Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1288 ΦΟΡΕΣ

Ελιόψωμα
• 1/2 κιλό ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
• 1/4 κιλού ελιές ζούπες (βλ. συνταγή)
• ελάχιστο αλάτι
• σουσάμι
• ασκινόκαρπος (καρπός από σχινάρι)
• μαυροσήσαμο

Ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδι ζυμάρι (βλ. συνταγή) χρησιμοποιώντας μόνο 1/2 κιλό από το αλεύρι. Την επομένη ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας στη ζύμη το λάδι και το κρεμμύδι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε έτσι ώστε να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη, προσέχοντας όμως να μη λιώσουν.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και την πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά ψωμιά, σε μέγεθος περίπου ενός πιάτου του τσαγιού. Ρίχνουμε από πάνω ασπρισμένο σουσάμι και –προαιρετικά ασκινόκαρπο και λίγο μαυροσήσαμο (μελάθι). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο. Παραλλαγή: Πριν προσθέσουμε τις ελιές κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και κάθε κομμάτι το μοιράζουμε σε δύο μέρη -όχι ίσα μεταξύ τους. Το μικρότερο από τα μέρη που κόψαμε το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και βάζουμε επάνω του λίγες ελιές. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και το δεύτερο -το μεγαλύτερο-κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε με αυτό το κομμάτι πάνω στο οποίο έχουμε βάλει τις ελιές. Κλείνουμε γύρω γύρω πιέζοντας με τα δάχτυλα μας φροντίζοντας να του δώσουμε το σχήμα στρογγυλού ψωμιού και ψήνουμε στο φούρνο.
Σημείωση: Αν μας είναι δύσκολο να ζυμώσουμε μόνοι μας μπορούμε να ζητήσουμε ζυμάρι από το φούρνο της γειτονιάς μας και να προσθέσουμε σε αυτό τις ελιές.

Σησαμωτά ψωμιά
• 5 κιλά αλεύρι σταρένιο (ή λευκό, ή μισό μισό)
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 20 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
• 2 κουταλιές κανέλα
• 2 φακελάκια μαστίχα, λίγο αλάτι
• 1/2 κιλό σουσάμι

Ζυμώνουμε όπως στο κοινό ψωμί (βλ. συνταγή) αλλά πριν αρχίσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι τη ζάχαρη και τα μυρωδικά κοπανισμένα στο γουδί. Πριν το πλάσιμο τυλίγουμε τα ψωμιά σε μπόλικο ασπρισμένο σουσάμι και τους δίνουμε διάφορα σχήματα και μεγέθη (κουλούρες, στρογγυλά, φραντζόλες κ.λπ.). Τα αφήνουμε να ανέβουν και τα ψήνουμε όπως το ψωμί.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές