Τα επτά μέτρα που ζητά η Κως για το πλήγμα στον τουρισμό

Επτά μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, ζητούν από την κυβέρνηση ο Δήμος Κω και φορείς του νησιού, με επιστολή τους της οποίας παραλήπτης είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Η επιστολή απευθύνεται επίσης στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου Κω τα επτά μέτρα περιλαμβάνουν:

• Την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω.

• Την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Κω, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2018.

• Τη δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης των 100 δόσεων, για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες της Κω.

• Τη θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεσιν ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Κω προς τη ΔΕΗ.

• Την απαλλαγή ή τουλάχιστον τη μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση στην Κω.

• Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στο νησί, με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών του νησιού για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 2015.

• Τη μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια, λόγω των συνεπειών στον τουρισμό και στην απασχόληση.

Στην επιστολή την οποία υπογράφουν εκτός από τον δήμο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω, η Ένωση Ξενοδόχων Κω, το ΤΕΕ Κω, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω και ο ΣΕΠΕ Κω, σημειώνεται ότι «εκπέμπουν κραυγή αγωνίας» και κάνουν λόγο για μείωση 15% στον αριθμό των επισκεπτών.

«Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πτώση των οποίων υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσοστό και προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στην επιβίωση και στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των επιχειρήσεων αλλά και στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν μια μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων που υπερβαίνει το 30%» αναφέρουν στην επιστολή τους.