Δεύτερη ευκαιρία στη γνώση για τους Ροδίτες

Δεύτερη ευκαιρία στη γνώση δίνεται σε ενήλικες, οι οποίοι έχουν διάθεση και χρόνο για μάθηση. Το σχολείο 2ης Ευκαιρίας στη Ρόδο, ανοίγει τις πόρτες για τους μαθητές του αρχές Οκτωβρίου και αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων, οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να  πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Είναι ένα δωρεάν, καινοτόμο και δημόσιο σχολείο, το οποίο  ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2008 υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με συνολική διάρκεια φοίτησης δύο εκπαιδευτικά έτη. Απευθύνεται σε πολίτες άνω των 18, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και χάρη στο σχολείο αυτό θα αποκτήσουν τίτλο ισότιμο του Γυμνασίου μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους.

Το πρόγραμμα που παρακολουθούν οι μαθητές είναι καινοτόμο, δεν είναι κλασσική με τοπική διδασκαλία που υπάρχει στα άλλα σχολεία.  Δεν υπάρχουν εξετάσεις και διαγωνίσματα όπως συνηθίζεται στην τυπική εκπαίδευση.
Οι μαθητές έχουν την επιλογή να μην διαβάζουν στο σπίτι και στην ουσία να παρακολουθούν μόνο στο μάθημα. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης χρόνου που έχουν, διότι εργάζονται και συντηρούν τις οικογένειες τους.
Για το λόγο αυτό, οι μαθητές μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν το απολυτήριο, απλώς παρακολουθώντας τα μαθήματα.  

Το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας λειτουργεί κανονικά Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ. Συνήθως, κάθε χρόνο δημιουργούνται πέντε τμήματα, δύο ή τρία για κάθε κύκλο.
Τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές, πανελλαδικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια αποτελούνται από γραμματισμούς.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι:
• Γλωσσικός γραμματισμός
• Αριθμητικός γραμματισμός
• Πληροφορικός γραμματισμός
• Γλωσσικός γραμματισμός (Αγγλική γλώσσα )
• Κοινωνικός γραμματισμός
• Επιστημονικός γραμματισμός
• Περιβαλλοντικός γραμματισμός
• Πολιτιστικός γραμματισμός

Το σχολείο παρέχει στους μαθητές όλες τις απαραίτητες ανάγκες που χρειάζονται και διαθέτει το βασικό εξοπλισμό. Υπάρχουν αίθουσες πληροφορικής, προτζέκτορες, βίντεο και μία θεατρική αίθουσα η οποία χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις. Επίσης το σχολείο στεγάζεται με το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, το οποίο τους διαθέτει όλους τους αναγκαίους εξοπλισμούς.


Επιπλέον, υπάρχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια στους μαθητές.
Στόχος του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρόδου, είναι να ολοκληρώσουν οι μαθητές την διετή εκπαίδευση τους με επιτυχία αποκτώντας τις βασικές γνώσεις, να ενισχύσουν τις αυτοπεποίθηση τους και να βγουν στην αγορά εργασίας έτοιμοι και με αυτοπεποίθηση.

Η διαφορά του με το Γυμνάσιο είναι ότι οι εκπαιδευόμενοι είναι πλέον ενήλικες και το πρόγραμμα δεν είναι δεδομένο αλλά ανοιχτό και ευέλικτο. Η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες των μαθητών και όχι τόσο στην ακαδημαϊκή γνώση. Ακόμη, οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι εναλλακτικές και στηρίζονται κατάλληλα στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.
Ο κ. Θανάσης Κλέτσας, Διευθυντής του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας, μίλησε στη Ροδιακή για το ξεκίνημα του σχολείου και για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ίδιοι για την σωστή εκμάθηση των μαθητών.

Συγκεκριμένα είπε: «Για μας η επόμενη χρονιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Όλα εξαρτώνται βέβαια και από τις κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις. Κάθε εκπαιδευόμενος κουβαλάει τα προβλήματα του, την γενικότερη οικονομική κατάσταση και πολλά άλλα πράγματα. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, μέσα από μία ευέλικτη δομή, για να περάσουν οι μαθητές μία όμορφη χρονιά. Να αποκτήσουν κάποια πράγματα από αυτό το σχολειό και να πάρουν το απολυτήριο τους».

Ενώ για το πόσο εύκολο είναι να κάνουν μάθημα σε ενήλικες, δήλωσε: « Δεν είναι το ίδιο σε σχέση με την τυπική εκπαίδευση. Θεωρητικά και πρακτικά υπάρχουν επιμορφώσεις. Οι καθηγητές έχουν επιμορφωθεί για να εκπαιδεύουν ενήλικες.  Επίσης χρησιμοποιούμε την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και όχι την μετωπική διδασκαλία, πέρα από  αυτά που ξέρουμε και έχουμε μάθει στα άλλα σχολεία. Με αυτήν την επιμόρφωση δεν είναι καθόλου δύσκολο. Οι μαθητές φεύγουν χαρούμενοι από το σχολείο και εμείς προσπαθούμε να  αναπτύξουμε καλές σχέσεις μαζί τους. Το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας είναι εμπειρία ζωής για αυτούς!