Ο καθαρισμός των ρεμάτων αρμοδιότητα της Περιφέρειας

Στην Περιφέρεια ανήκει η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων, μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητό Πάλλα.

Ο ίδιος, χθες, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο θέμα για το οποίο, όπως είπε, πολύς λόγος γίνεται τελευταία. Δήλωσε, συγκεκριμένα:
«Χωρίς να θέλω να κάνω μομφή σε κανένα, νομίζω ότι έχουν ευθύνη και ο Δήμος και η Περιφέρεια στον καθαρισμό των ρεμάτων. Να ενημερώσω, όμως, ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις μας και να μην ρίχνουμε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Η ευθύνη από το τελευταίο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερκών που ήρθε, η αρμοδιότητα μέχρι τέλος του 2016 ανήκει στην Περιφέρεια», είπε και επέδειξε τη σχετική εγκύκλιο. Είπε, στη συνέχεια:

«Εμένα, όμως, δεν μ’ ενδιαφέρει ως Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και ως Δήμος ποιος έχει την αρμοδιότητα. Δεν είμαστε δύο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ο Δήμος και η Περιφέρεια, που να προσπαθούμε να βγάλουμε πολιτικά οφέλη, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καθαριστούν τα ρέματα για το καλό του νησιού και να προστατεύσουμε τους δημότες».

Ανέφερε, επίσης ότι, στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επρόκειτο να έρθει για έγκριση η κατανομή πιστώσεων ΣΑΤΑ για την κάλυψη των δράσεων προστασίας του 2016. Σ’ σ’ αυτές έχει συμπεριλάβει τέσσερις κωδικούς που αφορούν στον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλο το νησί. Βέβαια, όπως είπε, οι ενέργειες είναι στοχευμένες σε κάποιες δημοτικές ενότητες και θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτά που επείγουν.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό, ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες με τους Προέδρους και θα εστιάσουν στην Απολακκιά, την Ιαλυσό και την Κρεμαστή».

Ο ίδιος, εξέφρασε την πεποίθηση να τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες και το επόμενο δεκαήμερο να έχουν μπει τα μηχανήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
Ήδη, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων από την οδό Ρόδου-Καμείρου μέχρι το ύψος της Κρεμαστής και από την ε.ο. Ρόδου-Λίνδου, από τα  Ασγούρου μέχρι τα Κολύμπια.

«Πιστεύω ότι, με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και με τον καθαρισμό των ρεμάτων, θα δώσουμε τουλάχιστον μία σιγουριά στον κόσμο ότι κάναμε την προσπάθεια για να μην προκύψει κανένα άσχημο γεγονός», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Όσο αφορά στην πόλη της Ρόδου, ήδη χθες έκανε μία αυτοψία στο ρέμα του Ροδινιού και σ’ εκείνο που πηγαίνει προς το Κορακόνερο. Όπως είπε, αυτά τα δύο χρήζουν καθαρισμού αν και του Ροδινού, με την αυτοψία που έκαναν, διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Αυτό που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να κάνουν, είναι τουλάχιστον να καθαριστεί η κοίτη του ρέματος από την πάνω και την κάτω μεριά. Ωστόσο, αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι η λεκάνη της δ.ε. Πεταλούδων και της Ιαλυσού και εκεί θα ρίξουν το βάρος, μαζί με την Απολακκιά.

Τέλος, ενημέρωσε για τις δράσεις του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και ανέφερε ότι, ήδη, έχουν κάνει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού προστασίας για τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου. Ο διαγωνισμός έχει γίνει, τις επόμενες ημέρες θα γίνει η προμήθεια.

Ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την προμήθεια κάποιου εξοπλισμού (σ.σ. αλυσοπρίονα, θαμνοκοπτικά κτλ.) και έτσι τώρα συγκεντρώνουν προσφορές για να πάνε σε απευθείας ανάθεση ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν και τις εθελοντικές ομάδες με εργαλεία τα οποία χρειάζονται για την κοπή δένδρων, τον καθαρισμό χόρτων και αντλίες νερού σε περίπτωση που έχουμε έκτακτα φαινόμενα.