Δικαιώνεται ο αγώνας του Δήμου Ρόδου για τη Ροδιακή Έπαυλη

Δικαιώνεται ο αγώνας του Δήμου Ρόδου για τη Ροδιακή Έπαυλη

Δικαιώνεται ο αγώνας του Δήμου Ρόδου για τη Ροδιακή Έπαυλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 929 ΦΟΡΕΣ

Ανοίγει o δρόμος για την αποκατάσταση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου

Μετά από πενταετή αγώνα του Δήμου Ρόδου και προσωπική προσπάθεια του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου καθώς και του τέως Δημάρχου Στάθη Κουσουρνά, ο αγώνας για το αυτονόητο: την απόδοση της Ροδιακής Έπαυλης στην τοπική κοινωνία, φτάνει σε αίσιο τέλος.

Ειδικότερα, τo τελευταίο έτος ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος σε άμεση συνεργασία με τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, μέσω επανειλημμένων εγγράφων και προσωπικών επαφών με το Υπουργείο Οικονομίας, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και με υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης, απαίτησαν την παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου που αποτελεί σημαντικό χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το τελευταίο διήμερο, καθώς μετά από τις τελευταίες συνεννοήσεις του Δωδεκανησίου βουλευτή με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, ο Δήμαρχος επανήλθε με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό, εξηγώντας την ανάγκη για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η αποκατάσταση του ακινήτου.

Ο Υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης για την απόδοση του χώρου με νομοθετική πρωτοβουλία στο Δήμο Ρόδου, αφενός «απόδειξη της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αφετέρου της «δυνατότητας αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και με άλλους επωφελείς τρόπους πέραν των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό για την συμβολή του στην επίλυση του συγκεκριμένου σημαντικού ζητήματος καθώς μετά τη ψήφιση της υπεσχημένης νομοθετικής ρύθμισης, ο Δήμος θα μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να εκτελέσει το έργο αποκατάστασης του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης και να αποδώσει στον Ροδιακό λαό, ξανά τον κοινόχρηστο δημοτικό ανθόκηπο στο κέντρο της πόλης. Ενός ζωτικού, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά, πνεύμονα για την Ροδιακή κοινωνία.

Η επιστολή προς τον Φλαμπουράρη

Θέμα: Παραχώρηση χρήσης της Ροδιακής έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου στο Δήμο Ρόδου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Ρόδου διαχειρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης το ακίνητο της Ροδιακής έπαυλης και τον κήπο αυτής, στο κέντρο της πόλης, στεγάζοντας σε αυτό χρήσεις και δράσεις πολιτισμού και πρόνοιας, όπως είναι δημοτικά ωδεία, δανειστική βιβλιοθήκη, παιδικός σταθμός και προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου. Το κτήριο είναι διατηρητέο και το σύνολό του χώρου αποτελεί σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, αποκλειστικά, χώρο πολιτισμού και πρόνοιας.

Ο Δήμος Ρόδου, με ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταφέρει να ωριμάσει τον φάκελο του έργου, εντάσσοντας το παραπάνω έργο αποκατάστασης στο ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, ολοκληρώνοντας μάλιστα και τη διαδικασία της δημοπρασίας του έργου. Το ακίνητο όμως, φέρεται ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου με διαχειριστή πλέον την Ε.Τ.Α.Δ. και όπως γνωρίζετε η διασφάλιση της κυριότητας του χώρου αποτελεί απαιτούμενο στοιχείο για την εκτέλεση έργου από τον φορέα υλοποίησης, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί πότε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Προ διμήνου, ο Δήμος Ρόδου υπέβαλλε νέα πρόταση χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι η πρόταση μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ως προς τον σκοπό όσο και ως προς την ωριμότητα, με μοναδική έλλειψη αυτή της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, σε αυτή τη φάση η έναρξη υλοποίησης του έργου και επίλυσης του ζητήματος της «Ροδιακής Έπαυλης», δηλαδή της διάσωσης του υπό κατάρρευση κοινόχρηστου δημοτικού ανθόκηπου στο κέντρο της πόλης, ενός ζωτικού, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά, πνεύμονα για την Ροδιακή κοινωνία, εναπόκειται στην πολιτική βούληση της κεντρικής κυβέρνησης.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλείσθε θερμά Αξιότιμε κ. Υπουργέ, για τις ενέργειες σας,

Ώστε να επέλθει τακτοποίηση του θέματος, αν όχι με οριστική παραχώρηση της συγκροτημένης από τις εξής επτά (7) μερίδες του Κτηματολογίου Ρόδου «Ροδιακής Έπαυλης»: II535A, II-537, II-532, II-534A, II-530, II-473, II-538, τουλάχιστον για επαρκές χρονικό διάστημα στο Δήμο Ρόδου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το όλο έργο από το ΕΣΠΑ.

Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης σας, ο Δήμος Ρόδου με απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, θα προχωρήσει σε απόφαση παραίτησης του Δήμου από περαιτέρω σχετικές δικαστικές ενέργειες (παραίτηση από δίκη, κ.λπ.), καθώς το θέμα θα λυθεί στο, σαφώς προσφορότερο, πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας των δημοσίων φορέων.

Η απάντηση του υπουργού

Απάντηση Φλαμπουράρη για Ροδιακή Έπαυλη by RodiakiNewsRoom on Scribd

Διαβάστε ακόμη

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank