Διεθνής διάσκεψη μαθηματικών για τέταρτη χρονιά στο νησί μας

Διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Ρόδο η διεθνής διάσκεψη της αριθμητικής ανάλυσης και των εφαρμοσμένων μαθηματικών που  διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο νησί μας με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών του χώρου από όλο τον κόσμο.

 

Οι εργασίες της πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Rodos Palace και τις παρακολουθούν 430 επιστήμονες από 50 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος ερευνητής και επιστήμονας John C Butcher από τη Νέα Ζηλανδία ο οποίος μάλιστα βραβεύτηκε καθώς ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης.

Η διάσκεψη (International Conference of Numerical  Analysis and Applied Mathematics) που διεξάγεται ανελλιπώς επί 14 χρόνια ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του μήνα.

Όπως δήλωσε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, νομικός της διοργάνωσης Αθανάσιος Ράλλης «το συνέδριο έχει να κάνει με την εφαρμογή μαθηματικών και πληροφορικής στις θετικές επιστήμες.

Είναι στο χώρο του από τα μεγαλύτερα και πιο καταξιωμένα διεθνώς πραγματοποιείται αδιάλειπτα εδώ και 14 χρόνια και συγκεντρώνει επιστήμονες ερευνητές τους κορυφαίους στο χώρο παγκοσμίως».

Όπως είπε φέτος έχουν έρθει επιστήμονες από περισσότερες από 50 χώρες και είναι δείγμα ότι μπορεί να γίνονται πολύ σπουδαίες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και να συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα με τέτοιες αφορμές στη χώρα μας.

«Το συνέδριο έχει γίνει πολλές φορές στη Ρόδο και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στη Ρόδο έχει γίνει τις περισσότερες φορές είναι πολύ αγαπητός τόπος, και έτσι όλοι εμείς την αισθανόμαστε σαν σπίτι μας.

Οι σύνεδροι φέτος ανέρχονται σε 430 άτομα, επιστήμονες που παρουσίασαν τις ερευνητικές τους εργασίες.

Στο χώρο των εφαρμοσμένων μαθηματικών είναι το δεύτερο σε συμμετοχές και βρίσκεται σταθερά στις πέντε πρώτες θέσεις» υπογράμμισε ο κ. Ράλλης και πρόσθεσε ότι «για τις εργασίες του που διαρκούν πολλές μέρες έχουν διατεθεί δέκα αίθουσες ταυτόχρονα και γίνεται ένας οργασμός ανταλλαγής απόψεων και ανακοινώσεων με αποτέλεσμα το επιστημονικό και ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται να είναι σπουδαίο. Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μαθηματικών και μηχανικής και εφαρμοσμένων επιστημών».

Η γκάμα των θεμάτων περιλαμβάνει ζητήματα ιατρικού ενδιαφέροντος όπως τη λειτουργία τομογράφων μέχρι τον υπολογισμό τροχιών για διαπλανητικά ταξίδια, καθώς τα μαθηματικά …υπάρχουν παντoύ.

Σημειώνεται ότι ο τιμώμενος ,ο καθηγητής John C Butcher ήδη ομότιμος καθηγητής συνταξιούχος, από τη Νέα Ζηλανδία είναι κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο του, η φήμη του είναι παγκόσμια, και οι μαθητές του προέρχονται και από τις πέντε ηπείρους.

«Τον τιμητικό λόγο τον εκφώνησε ένας Νορβηγός καθηγητής τον βράβευσε ο καθηγητής κ. Σίμος ο πρόεδρος του συνεδρίου, είναι πολύ αγαπητός και έτσι δίκαια βραβεύτηκε» τόνισε ο κ. Ράλλης ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν αναδεικνύει μυαλά και επιστήμονες σπουδαίους όπως ο κ. Σίμος και ακόμα και τώρα μέσα στην κρίση. Είναι κορυφαίοι στο είδος τους και διαπρέπουν διδάσκοντας μάλιστα και στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».

Ο κ. Αθ. ΡάλληςΟ κ. Αθ. Ράλλης