Συνάντηση ενημέρωσης των νέων αγροτών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο Δημαρχείο της Ρόδου

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας - ενημέρωσης των νέων αγροτών, με θέμα την πληροφόρηση τους για τις δυνατότητες που ανοίγονται στον Πρωτογενή Τομέα με τα Νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που γίνεται στη Ρόδο 23 - 25 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας  κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος, ο κ. Γιώργος Κουρομπίλιας από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, η γεωπόνος - μελετήτρια κ. Εύα Λιόδη και η γεωπόνος και Αντιδήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας κ. Βούλα Φασιανού.

Ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος καλωσορίζοντας τους  εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης καθώς και τους παρευρισκόμενους αγρότες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα και στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για την προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα ασχοληθούν με την γεωργία στο Νησί της Ρόδου. Περιέγραψε δε, με τρεις λέξεις αυτή την προσπάθεια : συνεργασία - οργάνωση - ανανέωση εργατικού δυναμικού.

 

 

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας καλωσορίζοντας και αυτός με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην αδήριτη αναγκαιότητα ποιοτικής και ποσοτικής ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα, στην ανάγκη διασύνδεσης του με τον Τουρισμό καθώς επίσης και στην προσπάθεια να μπούνε νέοι άνθρωποι  στην αγροτική παραγωγή, όχι όμως μόνο σαν παραγωγοί αλλά σαν επιχειρηματίες παραγωγοί. Συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την προτίμηση τους στο Νησί μας καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που συνδιοργανώνει το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για να αυξήσει τους πόρους για τον Πρωτογενή Τομέα στην  Περιφέρεια μας, την στήριξη και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προσπάθεια προώθησης τους σε εκθέσεις εντός και εκτός της χώρας. Αναφέρθηκε δε, στην αγαστή συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας και στην ανάγκη διεκδίκησης από το Κεντρικό Κράτος περισσότερων πόρων και δικαιωμάτων  για τη Νησιωτική Ελλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών  κ. Νίκος Παυλονάσιος ευχαρίστησε το Δήμο και την Περιφέρεια για την συνδρομή και την στήριξη τους στο συνέδριο, θεωρώντας οτι η επιλογή της Ρόδου γίνεται για να τονισθεί η ιδιαιτερότητα της Νησιωτικής Ελλάδας στην ανάπτυξη της Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των νέων αγροτών του Νησιού στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τις ιδιότητές του ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων αλλά  και ως ενεργός αγρότης.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 από τον κ. Κουρομπίλια, των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες από την κ. Λιόδη καθώς επίσης και για την ανάγκη στήριξης της συνεργατικότητας από την κ. Φασιανού.

Η συνάντηση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους αγρότες για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νησιώτες παραγωγοί.