Ομόφωνα ψηφίστηκε το σχέδιο της Ρόδου για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ομόφωνα, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, το σχέδιο πολιτιστικής στρατηγικής της Ρόδου, σε σχέση με τη διεκδίκηση  του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, καταρχήν ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις σημαντικές ημερομηνίες μέχρι την ημέρα της επιλογής και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου θα πρέπει η Ρόδος να καταθέσει την αίτηση υποψηφιότητάς της (pidbook) στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 7 Νοεμβρίου θα έρθουν εδώ (σ.σ. όπως και στις άλλες δύο πόλεις) οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, στις 10 Νοεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση της κάθε μίας από τις τρεις υποψήφιες πόλεις (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι οι άλλες δύο είναι η Καλαμάτα και η Ελευσίνα) στο Υπουργείο και την επόμενη ημέρα, στις 11 του ίδιου μήνα, θα γίνει πια η επιλογή.

Αναλύοντας το σχέδιο του Δήμου για την πολιτιστική στρατηγική, ο Αντιδήμαρχος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αυτό έχει να κάνει με τη στρατηγική της Ρόδου για την επόμενη δεκαετία, είπε ότι είναι ένα δυναμικό κείμενο που λέει πολλά σε λίγα λόγια, παρουσιάζει δηλαδή ένα αναπτυξιακό σχέδιο της πόλης.

Σημειώνεται ότι την άλλη εβδομάδα θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. για να εγκρίνει το pidbook της Ρόδου, που πάντως σε αυτή τη φάση δεν είναι δημοσιοποιήσιμο.

Από πλευράς μειοψηφίας του δ.σ. ο Αντιπρόεδρος κ. Στέργος Στάγκας, ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας λόγω απουσίας του κ. Στράτου Καρίκη, είπε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για το νησί, ζήτησε να αναδειχθεί η ιστορία των χιλιάδων ετών που έχει η Ρόδος και να ενταχθούν αυτά που είπε στην πρόταση.

Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε ότι έχει κάποιες αντιρρήσεις αφού αυτό έχει να κάνει με το τι θέλουμε για την πολιτιστική μας ταυτότητα στο μέλλον.

Τελικά, όμως, όλοι αναγνώρισαν τη σημασία του θέματος αυτού για τη Ρόδο και το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα (σ.σ. απουσίαζε ο επικεφαλής της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος).