Ανοίγουν ξανά οι λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και στη Ρόδο

Λίστες - φωτιά, που περιλαμβάνουν 150 φορολογουμένους από τα Δωδεκάνησα, βρίσκονται στα χέρια εξειδικευμένων στελεχών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προκειμένου να γίνουν εκ νέου επανέλεγχοι σε βάθος 12ετίας, φορολογικών υποθέσεων που φαίνεται να έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «ΡΟΔΙΑΚΗ» ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, περιλαμβάνονται και υποθέσεις που τυπικά έχουν ελεγχθεί και έχουν επιβληθεί σχετικά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όλες οι υποθέσεις, όπως  διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (ακόμα κι αυτές που βρίσκο-νται στα διοικητικά δικαστήρια) θα περάσουν εκ νέου από ψιλό κόσκινο μία προς μία.

Πρόκειται για λίστες ονομάτων  που αντιστοιχούν σε στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών που παρέδωσαν στις φορολογικές αρχές και το υπουργείο των Οικονομικών οι διευθυντές των υποκαταστημάτων τραπεζών της Ρόδου, αφού έλαβαν εισαγγελική εντολή. Σε αυτή τη φάση περιλαμβάνονται συνολικά 150 ονόματα Ροδιτών, αλλοδαπών και επιχειρηματικών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στη Ρόδο και το σύνολο των καταθέσεων άνω των 200.000 ευρώ που διακίνησαν σε βάθος πενταετίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς, δικαιολογούν στο έπακρο τα εισοδήματά τους, αλλά δεκάδες  είναι εκείνοι που θα κληθούν να δώσουν εκ νέου εξηγήσεις. Οι έρευνες επίσης εστιάζονται σε λίστα που  αντιστοιχεί  σε  εμβάσματα που βγήκαν στο εξωτερικό το 2013 και αφορά  180 άτομα που μετέφεραν στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ έως και 5,1 εκατομμύρια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δόθηκαν πρόσθετες εντολές στους ελεγκτές του υπουργείου  για να ελεγχθούν τα δάνεια άνω των 100.000 ευρώ που φαίνεται να έλαβαν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες αν δόθηκαν ορθά και αν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που χορηγήθηκαν.

Μία ακόμα λίστα, αντιστοιχεί στα ονόματα  ή επιχειρήσεις που απομόνωσε το Υπουργείο Οικονομικών από τις διαβόητες λίστες καταθέσεων του εξωτερικού για άτομα και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή κατάγονται από τη Ρόδο, την Κω, τη Σύμη και την Κάρπαθο. Ο έλεγχος που θα ζητηθεί θα είναι επικουρικός από τις υπηρεσίες της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη λίστα προκύπτει ότι βρέθηκαν ή μετακινήθηκαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού (Ελβετία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αλβανία και Γαλλία) καθώς επίσης και σε τράπεζες της γειτονικής Τουρκίας, ποσά τεράστια.

Πολλές από τις υποθέσεις αυτές, αν και έχουν ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί στους φορολογουμένους μεγάλα ποσά φόρων και προσαυξήσεων, βγαίνουν ξανά από τα συρτάρια των φοροελεγκτών.
Οι έρευνες, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να είναι επιφανειακές. Αντίθετα, όπου κριθεί απαραίτητο και υπάρχουν ερωτηματικά για την προέλευση των εισοδημάτων που φαίνονται ως καταθέσεις ή εμβάσματα στο εξωτερικό, θα εφαρμοστούν διαδικασίες πρωτόγνωρες για τα φορολογικά δεδομένα και τη χώρα μας.

Επίσης οι ελεγκτές θα μπορούν να αντλήσουν στοιχεία και δεδομένα, ακόμα και από καταθέσεις μαρτύρων που ενδεχομένως γνωρίζουν αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά δεδομένα ή τα εισοδήματα του ελεγχόμενου, με διαδικασία μάλιστα προστασίας μαρτύρων, αντίστοιχη με αυτή που προβλέπεται σε ποινικά κακουργήματα.