Κάθειρξη 50 ετών σε 70χρονο Τούρκο για μεταφορά προσφύγων

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε αλλοδαπούς διακινητές για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλλε προχθές συνολική ποινή κάθειρξης 50 ετών (θα εκτίσει βάσει νομοθεσίας 25 χρόνια) και χρηματικό πρόστιμο 115.000 ευρώ σε 70χρονο Τούρκο ο οποίος είχε  συλληφθεί από κομάντος του λιμενικού σώματος να μεταφέρει στο Φαρμακονήσι 20 λαθρομετανάστες.

Αν και η υπόθεση εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό, ο Τούρκος κατηγορούμενος δεν κατάφερε να μειώσει ούτε μέρα από την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί. Ειδικότερα το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή συνολική ποινή κάθειρξης 50 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 115.000 ευρώ.

Ο 70χρονος είχε συλληφθεί από λιμενικούς τα ξημερώματα στις 13 Απριλίου 2013 όταν με φουσκωτό σκάφος μετέφερε από την περιοχή «Δίδυμα» της Τουρκίας στις ακτές του Φαρμακονησίου 20 άτομα Συριακής καταγωγής.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε η κ. Ανθούλα Καραολάνη.

Το ίδιο δικαστήριο έκρινε ένοχο και 27χρονο από την Γεωργία ο οποίος είχε συλληφθεί για την μεταφορά 10 αλλοδαπών τον Ιανουάριο του 2013 στη Σύμη.

Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 47.000 ευρώ στον 27χρονο Γεωργιανό, δηλαδή 8 έτη κάθειρξης και 20.000 χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο. Και αυτή η υπόθεση εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό καθώς ο κατηγορούμενος τον Μάιο του 2013 είχε ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 28 ετών και χρηματικό πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Συνήγορος υπεράσπισης της υπόθεσης παραστάθηκε η κ. Χρυσή Χρυσοχού.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν απογευματινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο γενόμενης περιπολίας Ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σύμης, εντοπίστηκε φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος, μήκους περίπου πέντε (05) μέτρων, ονόματι «ESENAY» σημαίας Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν έντεκα (11) αλλοδαποί (8 άντρες και 3 γυναίκες) εκ των οποίων ο ένας ήταν ο 27χρονος χειριστής/διακινητής του σκάφους. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς και πιθανής μηχανικής βλάβης,  προκλήθηκε  εισροή υδάτων στο «ESENAY», το οποίο άρχισε να βυθίζεται.

Άμεσα τα μέλη του πληρώματος του Ναυαγοσωστικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή ενός ακόμη πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο είχε καταπλεύσει στην περιοχή, προέβησαν στην περισυλλογή των επιβαινόντων από τη θάλασσα, ενώ το ταχύπλοο σκάφος βυθίστηκε.

Το Ναυαγοσωστικό με τους έντεκα (11) αλλοδαπούς, καλά στην υγεία τους, οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τις απέναντι τουρκικές ακτές, κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που έγινε κατά την αυτόφωρη διαδικασία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, συνελήφθη ο 27χρονος διακινητής,  σε βάρος του ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.