«Έλληνας» από τη Ρόδο, ο επόμενος πρόεδρος του Κονγκό

«Έλληνας» από τη Ρόδο, ο επόμενος πρόεδρος του Κονγκό

«Έλληνας» από τη Ρόδο, ο επόμενος πρόεδρος του Κονγκό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2172 ΦΟΡΕΣ

Τα εγκυρότερα παγκόσμια media τον αποκάλεσαν ως τον «μεταρρυθμιστή – businessman Νέλσον Μαντέλα του 21ου αιώνα».

Ο Economist, το BBC, το CNN, όλα τα μεγάλα διεθνή δυτικά δίκτυα ενημέρωσης τον θεωρούν ως την επόμενη μεγάλη αφρικανική προσωπικότητα. Τα εγκυρότερα παγκόσμια media τον αποκάλεσαν ως τον «μεταρρυθμιστή – businessman Νέλσον Μαντέλα του 21ου αιώνα». Δύο εκατομμύρια Κονγκολέζοι διαδήλωσαν υπέρ του όταν το καθεστώς επιδίωξε να τον φυλακίσει. Ο Μωυσής Κατούμπι, θεωρείται ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μια τόσο σημαντική προσωπικότητα της Αφρικής έχει ρίζες στη Ρόδο και πατέρα Έλληνα.

Άνθρωπος ζεστός κι επικοινωνιακός, ο επιχειρηματίας και πολιτικός θεωρείται αυτή τη στιγμή ο σχεδόν σίγουρος επόμενος πρόεδρος στη χώρα του και μεγάλος ανταγωνιστής του νυν προέδρου του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά.

Ο τελευταίος δρώντας δικτατορικά, έχει προσωπική βεντέτα με τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία με κατηγορίες περί προσπάθειας εκ μέρους του έως και να πραγματοποιήσει πραξικόπημα.

Ο Μωυσής Κατούμπι παρουσιαζόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο του Λουμπουμπάσι την εφετινή άνοιξη με σκοπό να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αυτές που αποδείχθηκαν έωλες, συνοδεύτηκε από εκατομμύρια οπαδούς του οι οποίοι φώναζαν «Je Suis Moise» και με αίτημα την άμεση δημοκρατία.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τον κ. Κατούμπι μακράν πρώτο και σχεδόν βέβαιο πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, της πολυπληθέστερης γαλλόφωνης χώρας στον πλανήτη, ο ίδιος το μόνο που επιδιώκει είναι να πραγματοποιηθούν ομαλές και δίκαιες εκλογές.

Από τη Ρόδο στο Κονγκό
Ο Πατέρας του Νισίμ, γεννήθηκε στη Ρόδο και υπήρξε μέλος μιας επιφανούς οικογένειας Ελλήνων Εβραίων που έφθασαν στο νησί κατά τον 16ο αιώνα. Ήταν 1938, όταν μαζί με τις δύο του αδελφές κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των ιταλικών δυνάμεων που κατείχαν το νησί της Ρόδου, αποφάσισαν να φύγουν.

Πρώτος σταθμός ήταν το Βέλγιο. Όμως φοβούμενη η Ελληνο-εβραϊκή οικογένεια την επέλαση των γερμανικών δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη, αποφασίζει να μετακομίσει ξανά. Και πηγαίνει, στη βελγική αποικία του Κονγκό και συγκεκριμένα στην πόλη Κατάνγκα.

Με εμπορικό πνεύμα ο Νισίμ Σοριάνο ρίχνεται στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στα αλιευτικά και τις ιχθυοκαλλιέργειες προσλαμβάνοντας μάλιστα πολλούς Έλληνες ναυτικούς κι εργάτες.

Ο 51χρονος σήμερα Μωυσής Κατούμπι για χρόνια θα ζήσει στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Ζάμπια. Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό Ραφαήλ θα ασχοληθούν με τις business. Για την ακρίβεια θα επεκτείνουν την εταιρεία ψαριών του πατέρα τους.

Λόγω του 2ου εμφυλίου πολέμου στο Κονγκό, ο ίδιος και η οικογένεια του αναγκάστηκαν να κάνουν αυτό που έκανε και ο πατέρας τους. Να ξεριζωθούν.

Συγκεκριμένα, μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στη Ζάμπια, ενώ το 2003 ο επιχειρηματίας επέστεψε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Καμπιλά. Τότε οι σχέσεις των δύο ήταν εξαιρετικές, με τον πρόεδρο να ζητά στον επιχειρηματία να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της βιομηχανίας εξορύξεων του Κονγκό.

Το 2006 θα εκλεγεί μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας του Κονγκό και στις πρώτες ανοικτές εκλογές θα γίνει Κυβερνήτης της περιφέρειας του Κατάνγκα. Θεωρήθηκε ο πλέον μεταρρυθμιστής Κυβερνήτης.

Τα ΜΜΕ κυριολεκτικά τον λάτρεψαν. Ιδιαίτερα όταν τα έβαλε με την τοπική, κρατική διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο πως στη θητεία του τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν από 80 εκατ.. δολάρια το 2007 σε 3 δις. δολάρια το 2014!

Παράλληλα, έφτιαξε δρόμους, βοήθησε στην πρόσβαση των φτωχότερων πληθυσμών στο νερό και στην τροφή. Μέχρι το 2011 ο ίδιος στήριζε τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά.

Το 2015 όμως αποχώρησε από το πολιτικό κόμμα του τελευταίου καταγγέλλοντάς τον.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης