Υποφέρει η αγορά της Ρόδου παρά  την αύξηση των αφίξεων

Με μελανά χρώματα κάνουν την αποτίμηση της σεζόν, λίγο πριν το τέλος της, παράγοντες της επιχειρηματικής και τουριστικής ζωής της Ρόδου, τονίζοντας, ο καθένας από τη σκοπιά του, ότι τα νούμερα δεν αποτυπώνουν την αλήθεια, κάτι που φαίνεται στην αγορά.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της Ρόδου όπου η Δημοτική Αρχή βράβευσε επιχειρήσεις που στηριξαν το Δήμο όλο αυτό το διάστημα, σε δηλώσεις τους ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Παπασταματίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Ματσίγγος, ανέλυσαν την πορεία της φετινής σεζόν.

Ο κ. Παπασταματίου
«Ο Ροδίτης επιχειρηματίας είναι όρθιος και θα παραμείνει όρθιος», ακούστηκε να λέει στην εκδήλωση ο Γραμματέας του ΕΒΕΔ ο οποίος ερωτηθείς, αργότερα, για την κατάσταση στην αγορά της Ρόδου αυτή την περίοδο, είπε:

«Η τουριστική σεζόν φθάνει στο τέλος της και μπορούμε να αποτιμήσουμε, πια, κάποια πράγματα έχοντας κάποια δεδομένα τα οποία, από εδώ και πέρα, δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν ριζικά, ό,τι και να συμβεί.

Ήταν μία σεζόν η οποία άρχισε σχετικά καλά, συνέβησαν, όμως, γεγονότα έξω από την επικράτεια, τα οποία επιβάρυναν ή κατ’ άλλους ενίσχυσαν την αγορά, και έτσι φθάσαμε σ’ ένα σημείο πια να μπορούμε να προσμετρήσουμε το εξής: Έχουμε αριθμητικά μία αύξηση αφίξεων αλλά ουσιαστικά έχουμε μία καθίζηση στο ενεργητικό της αγοράς», είπε και εξήγησε:

«Έχουμε μία καθίζηση στο τι χρήμα κυκλοφόρησε, στο πόσο δούλεψαν οι επιχειρήσεις και στο πόσο δούλεψαν οι άμεσα εξαρτώμενοι από τον τουρισμό. Μετά το κλείσιμο της τουρκικής αγοράς για τους Ρώσους και μετά το κλείσιμο των χωρών της Βόρειας Αφρικής, με τα διάφορα συμβάντα, φιλοξένησαμε αριθμό τουριστών οι οποίοι, δυστυχώς, δεν ήταν της οικονομικής δυνατότητας την οποία επιθυμούσε και είχε πάντα η Ρόδος».  Και συνέχισε λέγοντας:

«Συνεπώς, βλέπαμε πάρα πολύ κόσμο να κυκλοφορεί στην αγορά, πάρα πολύ κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα, αλλά ελάχιστοι από αυτούς να κρατούν τσάντες. Τσάντα ίσον χρήματα, χρήματα ίσον εισπράξεις, εισπράξεις ίσον φοροδοτική ικανότητα, ίσον πληρωμή ΦΠΑ».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπασταματίου, η αγορά απορρόφησε σε μεγάλο μέρος τη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ που προήλθε από δύο πράγματα: Από τη μετάταξη βασικών προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή και από την άρση της μείωσης στο συντελεστή ΦΠΑ.

«Πανηγυρισμοί ότι εισπράχθηκε παραπάνω ΦΠΑ νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι με την αύξηση και τη μετάταξη των ειδών από τη χαμηλή κατηγορία στην υψηλή, καταλαβαίνετε ότι η πραγματική είσπραξη θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Οδήγησε την αγορά σε ένα αδιέξοδο η αύξηση αυτή, διότι ό,τι μπορούσε ν’ απορροφήσει το απορρόφησε, αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πρόκληση του να φοροδιαφύγει», είπε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν ήταν στην κατεύθυνση της στήριξης της τουριστικής αγοράς, ωστόσο τόνισε, ότι από εδώ και πέρα, πρέπει πλέον, παρ’ ό,τι είναι χιλιοειπωμένο, «να στοχεύσουμε σε καλύτερη ποιότητα εισερχομένου τουρισμού, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζητούμενο που είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πελατών εδώ και συνεπώς η αύξηση στα ταμεία των επιχειρήσεων».

Σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό και το πάγωμα των εισφορών για τους επαγγελματίες, που εξαγγέλθηκαν, είπε ότι αυτό είναι απαραίτητο για τους επιχειρηματίες και ανέφερε ότι το ΕΒΕΔ, επειδή δραστηριοποιείται σε μία περιοχή που γίνεται χρήση του πλαστικού χρήματος σε μεγάλο ποσοστό από τους τουρίστες, είχε προβλέψει το πρόβλημα που επρόκειτο να εμφανιστεί με τη χρήση των POS και την κατάσχεση των λογαριασμών. 

Αμέσως, είχε παρέμβει προς την Κεντρική Διοίκηση επιπχειρώντας να επιτύχει επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό, κάτι που δεν έγινε, αλλά ο πρωθυπουργός  στη ΔΕΘ εξήγγειλε το ακατάσχετο του λογαριασμού.

Στο σημείο αυτό είπε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο αφού ο λογαριασμός αυτός περιέχει χρήματα που εισπράττονται από τα τερματικά μηχανήματα και δεν είναι αποθηκευμένος λογαριασμός των επιχειρήσεων αλλά είναι το κεφάλαιο κίνησής τους, και από αυτά θα έπρεπε να πληρωθεί και ο ΦΠΑ αλλά και το εμπόρευμα για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία επιχείρηση.

Κατάσχοντας αυτό το λογαριασμό, είπε, στην ουσία κλείνεις της μικρή επιχείρηση και, σύμφωνα με μία μελέτη, υπήρξαν πάνω από 120 χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν κατασχεμένους λογαριασμούς σε όλη την Ελλάδα ενώ στην περιοχή μας εκτιμάται ότι είναι διψήφιο το ποσοστό επιχειρήσεων που έχει κατασχεμένους λογαριασμούς και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τερματικά ή χρησιμοποιεί τερματικά που ίσως να βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας.

Έτσι, περιμένουν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό για να ξέρουν πώς θα κινηθούν οι επιχειρηματίες.


Ο κ. Ματσίγκος

Καταρχήν, ερωτηθείς για το σεζόν, είπε ο κ. Ματσίγκος: «Η σεζόν η φετινή εξελίσσεται σε αφίξεις θετικά, συγκρίνοντας με την προηγούμενη χρονιά.

Αν συγκρίνουμε, όμως, με το 2014, η αύξηση των αφίξεων είναι πολύ μικρή και δεν πρέπει να είμαστε τόσο ικανοποιημένοι διότι, εκτός από αυτό, είχαμε μία μεγάλη αύξηση των κλινών στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να έπρεπε να έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 10% συγκριτικά με το 2014 για να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι με τις αφίξεις».

 Από οικονομικής άποψης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πελάτες οι οποίοι ήρθαν φέτος και ειδικά μέχρι τα μέσα Ιουλίου ήταν με πολλές προσφορές, διότι λόγω της αύξησης των τιμών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση.

Έτσι, παρ όλο που το ΦΠΑ στο μεγαλύτερο ποσοστό απορροφήθηκε απ’ όλες τις επιχειρήσεις, αναγκάστηκαν όλοι οι επιχειρηματίες να προβούν σε προσφορές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη φαινομενική αύξηση αφίξεων αλλά οι πελάτες οι οποίοι ήρθαν ήταν χαμηλού οικονομικού επιπέδου, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύουν.

Το άλλο αρνητικό φέτος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ματσίγγο, ήταν ότι είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση σε πελάτες all-inclusive με αποτέλεσμα να μένουν στα ξενοδοχεία, να μην κυκλοφορούν έξω, να μη δουλεύει η αγορά και το τελευταίο είναι ότι, λόγω της μεγάλης φορολόγησης και της αύξησης του ΦΠΑ, τα έσοδα να είναι μειωμένα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των τραπεζών «μιλούν» για το πρώτο επτάμηνο για μία μείωση των εσόδων από τον τουρισμό της τάξεως του 5%.  Και είπε, στη συνέχεια:

«Επομένως, δεν πρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, διότι είναι μία εικονική αύξηση των αφίξεων αλλά η πραγματική εικόνα είναι μείωση των εσόδων.

Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε πολλά, όπως επίσης και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου-που γίνονται προσπάθειες-και θα έχουμε κατά λίγες ημέρες μία επιμήκυνση, όχι πολύ σημαντικό, ενώ θα μπορούσαμε φέτος να την είχαμε πετύχει αφού είναι γνωστό ότι η Τυνησία και η Αίγυπτος είναι αποκλεισμένες, η Τουρκία είχε το καλοκαίρι μία μείωση αφίξεων της τάξεως του 40%, τα δε χειμερινά  προγράμματα μέχρι σήμερα τρέχουν με μία μείωση της τάξεως του 70%.

Επομένως, υπάρχουν πάρα πολλοί αναποφάσιστοι πελάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν τη Ρόδο για το Νοέμβριο και ίσως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τις διακοπές τους».

«Δυστυχώς, δεν έγινε καμία ενέργεια, καμία πρωτοβουλία, ώστε να παρθούν μέτρα», είπε καταλήγοντας και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τις οποίες στέλνουν ξανά τόσο στην Υπουργό, κα Έλενα Κουντουρά, όσο και σε όλες τις Αρχές.