Πυρ και μανία ο περιφερειάρχης με το ωράριο για τα κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο

Την αγανάκτησή του για το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί η πλοηγική υπηρεσία στο λιμάνι της Ρόδου, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα.

Το θέμα ανέδειξε η «Ρ» και αφορούσε το κρουαζιερόπλοιο Carnival Vista το οποίο δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί στην αναχώρησή του λόγω… ωραρίου της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για το θέμα ενώ βρισκόταν εκτός Ρόδου και χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε την είδηση… απίστευτη.
«Απίστευτη για έναν τόπο που ζει από τον τουρισμό, άλλοτε ναυαρχίδα της κρουαζιέρας να διώχνει ένα κρουαζιερόπλοιο, γιατί δεν υπήρχε σκάφος να φέρει πίσω τον πιλότο στις 7 και όχι στις 6.30. Γιατί το ωράριο ήταν μέχρι τις 6.30 και το σκάφος έφευγε στις 7» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Ο περιφερειάρχης φανερά ενοχλημένος στηλίτευσε τις ξεπερασμένες τακτικές που εφαρμόζονται σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός, κάνοντας λόγο για φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν.
«Αυτή η χώρα με αυτές τις λογικές και αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές είναι μία χώρα που θα πτωχεύσει με πολύ μεγάλο θόρυβο και θα αφήσει δυστυχισμένο όλο το λαό της. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα πατάξουμε όπου τα βρούμε. Και αυτοί που ασκούν διοίκηση σε τομείς που εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα πρέπει σήμερα να ηγούνται ενός ανένδοτου, ο οποίος πρέπει να είναι όσο πιο σκληρός γίνεται.

Είναι ανεπίτρεπτο, ανήθικο και απαράδεκτο το νησί που έφερε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, η Ρόδος, να πνίγεται σε μία κουταλιά νερό στο μισάωρο του πλοηγού ή του πιλότου… Είναι ανεύθυνη και ανερμάτιστη συμπεριφορά αυτή απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο λαός. Σε μία περίοδο που παρά τα μεγάλα προβλήματα φαίνεται η τουριστική περίοδος να κρατά».

Πάντως ο περιφερειάρχης υπογράμμισε χτες ότι η τουριστική περίοδος εξελίσσεται ικανοποιητικά στη Ρόδο λέγοντας τα εξής: «Και ο Σεπτέμβριος έχει μία εξαιρετική πορεία ενώ τα μηνύματα και για τον Οκτώβριο είναι πάρα πολύ καλά. Να δουλέψουμε όλοι με σοβαρότητα να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο που υποφέρει».
Όπως είχε γράψει η «Ρ» το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο με 4.000 τουρίστες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 7 το απόγευμα αλλά η πλοηγική υπηρεσία, έχοντας δεδομένο ότι η βάρδια λήγει στις 6.30, έκανε σαφές τόσο στον καπετάνιο του όσο και στον τουριστικό πράκτορα ότι θα πρέπει να φύγει στις 6.30 διαφορετικά δεν θα υπήρχε σκάφος για να επιστρέψει πίσω ο πιλότος.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι ο απόπλους είναι καθορισμένος για τις 7μ.μ.», απάντησε ο καπετάνιος του Carnival Vista που αρνήθηκε να αποπλεύσει νωρίτερα με δεδομένο μάλιστα ότι τουλάχιστον 90 επιβάτες του κρουαζιεροπλοίου δεν είχαν επιστρέψει στο πλοίο.
Παρά τις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν  δεν κατέστη δυνατό να “πειστεί” η πλοηγική υπηρεσία να παραβιάσει για μισή-μία ώρα το ωράριο λειτουργίας της, πράγμα που δυστυχώς έχει συμβεί και άλλες φορές στη διάρκεια της φετινής περιόδου σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

(Σημειωτέον ότι οι πιλότοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δουλέψουν και πέρα του ωραρίου 6.30 π.μ.-6.30 μ.μ. όμως δεν μπορούν να κινηθούν μόνοι τους, αφού σύμφωνα με τη διαδικασία πρέπει να πάνε στο πλοίο με την πλοηγίδα και να επιστρέψουν με αυτή).
Τελικά το Carnival Vista απέπλευσε στην προγραμματισμένη του ώρα στις 7μ.μ. με τις οδηγίες που έδωσε από τη στεριά ο πιλότος στον καπετάνιο και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα ρεζιλίκια.