Κάθειρξη 10 ετών σε Αλβανό για διακίνηση ναρκωτικών

Ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 34χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος είναι φυγόδικος και φέρεται ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που είχε εξιχνιαστεί το 2008 στο νησί μας.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου το οποίο ωστόσο εκδίκασε κανονικά την υπόθεση ως να είναι παρών ο κατηγορούμενος τον οποίο και έκρινε αθώο για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (με τη μορφή της αγοράς και κατοχής) από μη τοξικομανή επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση του 34χρονου Αλβανού που θεωρείται φυγόδικος επρόκειτο να εξεταστεί τον Μάρτιο του 2015 από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων, όμως τελικά λόγω αναρμοδιότητας η δίκη παραπέμφθηκε να γίνει στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Ο Αλβανός μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεση τους, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις Αλβανοί ηλικίας τότε 27 ετών (ο φυγόδικος), 23 και 31 ετών (οι υπόλοιποι) είχαν συγκροτήσει ομάδα με σκοπό τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών σε τοξικομανείς της Ρόδου.

Έτσι οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο 31χρονος  μέσα στο οποίο εντόπισαν ένα γραμμάριο κοκαΐνης, ενώ εκεί βρίσκονταν και οι άλλοι δύο συμπατριώτες του. Στη συνέχεια η έρευνα των αστυνομικών επεκτάθηκε και στο σπίτι του 34χρονου Αλβανού στη Κρεμαστή όπου βρέθηκαν οι σημαντικές ποσότητες των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 29 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 115 γραμμαρίων, 9 αυτοσχέδιες ισοβαρείς συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους 47 γραμμαρίων και 3 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 720 γραμ. όλες – σύμφωνα με την αστυνομία- έτοιμες για εμπορία.

Επίσης βρέθηκαν και 8 κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούσαν στις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και τα χρηματικά ποσά των 450 ευρώ που κατείχε ο 34χρονος και των 290 ευρώ που κατείχε ο 23χρονος συμπατριώτης του. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με την αστυνομία προέρχονται από παράνομες συναλλαγές ναρκωτικών.

Ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση ως προς αυτά που τους βαραίνουν.

 Πιο συγκεκριμένα, ο 34χρονος Αλβανός μεταξύ άλλων είχε ισχυριστεί ότι ο ίδιος έλειπε για περίπου 2 μήνες στη Καλαμάτα και επέστρεψε μόλις 5 ημέρες πριν τη σύλληψη του, καθώς η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν θα λειτουργούσε τον Μάρτιο του 2008.

Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι ουδεμία σχέση έχει με τα ναρκωτικά και σίγουρα δεν είναι δικά του αλλά ούτε μπορεί και να γνωρίζει το τι γινόταν σε ένα χώρο που απλώς ο 34χρονος φιλοξενούνταν.

Από τη πλευρά του ο 23χρονος αλλοδαπός στην απολογία του τόνισε ότι γνωρίστηκε με τον 34χρονο συγκατηγορούμενο του στο πλαίσιο της επιπλέον εργασίας που κάνει μία φορά την εβδομάδα σε επιχείρηση στη περιοχή της Κρεμαστής.

Ο ίδιος επεσήμανε πως πέρα της επαγγελματικής τους συνεργασίας δεν είχαν καμία άλλη σχέση και πως την ημέρα της σύλληψης τους, τον βρήκε στο δρόμο και απλώς θέλησε να τον εξυπηρετήσει μεταφέροντας τον- όπως του ζήτησε – στη πόλη της Ρόδου.

«Μία εξυπηρέτηση μεταφοράς έκανα και βρέθηκα άγρια κακοποιημένος και κρατούμενος για πράξεις που ουδέποτε διανοήθηκα να κάνω» είχε πει χαρακτηριστικά ο 23χρονος, προσθέτοντας ότι όχι απλώς δεν ήξερε κάτι για τα ναρκωτικά αλλά ούτε και που ήταν καν το σπίτι του συγκατηγορούμενου του. Πάντως ο 23χρονος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του 34χρονου ότι είχε φύγει για να δουλέψει στη Καλαμάτα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος σε ότι αφορά τον 31χρονο και αυτός είχε αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται, όμως είχε αποδεχτεί την ποσότητα τους ενός γραμμαρίου κοκαΐνης που εντοπίστηκε στο δωμάτιο όπου διέμενε, την οποία όπως είπε την είχε αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του τότε Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αντώνη Παπαματθαίου ο 34χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ενώ οι άλλοι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας. Λίγο καιρό αργότερα και ο 34χρονος αφήνεται ελεύθερος (με βούλευμα) με περιοριστικούς όρους.

Τον Φεβρουάριο του 2009  η υπόθεση εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την οποία όμως δεν εμφανίζεται ο 34χρονος. Έτσι το δικαστήριο αποφασίζει την σύλληψη και κράτηση του 34χρονου Αλβανού, ενώ κρίνει ένοχο αλλά ατιμώρητο ως τοξικομανή για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση τον 31χρονο και αθώο τον 23χρονο.