Πρόστιμα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ βεβαίωσε ο δήμος Ρόδου σε καταστηματάρχες

Πρόστιμα συνολικής αξίας 1.570.000 ευρώ(!) επέβαλε ο Δήμος της Ρόδου, σε καταστηματάρχες που διατηρούν επιχειρήσεις στην Παλιά Πόλη της Ρόδου για καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσε χθες μιλώντας  στη «Ροδιακή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου κος Γιώργος Κακούλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τους ελέγχους και τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτυχία αλλά είναι «κατάντια» για το Παγκόσμιας φήμης Πολιτιστικό Μνημείο του νησιού μας, την Παλιά Πόλη.
«Οφείλουν όλοι να σεβαστούν το μνημείο γιατί εκτός των άλλων αυτό είναι που δίνει στον τόπο μας αίγλη πολιτισμού προσελκύοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο» τόνισε ο κος Κακούλης.

Οι έλεγχοι αυτοί πάντως θα συνεχιστούν. Ο Δήμος της Ρόδου είναι αποφασισμένος να μπει ένα οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια σε πολλά σημεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των αρμοδίων του Δήμου, που όπως σημείωσε ο κύριος Κακούλης, παλεύουν νύχτα και μέρα για να ξεριζώσουν μια νοοτροπία και μια κατάσταση που δεν τιμά πρωτίστως τον τόπο και τον πολιτισμό μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση –σημείωσε- είναι να υπάρχει κατανόηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά «εντός των τειχών». Ωφελημένοι θα βγουν όλοι από αυτό.


Η Μεσαιωνική Πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος  κος  Γιώργος Κακούλης, δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες  κυρίως μερίδα των ίδιων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη και σε ορισμένους από τους υπαλλήλους που απασχολούν.
Τόνισε μάλιστα ότι
τα προβλήματα στη Μεσαιωνική Πόλη συνεχίζουν να παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια και μάλιστα ορισμένα από αυτά ολοένα και οξύνονται.

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες – τόνισε ο κος Κακούλης,  είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται το μεγάλο κακό που κάνουν στην πόλη, στον ίδιο τους τον εαυτό και εν πάση περιπτώσει πρέπει να καταλάβουν ότι ο Δήμος έχει κάνει τα πάντα, έχει κάνει όλα τα απαραίτητα προκειμένου να βοηθήσει τη Μεσαιωνική πόλη. Δυστυχώς, οι ίδιοι οι επαγγελματίες δεν το θέλουν».

«Ο κ. Κακούλης σημείωσε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή και  ίδιος ο Δήμαρχος, έκαναν  μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κατάσταση. Παραδέχθηκε ότι  δεν είναι εύκολο, και ότι είναι προβλήματα παγιωμένα εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη».
Όπως είπε, μία βελτίωση έγινε αισθητή, στο μέτρο του δυνατού και ο ίδιος εξακολουθεί να προσπαθεί, όπως είναι και η εντολή του Δημάρχου για να βελτιωθεί η εικόνα και οι συνθήκες στη Μεσαιωνική Πόλη.

Έχει κάνει αρκετές συναντήσεις με τον Σύλλογο των καταστηματαρχών και λέει χαρακτηριστικά ότι, το να διαπιστώνουμε και να παρατηρούμε και στο δια ταύτα να μη γίνεται τίποτα, δεν έχει νόημα. Είπε, όμως, ότι θα πρέπει και ο Σύλλογος των καταστηματαρχών να κινηθεί και να θίξει τα κακώς κείμενα και, μάλιστα, αν έχει πειθαρχικό συμβούλιο, να επιβληθούν και κάποιες ποινές στους κακούς επαγγελματίες, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι όλοι έτσι.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να εκφράσει την αγανάκτησή του λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα για να ληφθούν και αναφέρει ως παράδειγμα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν ότι τοποθέτησαν φανούς για να προστατεύσουν τους πολίτες και να μη γίνονται ατυχήματα και ήδη προχθές τους έσπασαν δύο σε δύο πύλες.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος δεν παραλείπει να πει ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος αλλά στο τέλος είναι θέμα νοοτροπίας όλων μας.