Στη ΔΕΡΜΑΕ παραχωρούνται τα ξενοδοχεία στον Προφήτη Ηλία

Η συντήρηση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία και η αξιοποίησή του, μπαίνει τώρα επιτακτικά για τη Δημοτική Αρχή, μετά τη λύση της μίσθωσης ανάμεσα στο Δήμο Ρόδου και την «Έλαφος Ξενοδοχειακή ΕΠΕ» και την παραχώρησή του στη ΔΕΡΜΑΕ, όπως αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, προχθές το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο.

Την εισήγηση έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης , σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, η οποία εισηγήθηκε την αποδοχή της λύσης της μίσθωσης από τις 30 του τρέχοντος μηνός και την απευθείας εκμίσθωση των ακινήτων που συγκροτούν το μισθίο καθώς και των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων του Προφήτη Ηλία στη ΔΕΡΜΑΕ.

Μιλώντας για το  θέμα αυτό ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέλημα του Δήμου είναι η συντήρηση των κτιρίων. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις προσπάθειες της Επιχείρησης που το εκμεταλλεύεται τα τελευταία χρόνια η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί με το τόσο βαρύ μίσθωμα ενώ ούτε η επιδότηση που ζήτησε εγκρίθηκε και γι’ αυτό ζητά να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι στο Δήμο εστάλη από τον Ιούνιο εξώδικη πρόσκληση από την Εταιρία.

Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτησή της και ν’ αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων η ΔΕΡΜΑΕ ενώ η όποια αξιοποίησή τους θα φέρει επιπλέον έσοδα σ’ αυτήν αφού θα προχωρήσει στη διαδικασία της εκ νέου μίσθωσής τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ανέφερε ότι, δυστυχώς, όταν υπεγράφη η σύμβαση δεν ήταν με όρους που να διασφαλίζουν το Δήμο αφού δινόταν το δικαίωμα στους μισθωτές να λύσουν τη σύμβαση όποτε επιθυμούν. Είπε και εκείνος ότι δεν μπορούν να μην αποδεχθούν τη λύση της μίσθωσης, εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από τη ΔΕΡΜΑΕ, όχι ως ξενοδοχείο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δίνουν στη ΔΕΡΜΑΕ πάγια περιουσιακά στοιχεία υπό ερήμωση, είπε ότι δεν έχει αντίρρηση αλλά ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον μισθωτή, για να γίνει βιώσιμη η επιχείρηση πρέπει να γίνει επένδυση ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ!

«Η ουσία είναι ότι αποτελεί ένα τοπόσημο αυτού του νησιού», είπε ακόμη και τόνισε ότι από μόνη της η ΔΕΡΜΑΕ δεν θα τα καταφέρει. Η πρόταση που έκανε είναι να κρατήσει τα ακίνητα ο Δήμος και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κονδύλια για τη συντήρησή τους.
Πάντως, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η ΔΕΡΜΑΕ έχει εκπονήσει τεχνικοοικονομική έκθεση και μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη μίσθωσή τους  αφού ως Εταιρία έχει μεγαλύτερη ευχέρεια από το Δήμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μονόδρομος να παραχωρηθούν τα κτίρια στη ΔΕΡΜΑΕ και να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία αφού το ακίνητο πρέπει να μείνει “ζωντανό”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιάννης Κούρτης, είπε ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε μελέτες βιωσιμότητας του ξενοδοχείου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν την επιχείρηση και να βγάζει κέρδη.

Τελικά, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία αφού ο κ. Στάγκας και ο κ. Υψηλάντης ψήφισαν «παρών». Σημειώνεται ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Για τη «Ροδιακή Έπαυλη»
Εν τω μεταξύ, συνεννόηση σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τη διαμεσολάβηση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας, γίνεται για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά προχθές ο Δήμαρχος.

Όπως είπε, αυτό γίνεται για να μην περιμένουμε την ΕΤΑΔ και να κλείσει δια παντός το  θέμα. Δήλωσε, πάντως, χαρακτηριστικά: «Σε καμία περίπτωση δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, ν’ αφήσουμε ακίνητο να ερημώσει μέχρι να μας παραχωρηθεί».

Επιστολή στους Υπουργούς
Τέλος, όπως έκανε γνωστό προχθές το βράδυ ο Δήμαρχος, έχει ετοιμάσει επιστολή που απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, πριν από τη σύσταση του περίφημου υπερταμείου, σε μία έσχατη προσπάθεια, για την οποία ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου και του δ.σ.

Σ’ αυτήν περιγράφει το ιστορικό του πώς είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Μανδρακίου επί Δημαρχίας του κ. Χατζηευθυμίου, η εξέλιξη επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά, η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο περιήλθε, επιχειρηματολογεί ότι ήδη ο Δήμος είχε χάσει 1 εκατομμύριο ευρώ αν είχε γίνει ο διαγωνισμός αφού το μίσθωμα τότε ήταν 300 χιλιάδες ευρώ βάση ετησίως και δεν έχουμε μαρίνα.

Αυτό, όμως, το συνδυάζει και με την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς γι’ αυτό και ανέθεσε στη νομική υπηρεσία να ετοιμάσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά το συσχετίζει και με το θέμα του Εθνικού Θεάτρου και την πολιτιστική πρωτεύουσα.
Η αίσθησή του είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών και αν η μαρίνα αποδεσμευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ, να συνδυαστεί με τη Νέα Αγορά και θα μπορούσε αντισταθμιστικά να φτιαχτεί και το Εθνικό Θέατρο.  Την επιστολή θα τη θέσει υπόψη και των επικεφαλής της μειοψηφίας ενώ θα την κοινοποιήσει στους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη.