Κάθειρξη 52 ετών για τη μεταφορά μεταναστών

Συνολική ποινή κάθειρξης 52 ετών και φυλάκιση 2 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 102.500 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 38χρονο Ουκρανό που κατηγορείται για τη μεταφορά 47 προσφύγων και μεταναστών πέρυσι το φθινόπωρο στην Κατταβιά της Ρόδου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 38χρονο για την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς με πλωτό μεταφορικό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, και απόπειρα διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος κατά συναυτουργία και κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο, ενώ τον αθώωσε για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Για τις πράξεις αυτές ο 38χρονος καταδικάστηκε συνολικά σε κάθειρξη 52 ετών και φυλάκιση 2 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 102.500 ευρώ (6 έτη κάθειρξης και 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο και 6 μήνες και 2000 ευρώ για την απόπειρα διευκόλυνσης) χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και 40χρονος Ουκρανός τον οποίο το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο για την απόπειρα διευκόλυνσης επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ την οποία αναστέλλει επί τριετία.

Οι λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο Ουκρανούς μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες τους στις 13 Οκτωβρίου 2015 στις 9.30 το βράδυ και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τέσσερις αλλοδαποί προσέγγισαν την ακτή του Πρασονησίου και αποβίβασαν από τη θαλαμηγό «MY WAY» που κυβερνούσαν, τους 47 μετανάστες. Στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής. Όμως είχε ήδη ενημερωθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και πλωτό σκάφος του μετέβη στην περιοχή, καταδίωξε την θαλαμηγό καταφέρνοντας να την ακινητοποιήσει και να συλληφθούν οι τέσσερις Ουκρανοί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λίνδου.

Οι συλληφθέντες προσήχθησαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η οποία διαχώρισε την δικογραφία για τους δύο Ουκρανούς οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος και προχθές δικάστηκαν στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ενώ τους άλλους δύο συμπατριώτες τους, τους έστειλε στο αυτόφωρο.