Ρόδος: Να παρθούν μέτρα  για να μην έχουμε πλημμύρες

Τη λήψη μέτρων για να αποφευχθούν καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα που ίσως χτυπήσουν το νησί μας, ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος νήσου Ρόδου.

Με αφορμή τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, και τις επιπτώσεις που είχαν ο σύλλογος ζητά την παρέμβαση αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών για να… προλάβουμε τα χειρότερα.
Μάλιστα επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν κλείσει οι πληγές από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2013 με τα θύματα και τις μεγάλες καταστροφές που είχαν σημειωθεί τότε.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκείνη την τραγική μέρα στις 22 Νοεμβρίου ο σταθμός του αεροδρομίου αποτύπωσε θεαματικά στοιχεία για το ύψος της βροχής που έπεσε τα οποία εξηγούν τι ακριβώς έγινε (πίνακας).

Όπως αναφέρεται σε έρευνα με τον τίτλο « Πλημμυρικά φαινόμενα στη ΒΔ Ρόδο» ( 22 Νοεμβρίου 2013) που διενήργησαν Ο Δρ Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας καθώς και ο ΔΡ Μιχάλης Διακάκης γεωλόγος – μηχανικός περιβάλλοντος, από τις 14.40 έως τις 19.10 δηλαδή μέσα σε 4,5 ώρες έπεσαν 79 χιλιοστά βροχής σε σύνολο 104,6 χιλιοστών όλο το μήνα Νοέμβριο.
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος νήσου Ρόδου αναφέρει τα εξής: «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε να εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και στη χώρα μας και που προκαλούν πλημμύρες και άλλες καταστροφές είναι  επιπτώσεις εκτός των άλλων και της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες με μεγάλο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία .

Στη χώρα μας είχαμε ήδη για φέτος τις πρώτες πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα  οποία είναι μια προειδοποίηση και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Ρόδο ακόμα θρηνούμε τα θύματα της πλημμύρας του Νοεμβρίου 2013.  Η προετοιμασία λοιπόν για ανάλογες περιστάσεις είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ζητάει από τους αρμόδιους φορείς, ΔΕΥΑΡ, Δήμο Ρόδου, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων ή συναρμοδιοτήτων τους προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή καταστροφών  από πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που πιθανόν να εκδηλωθούν φέτος.

• Εντός του αστικού χώρου καθαρισμός φρεατίων  απορροής ομβρίων υδάτων. Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και υλικών (φύλλα, σκουπίδια, φερτά υλικά κλπ)
• Άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ( Τοπικό Δήμου Ρόδου και Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου)  και εκπόνηση σχεδίου για την πρόληψη φυσικών καταστροφών από πλημμύρες.
• Σχολαστικός έλεγχος και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων ειδικά στις περιοχές που  έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Ολοκλήρωση όσων έργων τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων για αποκατάσταση της φυσικής τους ροής με το βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο.

• Ενημέρωση του κοινού με αποτελεσματικό τρόπο για τη λήψη μέτρων πρόληψης και την αποφυγή έκθεσης σε κίνδυνο.
• Σήμανση των επικίνδυνων σημείων σε ρέματα και ποταμούς.
• Εντοπισμός περιοχών όπου είναι απαραίτητη η εκτέλεση τεχνικών έργων για την προστασία τους.  
• Καθορισμός ομάδων επιφυλακής και διαρκούς επικοινωνίας με μέσα μαζικής ενημέρωσης τις ημέρες που αναμένονται ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.
Τα μέτρα αυτά χωρίς να αποτελούν ένα εξαντλητικό κατάλογο ενεργειών, τις οποίες άλλωστε γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιοι, μπορούν να σώσουν ακόμα και ζωές. Φυσικά πρέπει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι υποδομές και τα δίκτυα να σχεδιαστούν  ή να επανασχεδιαστούν με βάση τις νέα εποχή στην οποία εισερχόμαστε με ραγδαίους ρυθμούς, την εποχή δηλαδή της Κλιματικής Αλλαγής».