Πολλά τα ανοικτά θέματα που απασχολούν το δήμο

Στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, σε ορισμένα από τα «καυτά» μέτωπα που έχει ανοιχτά ο Δήμος της Ρόδου αυτό το διάστημα, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, έπειτα από αίτημα της μειοψηφίας.

Τα θέματα έθεσε, στο στάδιο της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Χατζής Χατζηευθυμίου ο οποίος είπε συγκεκριμένα ότι θα περίμενε από τον Δήμαρχο, κατά την ενημέρωση που έκανε, να κάνει αναφορά σε θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως σε αυτό των Αγίων Αποστόλων, στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου αλλά και τι γίνεται με το θέμα των ΡΟΜΑ. Απαντώντας ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τα παρακάτω:

Για τους Αγίους Αποστόλους
Κεντρικό σχέδιο για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων εκπονεί η Δημοτική Αρχή, το οποίο θα έρθει για συζήτηση στο δ.σ. Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, ο Δήμαρχος, κατά την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος βρήκε ευήκοα ώτα στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την αναβάθμιση της περιοχής.

Έτσι, σχετικά με τις παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν, είναι έτοιμη η εισήγηση για να γίνει η διαδικασία μίσθωσης ή να παραχωρηθεί στο Σύλλογο ΑμΕΑ το καφενείο και ένα γραφείο δίπλα, μετά από σχετικό αίτημά τους για να γίνει εκεί μία δομή δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, για το ένα τμήμα της παιδικής χαράς που ήταν στο Ακταίον οι Τ.Υ. ετοιμάζουν ένα σχέδιο για το πού θα τοποθετηθεί στους Αγίους Αποστόλους. Ακόμη, θα επισκευαστούν τα γήπεδα που είχαν παραχωρήσει στη «Ρόδο», ενώ κάποιοι χώροι που βρίσκονται στην επέκταση των λαϊκών κατοικιών, που ανήκαν στον ΟΑΕΔ, θα αξιοποιηθούν για τη στέγαση Σωματείων. Όπως είπε, γίνεται μία προσπάθεια Δήμου και Περιφέρειας, μέσα από πόρους της τελευταίας, να δουν πώς μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους χώρους που βρίσκονται βόρεια και είναι κατεστραμμένοι και οι οποίοι προορίζονταν για τη δημιουργία της λαϊκής καθώς και την αξιοποίηση ενός γηπέδου στην ίδια περιοχή.

Για τους ΡΟΜΑ
«Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ότι πέρυσι στις 30 Αυγούστου το δ.σ. χωροθέτησε και τη θέση αυτή…«δεν την εφηύρε ο Δήμαρχος, ούτε το δ.σ. αλλά προέκυψε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, από συγκεκριμένη, νόμιμα συσταθείσα, επιτροπή, το ακίνητο υποδείχθηκε από την ΚΥΔ ως ακίνητο του δημοσίου, συγκεκριμένης έκτασης», όπως είπε. Από εκεί και πέρα, αφού τελείωσαν οι ενστάσεις στα Διοικητικά δικαστήρια και οι προσφυγές στην Επιτροπή της Αποκεντρωμένης, ο Δήμος βρισκόταν σε στάση αναμονής. Ο ίδιος, όπως είπε, πίεζε τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης κ. Νίκο Θεοδωρίδη για να τρέξουν τις διαδικασίες και να προχωρήσει η χωροθέτηση αυτή και εάν δεν προκρινόταν η συγκεκριμένη θέση τότε να φροντίσει να υποδείξει άλλη η Αποκεντρωμένη.

Προχώρησαν, λοιπόν, οι διαδικασίες στη συγκεκριμένη έκταση, το Δασαρχείο είπε ότι μέρος της έκτασης των 25 στρεμμάτων εμπίπτει στη δασική νομοθεσία και αυτοί είναι οι αρμόδιοι αλλά ο Δήμος πήρε ένα σχεδιάγραμμα από την ΚΥΔ που έλεγε ότι ήταν 23 στρέμματα αυτή η συγκεκριμένη κτηματομερίδα.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο χώρο της Επιτροπής άτυπα, παραμονή του Σταυρού, και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τον κ. Θεοδωρίδη που, όπως είπε, και αυτός επί θητείας του θέλει να δώσει λύση της στέγασης των ΡΟΜΑ, «ένα καυτό θέμα, μία καυτή πατάτα που έκαιγε είκοσι χρόνια, που δεν φοβηθήκαμε να βάλουμε τα χέρια μας μέσα στη φωτιά και να την πιάσουμε και στο μέρος που είχαμε αρμοδιότητα την προχωρήσαμε. Και εδώ που είναι αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών, συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσει αυτό το θέμα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι, την περασμένη εβδομάδα, ήρθε έγγραφο από τη Διαχειριστική Αρχή για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ΡΟΜΑ και έγινε πολυσέλιδη έκθεση με το ιστορικό τους εδώ η οποία υποβλήθηκε και πάλι για να προχωρήσει η διαδικασία του επιχειρησιακού για ν’ ανοίξει το θέμα της ενσωμάτωσης, της εκπαίδευσης και της εξεύρεσης στέγης για τους ΡΟΜΑ αφού η μετεγκατάσταση είναι καθαρά προσωρινό, επανέλαβε. Μάλιστα, η συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το παλαιό νοσοκομείο
Ως…στάβλο του Αυγείου χαρακτήρισε ο Δήμαρχος το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου που είπε ότι παραμένει το θέμα του τι θα γίνει με αυτό και ανέφερε ότι χρειάζεται μία ξεχωριστή συνεδρίαση του δ.σ. πολλές κυβερνήσεις πέρασαν, πολλές αποφάσεις ελήφθησαν αλλά το παλιό νοσοκομείο ρημάζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις ενώ θύμισε ότι είχε πει ότι δεν έχει προβλεφθεί να γίνει hot-spot στη Ρόδο αλλά ο Δήμος συντάσσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο αφού δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με το μεταναστευτικό μιας και έχουν αυξηθεί οι ροές. Επανέλαβε ότι είπε τη σκέψη του για μία δομή φιλοξενίας τριάντα ασυνόδευτων ανηλίκων ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε και κάποια ποσά για να αξιοποιήσουμε και το κτίριο.

Πάντως, παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Χατζηευθυμίου είπε ότι ο Δήμαρχος, με πολλή προσοχή, προσπάθησε να απαντήσει αλλά χωρίς να δίνει επί της ουσίας απαντήσεις. Συγκεκριμένα, επανέλαβε για τους ΡΟΜΑ δεν υφίσταται καταυλισμός στη Ρόδο. Για τους Αγίους Αποστόλους χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα και τόνισε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει στη βάση του πώς να βγει η περιοχή από το γκέτο. Για το παλαιό νοσοκομείο ζήτησε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκατασταθούν μετανάστες ή οποιοιδήποτε άλλοι στην καρδιά της πόλης.

Για το κυκλοφοριακό
Επίσης στο στάδιο της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, θύμισε ότι είχε ζητήσει να έρθει στο δ.σ. η κυκλοφοριακή μελέτη, η τελευταία που είχε συνταχθεί, παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες ενστάσεις γι’ αυτήν. Και είπε, χαρακτηριστικά:
«Σήμερα, πρέπει να τη δούμε γιατί η κατάσταση στην πόλη είναι…μη βιώσιμη»!

Απαντώντας, λοιπόν, ο Δήμαρχος είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την ερχόμενη Δευτέρα θα κάνουν μετρήσεις στο κυκλοφοριακό φορτίο σε κρίσιμα σημεία και το θέμα αυτό, του κυκλοφοριακού δηλαδή, θα έρθει αμέσως μετά στο δ.σ.
Είπε, ακόμη, ότι η κυκλοφοριακή ρύθμιση πέριξ της Μεσαιωνικής Πόλης που πρέπει να γίνει για την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου θα δίνει κάποιο «μπούσουλα».

Για το νέο θεσμικό πλαίσιο
Απόφαση να ζητήσει την αναστολή του νόμου 4412 μέχρι εκδόσεως των Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων επειδή συζητείται και σε επίπεδο ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, για να μην έχει η Κεντρική Διοίκηση δεμένους «χειροπόδαρα» τους Δήμους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτα, έλαβε προχθές το δ.σ.

Το θέμα έθεσε προχθές, στην έναρξη της συνεδρίασης, τόσο ο Δήμαρχος, με αφορμή το νέο διαγωνισμό για τους ιδιώτες στην καθαριότητα μαζί με το ΚΔΑΥ που δεν προχωράει επειδή περιμένουν να δουν τις διατάξεις του νόμου αυτού, όσο και ο κ. Υψηλάντης ο οποίος και κατέθεσε την πρόταση να αιτηθούν την αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι την έκδοση όλων εκείνων των συνοδευτικών νομικών κειμένων.