Ευχαριστίες από Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία για το φόρο τιμής στους νεκρούς του Oscar

Τον δήμαρχο της Ιρλανδικής πόλης Limerick δέχτηκε το πρωί (Παρασκευή) ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, σε μια εγκάρδια συνάντηση, παρουσία εκπροσώπων της Ιρλανδικής πρεσβείας.

Ο Ιρλανδός δήμαρχος κ. Kieran O΄ Hanlon, βρίσκεται στο νησί με αφορμή την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας από το Δήμο Ρόδου, στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς, στο εστιατόριο Oscar το 1972.

Μαζί του βρίσκονται συγγενείς των θυμάτων ενώ ο πρέσβης της Σουηδίας καθώς και αντιπροσωπεία από τη Δανία, αλλά και συγγενείς των 33 θυμάτων του Oscar, θα παρευρεθούν στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Χαρίτου (100 Χουρμαδιές).

Ο Ιρλανδός δήμαρχος δήλωσε πολύ συγκινημένος και ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδιάκο, που σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τουριστικό τοπίο πραγματοποιεί εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών και να υποδεχτεί τους συγγενείς τους.

«Αυτό δείχνει τον πολιτισμό της Ρόδου. Και εμείς πριν μερικά χρόνια είχαμε και στην πόλη μας μία τρομερή πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους. Η εκδήλωση δημιουργεί δεσμούς φιλίας στις δύο πόλεις οι οποίες έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην ιστορία και την πορεία τους».

 

 

Ο κ. Χατζηδιάκος, εξέφρασε την βαθιά του λύπη για το θλιβερό γεγονός που  έλαβε χώρα 44 χρόνια πριν στη Ρόδο, τόνισε ωστόσο ότι αποτέλεσε την αιτία για να παρθούν πρόσθετα μέτρα, και να ψηφιστούν νέοι κανονισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εκείνη την περίοδο.

«Η Ρόδος είναι ο πιο ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες της» ουδέποτε άλλοτε είχαμε παρόμοιο συμβάν, δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, τονίζοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα και τους συγγενείς τους και δημιουργεί νέες γέφυρες φιλίας μεταξύ της Ρόδου και των περιοχών των θυμάτων.

Ο Δήμαρχος της πόλης  Λίμερικ κάλεσε τον Δήμαρχο Ρόδου να επισκεφθεί την πόλη του και να πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση ώστε να τιμηθεί η Ρόδος στο πρόσωπο του.