Δικαιώθηκε οικογένεια για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Δικαιώθηκε οικογένεια  για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Δικαιώθηκε οικογένεια για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 642 ΦΟΡΕΣ

Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου

Απόφαση δικαίωσης για οικογένεια δανειοληπτών από τη Ρόδο οι οποίοι είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικά φράγκα, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Η οικογένεια είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη δια του δικηγόρου της κ. Δήμου Μουτάφη και πριν μερικές ημέρες το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία η τράπεζα υποχρεούται να ανέχεται την αποπληρωμή του δανείου όχι με την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου όπως αυτή ισχύει σήμερα (που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό σχεδόν της μηνιαίας δόσης), αλλά με την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου όπως αυτή ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση των δανειοληπτών να επανέλθει στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης!

Πιο συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες είχαν λάβει ήδη από το έτος 2004 στεγαστικό δάνειο από την Τράπεζα για αποπεράτωση κατοικίας, ύψους 235.000 ευρώ. Το έτος 2007 οι υπάλληλοι της τράπεζας τους πρότειναν την μετατροπή του δανείου τους από ευρώ σε ελβετικό φράγκο, αφού σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν αυτή θα ήταν η πιο συμφέρουσα επιλογή για τους δανειολήπτες, λόγω του χαμηλού επιτοκίου που προσέφερε το ελβετικό φράγκο. Εντούτοις οι υπάλληλοι της Τράπεζας παρέλειψαν να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για τους κινδύνους που επιφύλασσε η συναλλαγματική ισοτιμία κατά την εξέλιξη του δανείου.

Ειδικότερα, δεν ενημέρωσαν τους δανειολήπτες ότι τόσο η μηνιαία δόση όσο και το άληκτο κεφάλαιο του δανείου θα καθορίζονταν και θα αναπροσαρμόζονταν ανάλογα με τη συναλλακτική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης σταδιακά να αυξηθεί τόσο το ποσό των μηνιαίων δόσεων όσο και του άληκτου κεφαλαίου, δηλαδή στην ουσία να πληρώνεται μεγαλύτερο ποσό δόσης χωρίς να εξοφλείται το δάνειο.

Με την απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, αποκαταστάθηκε πλήρως αυτή η αντισυμβατική ανισορροπία, αφού πλέον το ποσό της μηνιαίας δόσης καθορίστηκε στα επίπεδα που είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης δανείου, ώστε οι δανειολήπτες να πληρώνουν ακριβώς το ποσό δόσης που είχαν εξ αρχής συμφωνήσει.

Με δηλώσεις του στην «Ροδιακή», ο δικηγόρος της οικογενείας κ. Δήμος Μουτάφης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μία ακόμη νίκη των δανειοληπτών έναντι των τραπεζών οι οποίες επιστρατεύουν πλέον κάθε μέσο και τρόπο για να περισώσουν την δυνατότητά τους να παράγουν υπερκέρδος εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση και την συγκυρία της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στην προσπάθειά τους αυτή οι τράπεζες έχουν επιστρατεύσει γνωμοδοτήσεις, οικονομικές εκθέσεις και αναλύσεις προσπαθώντας να πείσουν ότι δήθεν αυτές είναι η ζημιωμένες από τις εν λόγω συμβάσεις και οι δανειολήπτες- καταναλωτές είναι αυτοί που πρέπει να επωμιστούν αυτό το κόστος. Ευτυχώς σε όλα αυτά τα αβάσιμα και οικονομικά κατασκευασμένα επιχειρήματα απαντά η ελληνική δικαιοσύνη που αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι η μόνη ελπίδα επαναφοράς της συμβατικής ισορροπίας και προστασίας των δανειοληπτών- καταναλωτών έναντι των τραπεζικών κολοσσών που καλούνται να αντιμετωπίσουν».

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο