστές της». Άρα, δεν βλέπουμε κάτι θετικό σε όλα αυτά, όπως είπε.

Το συμπέρασμα που εξήγαγε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη, ήταν το ίδιο…Ευαγγέλιο: Δηλαδή ανάπτυξη. Δεν έχουμε επενδύσεις, εάν τα καταφέρουμε τότε μιλάμε για ένα καλύτερο αύριο. Το ίδιο ήταν το ερώτημα και τα προηγούμενα χρόνια, άρα δεν υπάρχει κάτι νεώτερο.

Εκείνο, όμως, που θέλησε να επισημάνει είναι οι ευθύνες των κομμάτων που αντί να δημιουργήσουν μία κυβέρνηση συνεργασίας από το 2012, όπως άλλωστε απαιτούσε και το εκλογικό σώμα, να είναι πιο σκληροί οι διαπραγματευτές, θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα της χώρας ο καθένας ξεχωριστά, με αποτέλεσμα το δεύτερο μνημόνιο να είναι χειρότερο του τρίτου και το τρίτο το χειρότερο απ’ όλα.

«Κατά συνέπεια, οι ευθύνες βαρύνουν τα κόμματα που δεν θέλησαν ποτέ να συνεργαστούν για να βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο», υπογράμμισε ο κ. Κρεμαστινός.

Όσο για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή εξακολουθεί να είναι η ίδια από το 2012: Να εφαρμοστεί αυτό που θέλει ο κόσμος, δηλαδή συνεργασία των κομμάτων ώστε να επιτύχουμε καλύτερους όρους από τους δανειστές για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν προέκυψε από τη συγκυβέρνηση δύο κομμάτων.

Στον αντίποδα, είπε, τα δύο αυτά κόμματα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πάλι για νέα περιπέτεια. Δηλαδή, θα έχουμε πάλι εκλογές, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, θα έχουμε νέες εκλογές και θα έχουμε την απλή αναλογική και έδωσε το παράδειγμα της Ισπανίας.

Έφερε, ακόμη, ως παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εστίαση που τον μείωσε το ΠΑΣΟΚ όπως και τους συντελεστές στα νησιά και τις αυξήσεις που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υποσχόμεθα, όμως…λαγούς με πετραχήλια. Υποσχόμεθα γεγονότα. Αυτά που είχαν γίνει και τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια ανατράπηκαν», είπε.

Μάλιστα, κατηγορηματική ήταν η απάντησή του σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την αξιολόγηση: «Θα έρθουν χειρότερες μέρες, το…πόσο χειρότερες θα το μάθουμε και εμείς!», είπε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι θα υπάρχουν εξελίξεις τους προσεχείς έξι μήνες αλλά για εκλογές, εγώ τουλάχιστον δίνω μικρή πιθανότητα», κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.