Συνεχίζεται αδιαλείπτως το  “ξεζούμισμα” της Δωδεκανήσου

Συνεχίζουν σταθερά και αδιαλείπτως οι δωδεκανήσιοι να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

Και την χρηματοδοτούν, χωρίς να έχουν την ανταποδοτικότητα που θα όφειλε να εφαρμόζει η πολιτεία, αφού τα νησιά μας τα θεωρεί ως περιοχές ...δεύτερης διαλογής!

Όπως πράγματι προκύπτει από τα στοιχεία είσπραξης του ΦΠΑ που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών το “ξεζούμισμα” συνεχίστηκε σταθερά.

Σε σύνολο 83 εκατομμυρίων που εισπράχθηκαν τον Αύγουστο από τον ΦΠΑ τα 16,8 εισπράχθηκαν από Ρόδο και Κω!

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε σύνολο 392 εκατομμυρίων ΦΠΑ που εισπράχθηκε από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας τα 51 εισπράχθηκαν από Ρόδο και Κω! Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δείχνουν το μέγεθος της τοπικής οικονομίας κυρίως όμως στην συνεισφορά των κατοίκων αυτού του τόπου στον εθνικό κουρβανά.

Και ενώ λόγω αυτής της προσφοράς, που είναι διαχρονική θα έπρεπε να μας έχουν στα όπα-όπα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο σε βαθμό που δημιουργείται η εντύπωση στους κατοίκους της Δωδεκανήσου, ότι το κεντρικό κράτος τις τελευταίες δεκαετίες μας συμπεριφέρεται ως αποικία.

Όπως έχει επισημανθεί κι άλλες φορές οι Δωδεκανήσιοι καλούνται να πληρώσουν υπερβολικό τίμημα και στην εποχή της κρίσης αλλά και πριν από αυτή, με δυσανάλογους φόρους και τέλη, σε σχέση με τον πληθυσμό και κυρίως χωρίς ανταποδοτικότητα.  Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μόνο για ΕΝΦΙΑ φέτος έχουν κληθεί να καταβάλουν 58 εκατομμύρια ευρώ!

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΦΠΑ
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του ΦΠΑ τον Αύγουστο τα οποία υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού ενώ στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος η υπερκάλυψη του στόχου έφθασε το 3,01%.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σημαντική αύξησή τους στα νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο ως αποτέλεσμα των εντατικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανικό της ΓΓΔΕ.

Τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι χαρακτηριστικά για τις επιδόσεις στις εισπράξεις του ΦΠΑ στα νησιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μύκονο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο υπερέβησαν κατά 170,1% τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρόδο είναι 165,6% και στη Σαντορίνη 114,4%. Στη Ζάκυνθο η υπέρβαση των εσόδων του ΦΠΑ από τον στόχο ανήλθε σε 91,2%, στην Κέρκυρα 78,6%, στα Χανιά 53,7% , και στο Ηράκλειο 51,7%.

Το σύνολο των εσόδων από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο παρουσίασε υπέρβαση 9,91% από τον μηνιαίο στόχο. Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η πορεία του συνόλου των εσόδων του δημοσίου τον ίδιο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγράφηκε και στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν τον μήνα αυτόν υπέρβαση από τον στόχο παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.